
EU-ministre vil ha retningslinjer for redningsarbeid i Middelhavet

Innenriksministrene i Frankrike, Tyskland og Italia vil ha retningslinjer for hjelpeorganisasjoner som jobber med å redde båtflyktninger i Middelhavet.

De europeiske ministrene sa mandag at de blant annet er enige om å utforme et sett med retningslinjer for organisasjoner som opererer med redningsbåter i Middelhavet. Dette vil de gjøre for å forbedre koordineringen og samarbeidet mellom den italienske kystvakten og hjelpeorganisasjonene som jobber i Middelhavet.
Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière, Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb og EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos møtte søndag Italias innenriksminister Marco Minniti i Paris etter at regjeringen i Roma varslet at de vil stenge havnene sine for fartøy med båtflyktninger om ikke EU-landene tilbyr mer hjelp.
Les også: To norske skip har reddet 50.000 båtflyktninger i Middelhavet
Tiltak i Libya

Ministrene ble blant annet enige om å se på hva slags tiltak som kan iverksettes for å hjelpe kystvakten i Libya, og hvordan de kan hjelpe FN med å etablere flere flyktningleirer i landet.
I en felleserklæring mandag heter det at de ønsker utredninger av konkrete tiltak som kan iverksettes for å styrke grensekontrollen i det sørlige Libya for å hindre innreise fra andre land.
Les også: Italia trygler om hjelp til å ta imot båtflyktninger
Økt innsats
For å få fullt utbytte av EUs program for fordeling av flyktninger har både Frankrike og Tyskland uttrykt at de vil gjøre en større innsats for å relokalisere mennesker som trenger beskyttelse.
For å få fortgang i prosessen med å bistå Italia vil de tre innenriksministrene og innvandringskommissæren vurdere tiltakene og presentere dem for EUs medlemsland i løpet av uken.
Les også: Høyreekstreme aksjonerte mot redningsbåt i Middelhavet
Vil ta i bruk flere havner
Minniti har tidligere bedt flere europeiske land åpne havnene sine for migranter og flyktninger som plukkes opp av skip fra EUs grensestyrke Frontex og andre redningsfartøy, men Frankrike mener det vil virke mot sin hensikt.
Den franske søk- og redningsorganisasjonen SOS Mediterranee, som opererer en redningsbåt sammen med Leger Uten Grenser, sier logistikken rundt dette vil være vanskelig.