
«Verdens verste land for arbeidere»

I en global rangering av de verste landene for arbeidstakere kommer blant annet Algerie, Colombia, Egypt og Filippinene svært dårlig ut.
Det kommer frem i International Trade Union Organizations (ITUC) årlige indeks over globale rettigheter for arbeidere. ITUC Global Rights Index dokumenterer brudd på internasjonalt anerkjente rettigheter myndigheter og arbeidsgivere skal gi arbeiderne.
– Rangeringen bekrefter dessverre et inntrykk vi har, vi er fortsatt langt unna anstendige arbeidsforhold på verdensbasis, sier rådgiver i norske LOs internasjonale avdeling, Olav Andresen, til ABC Nyheter.
780 millioner arbeidstakere jobber fremdeles for under to dollar dagen, ifølge tall fra FNs arbeidsorganisasjon ILO.
ITUC er en internasjonal arbeidstakerorganisasjon bestående av en rekke nasjonale fagforeninger, deriblant Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Unio. Organisasjonen representerer 202 millioner arbeidere i 163 land.
I Global Rights Index 2018 bemerker organisasjonen at ytrings- og forsamlingsfrihet for arbeidere er under sterkt press i flere land, og at deres demokratiske rettigheter svekkes «i nærmest alle land». 81 prosent av landene i undersøkelsen har forbrutt seg mot retten til felles forhandlinger.
10-på-bunn:
- Algerie
- Bangladesh
- Colombia
- Egypt
- Filippinene
- Guatemala
- Kambodsja
- Kazakhstan
- Saudi-Arabia
- Tyrkia
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fagorganiserte blir drept
– I landene nevnt i rapporten utsettes mange fagorganiserte for vold og trakassering, enten av arbeidsgiver eller myndighetene, sier Andresen.
Det er registrert drap på fagorganiserte i blant annet Brasil, Kina, Mexico og Tanzania. I Colombia alene ble 19 fagforeningsmedlemmer drept i 2017.

87 prosent av de undersøkte landene har begrenset streikeretten, 81 prosent har forbrutt seg mot retten til kollektive forhandlinger, og antall land der arbeidere har blitt pågrepet og fengslet har økt fra 44 i 2017 til 59 i årets undersøkelse, skriver ITUC i en oppsummering av rapporten.
– I enkelte land finnes det også «migrasjonsfabrikker», for eksempel der folk fra Filippinene eller Nepal jobber i Midtøsten. Vi ser eksempler på at arbeiderne fratas pass, og i de verste tilfellene ikke får lønn, sier Andresen.
Les også: Den nordiske modellen er under angrep
– Mangel på demokrati
I Norden er det kun registrert «sporadiske brudd» på arbeidstakeres rettigheter, ifølge rapporten.
– De største problemene ligger ofte i land med mangel på demokrati, der arbeidstakere kan gjøre lite for å organisere seg, sier Andresen.
Blant selskapene som kritiseres er Samsung og General Motors i Korea, Amazon i Spania og BinLadin Group i Saudi-Arabia.
– Hvordan kan kjente, multinasjonale selskap ta en slik omdømmerisiko?
– Investorene får gode rammeforhold for å etablere seg i landene. Multinasjonale selskap forhandler seg da bort fra anstendige arbeidsforhold. De ansatte jobber også ofte i områder der media ikke får tilgang, sier Andresen.
Les også:
Støre til angrep på «klassisk Høyre-regjering»
Europas befolkning endres dramatisk
Hver femte rumener bor og jobber nå i utlandet
Hvordan er det å jobbe for et bemanningsbyrå?
