Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan

Sudanere feiret i Khartoums gater lørdag da landets generaler signerte en avtale med demokratibevegelsen. Foto: AP / NTB scanpix
Sudanere feiret i Khartoums gater lørdag da landets generaler signerte en avtale med demokratibevegelsen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter interne uenigheter ber demokratibevegelsen i Sudan om at kunngjøringen om hvem som skal sitte i det suverene rådet, utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av jublende sudanere omringet Vennskapshallen ved Nilen lørdag hvor avtalen om hvordan Sudan skal styres i en 39 måneder lang overgangsperiode, ble undertegnet.

Mandag sier militærjuntaens talsmann Shams el-Din Kabashi at demokratibevegelsen har trukket medlemmene de ønsket å ha i det suverene rådet for å diskutere saken ytterligere med grasrota.

Dette skjer etter interne konflikter i den sudanske fagforbundet SPA, som har stått i spissen for protestbevegelsen.

Konflikten gjelder nominasjonen av en av lederne, Taha Othman. Othman sa mandag at han trekker sin nominasjon på grunn av «forvirring og splittelse» i SPA.

Elleve i rådet

Maktdelingsavtalen sikrer at militærjuntaen gir fra seg makt etter militærkuppet mot president Omar al-Bashir i april. Bashir ble avsatt etter flere måneder med folkeoppstand i form av fredelige massedemonstrasjoner mot hans regime.

Avtalen formaliserer opprettelsen av en overgangsregjering som skal ledes av et suverent råd på elleve medlemmer. Fem er sivile, fem kommer fra militæret og ett rådsmedlem er uavhengig. Det er foreløpig ikke kunngjort hvem det uavhengige rådsmedlemmet er.

Regjering utnevnt av aktivistene

General Abdel-Fattah Burhan skal lede rådet de første 21 månedene, mens en sivil leder skal lede de neste 18.

I tillegg skal det opprettes en regjering utnevnt av aktivistene, og en lovgivende forsamling skal være på plass innen tre måneder. Flertallet av representantene i forsamlingen skal komme fra protestbevegelsen. Etter drøyt tre år skal det holdes valg.

Fra før er det klart at aktivistene har utpekt den tidligere FN-toppen og økonomen Abdalla Hamdok som statsminister i overgangsregjeringen, men det er foreløpig ikke godkjent av rådet.