LO-lederen skal «ta de rike»: Har selv tjent mange millioner

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har en samlet årlig godtgjørelse som er mer enn tre ganger så mye som normallønnen i Norge.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har en samlet årlig godtgjørelse som er mer enn tre ganger så mye som normallønnen i Norge. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien / LO

Mens LO-ansatte i snitt kan få en reallønnsvekst på 12.100 kroner, kan LO-lederen og ektemannen le hele veien til banken.

Denne artikkelen ble først publisert hos Kapital.

Da Peggy Hessen Følsvik frontet LOs hovedkrav under vårens lønnsoppgjør – hvor partene nylig kom til enighet – gjorde hun det med et personlig økonomisk fundament som de færreste nordmenn kan drømme om. Likevel har hun stadig, siden hun ble LO-leder i 2021, hamret inn et budskap om at landets grådige kapitalister skal bidra mer.

«Penger er makt, og makt skal fordeles», «De rikeste står i gjeld til vanlige folk», «Det er payback-time» og «Nå skal vi ta de rike», var blant utsagnene hennes.

I slutten av februar varslet den mektige LO-lederen at hun ikke tar gjenvalg til våren. I et intervju med FriFagbevegelse hvor hun sprakk nyheten, benyttet 64-åringen nok en gang sjansen til å gi «de rike» et spark:

– LO og våre medlemmer representerer folkemakt og demokrati. Vi gir stemme og makt til landets arbeidstakere, mens de økonomiske elitene forsøker å forme politikken i sitt bilde gjennom lobbyisme og store pengesummer, uttalte Følsvik.

Så spørs det i hvilken kategori hun selv skal plasseres. Kapitals tall viser at hun helt klart tilhører gruppen hun hevder skylder fellesskapet (se tabell lenger ned i saken).

Sitter godt i det

Den avtroppende LO-bossen og ektemannen har til sammen tjent over 25 millioner kroner de siste fem årene. Og Peggy bidrar godt. Hun har dratt inn 11,5 millioner kroner i samlet godtgjørelse siden 2020. Som LO-leder har hun en samlet årlig lønnspakke på 2,45 millioner kroner, pensjon, godtgjørelser og styreverv inkludert (se tabell).

Hvis 64-åringen skulle velge å pensjonere seg til våren, kan hun trolig se frem til en pensjonisttilværelse helt fri for økonomiske bekymringer.

Ektemannen, sivilingeniør Håvard Garseth, var i mange år en av multimilliardær Kjell Inge Røkkes nærmeste medarbeidere. Han har tidligere jobbet for Røkke i blant annet TRG Energy, før han i mai 2020 ble håndplukket av sjefen til å lede Røkkes oljeeventyr i Ghana som sjef for Aker Energy. Det endte med at han i juni 2022 fratrådte vervet som styreleder. Deretter jobbet han et år som konsulent i samme selskap, før han gikk av med pensjon for drøye to år siden.

LO-lederens ektemann, sivilingeniør Håvard Garseth, var i mange år en av multimilliardær Kjell Inge Røkkes nærmeste medarbeidere og har tjent flere millioner kroner årlig. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
LO-lederens ektemann, sivilingeniør Håvard Garseth, var i mange år en av multimilliardær Kjell Inge Røkkes nærmeste medarbeidere og har tjent flere millioner kroner årlig. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Eksakt hva Garseth har tjent i året er uklart, men ut fra årsberetningene til Aker Energy å dømme, er det grunn til å tro at Røkke gav LO-sjefens ektemann en total lønnspakke på opp mot fem millioner kroner i året. Ifølge ligningslistene har han en samlet inntekt på over 13 millioner kroner fra 2020 til 2023. Ettersom de offisielle ligningsinntektene alltid ligger lavere enn de reelle inntektene, er det imidlertid grunn til å tro at han har dratt inn mer enn dette, et sted mellom 15 og 20 millioner kroner de siste fem årene.

Gjennom høye lønninger har ekteparet Peggy Hessen Følsvik og Håvard Garseth over flere år bygget seg opp en solid økonomisk plattform. Den tidligere flyvertinnen, som traff ektemannen allerede som 25-åring, har formuesgoder som de fleste LO-medlemmer bare kan drømme om, går det frem av et intervju med ukebladet Hjemmet. Enebolig på Blommenholm i Bærum, leilighet i Sør-Frankrike og hytte i Valdres, er blant eiendelene ekteparet besitter. Ifølge ligningslistene har ekteparet til sammen en formue på i underkant av 12 millioner kroner. Det reelle tallet er sannsynligvis høyere.

Det er ingen tvil om at jeg tjener godt, og jeg er bevisst på det.

Overfor Kapital kommenterer LO-lederen lønnen sin slik:

– Det er ingen tvil om at jeg tjener godt, og jeg er bevisst på det. Lønnen settes av et utvalg nedsatt av LO-sekretariatet, sier Peggy Hessen Følsvik og legger til:

– At jeg også får godtgjørelse for styrevervene i Fremtind og Fafo handler om at dette er krevende verv, hvor man har ansvar for forvaltning av betydelige verdier. Samtidig tar man som styremedlem på seg et personlig ansvar.

