Slik forklarer ekspertene Arbeiderpartiets snuoperasjon

Arbeiderpartiet har gjort det sterkt på målingene de siste månedene. Jens Stoltenbergs comeback trekkes frem som en av årsakene til oppturen.
Arbeiderpartiet har gjort det sterkt på målingene de siste månedene. Jens Stoltenbergs comeback trekkes frem som en av årsakene til oppturen.  Foto: NTB

– Ap har satt seg i en posisjon der det nå er realistiske muligheter for dem til å vinne valget.

Etter bruddet med Senterpartiet og Jens Stoltenbergs comeback i regjeringen har Arbeiderpartiet flydd høyt på målingene. Samtidig har pilen pekt nedover for Fremskrittspartiet, ifølge snittet av nasjonale meningsmålinger.

Vi skal ikke lenger tilbake til desember for å finne en måling hvor Arbeiderpartiet fikk 14,2 prosent oppslutning.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen sier et velgermessig hovedproblem for Ap de siste årene har vært sviktende lojalitet blant egne velgere.

– Et annet problem har vært lekkasjer til høyresiden. Først til Høyre og deretter til Frp. Disse lekkasjene er kraftig redusert. Dessuten har Ap begynt å hente et økende antall velgere fra Sp og SV. Men også MDG, KrF og Venstre «blør» til Ap, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Han tror den økte lojaliteten skyldes flere ting.

– Jens-effekt er nok deler av forklaringen, men Aps sterke framgang i vår handler også om andre elementer: Presidentskiftet i USA, og en ustabil og usikker verdenssituasjon, har bidratt til et økt behov for trygghet i velgermassen. Her scorer Ap bra, mener Marthinsen.

– Støre og Stoltenberg matcher tidsånden

Statsviter og valgforsker ved universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, mener også Stoltenberg-effekten har spilt inn for Arbeiderpartiet. Men i likhet med Marthinsen, trekker han frem flere faktorer til Aps fremgang.

– Det har skjedd en endring i det politiske klimaet der forsvar, utenriks og trygghetssaker dominerer mediebildet og der frustrasjonssakene strøm og renter ikke er så sentralt. Da matcher folk som Støre og Stoltenberg tidsånden fordi Arbeiderpartiet framstår som trygt, sier Tuastad til ABC Nyheter.

– Tror du vinden kan snu igjen, og at Frp og Høyre vil ta igjen forspranget til Ap frem mot valget?

– Ja, jeg tror det er helt åpent hvem som vinner valget. Da vil det spille inn hvordan partiene treffer på det som velgerne er mest opptatt av i de høypolitiske månedene før valget i september. Det vil da fort kunne komme forskyvninger mellom Ap, Høyre og Frp. Jeg tror ikke Ap faller sterkt tilbake til under 20-tallet igjen fordi det generelle politiske klimaet er endret, svarer Tuastad.

Guri Melby (V), Sylvi Listahaug (Frp) og Erna Solberg (H) under en partilederdebatt. Foto: NTB
Guri Melby (V), Sylvi Listahaug (Frp) og Erna Solberg (H) under en partilederdebatt. Foto: NTB

Holder de borgerlige som favoritter

Marthinsen mener Ap ikke har noen garanti for at de vil klare å holde dagens nivå rundt 30-tallet frem til valget.

– Hvis trygghet blir en stadig viktigere verdi framover, så har de en bedre sjanse enn hvis valgkampen igjen dreier tilbake til «nærmere saker» som personlig økonomi, eldreomsorg, innvandring og så videre. Valgkampen blir nå helt avgjørende for utfallet. Og Ap har satt seg i en posisjon der det nå er realistiske muligheter for dem til å vinne valget. Dette har åpenbart snudd oppsiktsvekkende fort, sier han.

Marthinsen holder den borgerlige siden som små favoritter til å vinne valget per i dag.

– Det er basert på at de har ledet klart lenge, økonomi generelt og personlig økonomi spesielt virker å være det viktigste for velgerne og dette bør normalt sett gange høyresiden, samt at slike plutselige store opinonsløft som Ap har opplevd ofte avtar etter noen måneder.

– Dessuten har rødgrønne partier som Rødt, SV og MDG en tendens til å gjøre svakere valgresultater enn målinger. Generelt er det også klart vanskeligere å gjør gode valg fra regjeringsposisjon enn fra opposisjon, legger han til.