Gennadij Titov død – hylles av Arne Treholt

Wien 20 august 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Ett viktig bevis i rettsaken mot Arne Treholt der han ble dømt for spionasje.
Wien 20 august 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Ett viktig bevis i rettsaken mot Arne Treholt der han ble dømt for spionasje. Foto: Politiets Overvåkingstjeneste (POT) / NTB scanpix

KGB-agenten Gennadij Titov er død, 87 år gammel. – Jeg hørte ham aldri beklage seg over fortiden. En av de siste gangene jeg så ham, var han opptatt av å leve, sier Arne Treholt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gennadij Titov døde den 29. september, etter lengre tids sykdom.

Han ble født i Petrozavodsk i Karelen og startet sin karriere i 1952. Han tjenestegjorde i Berlin og London. Han var sjef for KGB i Øst-Tyskland fra 1984 til 1990, og sjef for kontraspionasjen i KGB. I 1991 måtte han gå i kjølvannet av regjeringskrisen i Russland.

Han ble utvist fra Norge i 1977 etter at han ble identifisert som føringsoffiser for spiontiltalte Gunvor Galtung Haavik, som døde under rettssaken mot henne.

Titovs møter med daværende statssekretær Arne Treholt ble et sentralt bevis i saken mot Treholt, som ble dømt for spionasje i 1985, men benådet i 1992.

Det var vennen Arne Treholdt som først meldte om dødsfallet på Facebook. Også NRK melder at Titov er død.

– I min tid som journalist, diplomat, politiker og forretningsmann har jeg møtt sterke personligheter med samme bakgrunn fra mange land, skriver Treholt i et Facebook-innlegg.

– Titov vil bli stående som en av de mest fargerike og interesante. Etterhvert som vi lærte hverandre å kjenne ble vi gode venner som lyttet til hverandre. I en kaldkrigs- og ulvetid preget av mistro og fiendebilder, fikk vi begge bittert erfare at kontakt og dialog kan utlegges som så mye og misforstås.

Treholt hyller sin avdøde venn ved å fortelle om Titovs knallharde oppvekstkår, der han skal ha sett faren én gang i en arbeidsleir gjennom piggtråden, og overlevd beleiringen av Leningrad.

Tyskland beleiret byen fra 1941 til 1944, som førte til katastrofale forhold der over 1 million sultet eller frøs til døde.

– Det skal sterk rygg til å bære slike prøvelser. Jeg hørte aldri Gennadij Federovitsj Titov beklage seg over tøffe barne- og ungdomsår med små kår, krig og skrikende urettferighet.

– Han så framover og levde med i sin tid. En av de siste gangene jeg så han før han ble rammet av Alzheimer for et par år siden, var han opptatt av å leve. Det er så mye spennende som skjer som jeg fortsatt så gjerne skulle opleve, skriver Treholt.