Om ektemannens lønn sier LO-lederen følgende:

– Min mann er pensjonist. Hva han har tjent tidligere, har jeg ingen kommentar til.

– Ganske uverdig

LO har i mange sammenhenger vært blant de sterkeste stemmene for mer åpenhet om lederlønninger og økonomiske forhold – både i næringslivet og det offentlige. De stiller krav til innsyn i lønnsavtaler, bonuser og godtgjørelser, og legger stor vekt på transparens som prinsipp for å sikre tillit og etterprøvbarhet. Det samme gjelder egne ledere, som i årlige rapporter offentliggjør sine samlede godtgjørelser og pensjonsytelser.

Når Kapital kontakter LO-lederens ektemann, Håvard Garseth, med spørsmål om hva han selv har tjent de siste årene, er han imidlertid lite lysten på å dele detaljer.

– Jeg har egentlig ikke noe å tilføye utover det som er offentlig tilgjengelig. Du finner det du trenger der, sier han.

– LO-lederen sier at hun «skal ta de rike». Samtidig har dere hatt inntekter i millionklassen over flere år. Er det ikke legitimt å stille spørsmål ved det?

– Jeg synes dere blåser dette voldsomt opp. Dere hefter dere ved en enkelt uttalelse som var gitt i en bestemt sammenheng. Jeg synes det er ganske uverdig, egentlig.

– Det er vel ikke bare én gang at LO-lederen har uttalt seg i retning av å kritisere de rike.

– Jeg teller ikke antall ganger. Hun er et selvstendig individ og sier og gjør det hun vil. På samme måte gjør jeg det samme.

Kapital legger frem sin beregning om at han og LO-lederen til sammen har hatt over 25 millioner kroner i inntekter de siste fem årene. Til det svarer Garseth følgende:

– Jeg har ikke vært inne og kikket, men jeg tror faktisk det tallet er feil.

Gir begrensninger

Ifølge NHH-professor Kjell G. Salvanes, gir LO-lederens høye lønn henne noen begrensninger i jobben.

– Når LO-lederen tjener såpass mye kan hun for eksempel ikke si at toppledere i staten tjener kolossalt mye og at lønnen deres må ned. Det gir en svak posisjon, fordi hun tjener så mye selv. Hun sitter derfor i glasshus, og det gir noen begrensninger på hvordan hun kan argumentere, sier Salvanes, som er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

Når LO-lederen tjener såpass mye kan hun for eksempel ikke si at toppledere i staten tjener kolossalt mye og at lønnen deres må ned. Det gir en svak posisjon, fordi hun tjener så mye selv.

På samme måte må LO-lederen være varsom når hun snakker om lønnen til de som tjener minst.

– Det er heller ikke uproblematisk i forhold til de i LO som tjener 500.000 kroner pr. år. Med en slik lønn må LO-lederen alltid veie sine ord, både opp og ned, sier Salvanes.

Når man tjener såpass godt som LO-lederen, må man være varsom når man snakker om lønnen til de som tjener minst, mener NHH-professor Kjell G. Salvanes. Foto: Hallvard Lyssand / NHH
Når man tjener såpass godt som LO-lederen, må man være varsom når man snakker om lønnen til de som tjener minst, mener NHH-professor Kjell G. Salvanes. Foto: Hallvard Lyssand / NHH

Professoren peker imidlertid på at LO-toppens jobb og avlønning ikke helt kan sammenlignes med medlemsmassen i LO eller «vanlige folk», hvor en normal lønn ligger rundt 700.000 kroner.

– For toppledere i store organisasjoner, i store private eller offentlige bedrifter dreier det seg om et annet arbeidsmarked enn for folk flest. Det er en knapphet på kandidater som vil kunne lykkes i LO-lederjobben. Dette er et arbeidsmarked for såkalte superstars, hvor det er knapphet på velkvalifiserte ledere i Norge, og skal man tiltrekke seg den typen folk, må man opp i dette lønnsnivået, sier NHH-professoren.

Gitt at ekteparet Garseth/ Hessen Følsvik har meget høy familieinntekt mener imidlertid Salvanes at LO-sjefen kan møte seg selv i døren når hun angriper rike mennesker.

– Nå er det fullt tillatt i et liberalt samfunn som det norske å være rik, og det er jo fritt valg i ekteskapsmarkedet, så egentlig synes jeg ikke det er så stort problem i og for seg, på samme måten som at jeg ikke synes det er et problem at LO-lederen, som leder av en stor organisasjon, tjener mer en gjennomsnittet i Norge. Når det er sagt, er det jo mulig å tenke seg at det kan være vanskelig for LO-lederen å være svært kritisk på de «rike», siden en lett kommer i konflikt med sin egen realitet – en peker lett på seg selv.

Det er jo mulig å tenke seg at det kan være vanskelig for LO-lederen å være svært kritisk på de «rike», siden en lett kommer i konflikt med sin egen realitet – en peker lett på seg selv.