
Balsamering: – Det er ikke så makabert som det fremstår

Balsameringskunsten som bevarte Lenin for ettertiden, har skapt en internasjonal geskjeft for russiske forskere, helt frem til vår tid. Nå kalles forskerne atter en gang inn på teppet for å bevare Vietnams «Onkel Ho».
Det vokste en personkult rundt tidligere leder og grunnlegger av kommuniststaten Vietnam, Ho Chi Minh, allerede før hans død i 1969.
Da han gikk bort, ble lederen, som fikk det kjærlige tilnavnet «Onkel Ho» av sine etterfølgere, balsamert og plassert på utstilling i et mausoleum bygd av Sovjetunionen i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.
I dag står mausoleet som et symbol på landets politiske historie. Og stedet tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år.
Ho Chi Minh er ikke alene om å ha blitt idolisert og bevart for ettertiden. Revolusjonære tenkere og autoritære ledere som Vladimir Lenin, Mao Zedong, Kim Jong Il og Kim Il Sung har alle gått gjennom den samme prosessen.

Josef Stalin lå flere år etter sin død på utstilling ved siden av Lenin i Lenin-mausoleet før han ble fjernet da Khrushchev kom på banen og reformen i Sovjetunionen trådte i kraft.
Vietnameserne balsamerte til og med en hellig skilpadde tidligere i år, og plasserte den i et tempel i nærheten av der den døde.
Les også: Kan bli verdens høyeste Kristus-statue
Bevares for ettertiden
Så hvorfor har det blitt slik at en rekke kommunistiske ledere balsameres og settes på utstilling?
– Det er ikke så makabert som det fremstår. Det har et praktisk formål for patriotiske grunner og for å forevige en bevegelse , forklarte Margot Light, professor emeritus ved London School of Economics, til BBC i 2013.
Den politiske situasjonen i noen av de tidligere svært strenge regimene, har mildnet noe i moderne tid. Om man er besøkende i et av disse mausoleene, er det likevel vanlig at man går respektabelt kledd og viser ærbødighet overfor de hvilende ikonene.

Ifølge dokumenter nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, har Vietnam nå satt sammen et spesialteam av eksperter, som blant annet består av fire russiske forskere, for å bevare Ho Chi Minhs balsamerte kropp.
Lederen ble balsamert for omtrent femti år siden, og nå har denne gruppen fått i oppgave å vurdere tilstanden til hans eldende lik.
Arbeidet med bevaringen vil starte neste måned.
– Rådet har fått i oppgave å foreslå planer og vitenskapelige tiltak for å bevare og beskytte den absolutte sikkerheten til formann Ho Chi Minhs kropp på lang sikt, står det i avgjørelsen Reuters har fått innsyn i.
Les også: Russland startet første arktiske togreise til Norge
Kontinuerlig vedlikeholdt
Etter å ha balsamert Lenin i 1924, har Russland blitt eksperter på balsamering. Russerne benytter en særegen teknikk, som har blitt ettertraktet av flere andre sosialiststater i tiden etter.
Land som Kina, Nord-Korea og Vietnam får hjelp av forskerne bak den såkalte «Lenin Lab» til å bevare statslederne sine, som holder til ved et institutt i Moskva.
– Den opprinnelige balsameringen og den regulære re-balsameringen har alltid blitt utført av forskerne ved Moskva-laboratoriet, sa Alexei Yurchak, professor i antropologi ved University of California i Berkeley, som skriver bok om de balsamerte kommunistiske lederne, til Washington Post i mars.

Selv om kroppene er behandlet for å se presentable ut over tid, forfaller de likevel.
De må kontinuerlig vedlikeholdes, noe som fort blir dyrt. Ifølge russiske myndigheter skulle det i 2016 brukes 13 millioner rubler på å vedlikeholde Lenin, et beløp som tilsvarer rundt 1,76 millioner i norske kroner.
Lenin, som allerede har blitt bevart i flere tiår, har fått huddeler, fettlag, kroppsdeler, øyenbryn og vipper byttet ut for å være tro til hans opprinnelige utseende.
Det er ifølge Reuters uklart hvilken forfatning Ho Chi Minhs legeme befinner seg i per dags dato.
Les også: Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea
Produsert i hemmelighet
Vietnam og Russland har hatt et tett samarbeid om bevaringen av Ho Chi Minh, helt siden sovjetisk tid. Den unike kjemiske blandingen Vietnam trenger for å balsamere Ho Chi Minh, begynte Russland å ta betalt for da Sovjetunionen kollapset i 1991.

Russland ble i 2003 spurt av vietnameserne om produksjonen av den kjemiske cocktailen kunne flyttes til det sørøst-asiatiske landet. De sendte forskere til
Moskva for å lære russernes hemmeligheter, med et ønske om å gjøre seg mindre avhengige av utenlandsk hjelp hver bidige gang preserveringen av deres avdøde leder iverksettes.
– I startfasen produserte russiske eksperter kjemikaliene i hemmelighet, uten å gjøre oss kjent med det, fortalte Cao Dinh Kiem, talsperson ved museet, statlige medier i april.

– Da de var ferdige, fikk vietnamesiske arbeidere oppdraget med å rydde opp på stedet, og vi fikk sjansen til å studere bandasjen og væskene som ble igjen, sier han.
Selv om vietnameserne nå har tilegnet seg ny kunnskap og blitt mer selvstendige i bevaringen av Ho Chi Minh, vil russisk ekspertise være en del av slagplanen i arbeidet fremover.
Rett etter det forkortede toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong Un i mars, la den nordkoreanske lederen ned en sermoniell krans utenfor Ho Chi Minh-mausoleet.
Lederens far og bestefar er balsamerte og utstilte på samme vis, i et mausoleum i Pyongyang i Nord-Korea.
Les også: Småbruk med privat gravkammer til salgs
Kilder: Reuters , Washington Post , Scientific American