IOC: Kina er blitt en vintersportsnasjon

IOC-president Thomas Bach (t.v.) og Kinas president Xi Jinping har jobbet hardt for å gjøre Kina til en vintersportsnasjon.
IOC-president Thomas Bach (t.v.) og Kinas president Xi Jinping har jobbet hardt for å gjøre Kina til en vintersportsnasjon. Foto: Yao Dawei / AP

Samme dag som OL-ilden tennes i Beijing kan kinesiske myndigheter fortelle at målet om å gjøre 300 millioner mennesker til vintersportsutøvere er nådd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komité (IOC) stemmer i og erklærer at Kina nå offisielt er blitt en vintersportsnasjon.

Da Kina ble tildelt vinter-OL i 2015, var det klart at det måtte gjøres et stort arbeid for å rekruttere utøvere til de tradisjonelle vinteridrettene. Samtidig skulle en stor del av de 1,4 milliarder innbyggerne gjøres interessert i vintersport.

I 2014 satte derfor IOC-president Thomas Bach og president Xi Jinping seg et felles mål å øke interessen til å gjelde minst 300 millioner mennesker.

Noen få år senere, i 2017, inngikk Norge en avtale om å hjelpe Kina med å få fram vinteridrettsutøvere som skulle kunne hevde seg på hjemmebane i 2022. Rundt 60 trenere og ledere ble ansatt i et stort prosjekt, som det ifølge en NRK-dokumentar ikke er så mye igjen av i dag.

Likevel har generaldirektoratet for sport (GAS) kunngjort at nesten 350 millioner kinesere har deltatt i en eller annen form for vintersport siden lekene ble tildelt i 2015.

Flere eksperter stiller seg imidlertid tvilende til det offisielle bildet av Kina som vintersportsnasjon. Historiker Heather Dichter ved De Monfort University i England sier at det i mange tilfeller er snakk om folk som «av og til» har prøvd seg på snø eller is.