
Presidentvalget i USA 2024:Hvem ønsker verdenslederne skal vinne?

Amerikanerne går til valgurnene om noen dager. Statsledere har ulike tanker om hvem de ønsker skal bli deres neste kollega.
De fleste ledere i verdenen holder tett om hvilken presidentkandidat de foretrekker vinner valget i USA. Det er viktig å holde en diplomatisk linje uansett hvem som kommer seirende ut av valget. Allikevel er det noen statsledere som er mer høylytte om hvem de ønsker skal bli USAs neste president.
Gjør det du må
Benjamin Netanyahu er Israels statsminister i turbulente tider for landet og regionen. Israels krigføring i Gaza og Libanon blir fordømt fra flere hold.
President Joe Biden har uttrykt ønsker om deeskalering i konflikten og våpenhvile. Men uten reell press fra USA, ignorerer statsminister Netanyahu anmodninger om fredelige løsninger.
Presidentkandidat Harris kommer til å være mer åpen om støtte til Palestinere som lider i konflikten og øke presset mot Israel for å oppnå en våpenhvile. Hun skal også ha unngått å svare på spørsmålet om Benjamin Netanyahu er en ekte og nær alliert av USA.

Statsministeren har mer støtte hos Donald Trump, som uttrykte støtte til Israels krigføring hvor han skal ha sagt «gjør det du må» til statsminister Netanyahu over en telefonsamtale. Under sitt presidentskap var Donald Trump en stødig støttespiller for Israel og Benjamin Netanyahu.
Derfor har Benjamin Netanyahu en klar preferanse for en ny Trump-presidentperiode. Allikevel er det noen turbulenser i det gode forholdet. Det fikk et støt da statsminister Netanyahu gratulerte Joe Biden for valgseieren i 2020, som Trump tok som en fornærmelse. Det er også mye usikkerhet knyttet til Trump. Han er uforutsigbar og Amerika først-politikken kan gjøre Israel sårbar.
Putin for Harris
President Vladimir Putin skal ha et godt forhold til presidentkandidat Donald Trump, eller i hvert fall et nyttig forhold. Da de møttes for første gang i 2017 skal daværende president Trump ha spurt den russiske lederen om råd angående Ukraina. Trump stiller seg også kritisk til den store støtten Ukraina får fra USA.
Derfor anser mange at et nytt Trump-presidentskap er noe Vladimir Putin ønsker seg. Russland har utført flere påvirkningskampanjer i presidentvalget som er i republikanernes favør.

Allikevel under en konferanse i Vladivostok uttalte president Putin sin støtte til presidentkandidaten Kamala Harris. Uttalelsen skal være en spøk, ifølge den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov.
Det kan være at den russiske presidenten kom med sine uttalelser i håp om å sverte demokratenes presidentkandidat. Ifølge undersøkelser er president Putin ekstremt upopulær i USA og en majoritet anser Russland som en fiende, dermed er ikke en omfavnelse fra Vladimir Putin det en presidentkandidat ønsker seg.
– Pest eller kolera
Den kinesiske presidenten Xi Jinping holder kortene tett til brystet. Trumps presidentperiode innledet det mange anser som en handelskrig mellom Kina og USA. Allikevel hevder Donald Trump at han har et godt forhold til Xi Jinping. Hvorvidt Kinas leder føler det samme om den tidligere presidenten er uvisst.
Demokratene byr ikke på bedre vilkår for Kina. President Joe Biden fortsetter handelskrigen med Kina, og presidentkandidat Kamala Harris kommer til å følge hans politikk. Både demokratene og republikanerne lover støtte til Taiwan, øya som Kina anser som en del av sitt territorium.

Kina involverer seg lite i presidentvalget , men ifølge en Kina-ekspert vil Xi Jinping foretrekke et Trump-presidentskap. Men det er et valg «mellom pest eller kolera» sier Kina-eksperten Torbjørn Færøvik til Nettavisen. Årsaken til Trump-ønsket forklarer han er at under Donald Trump er det større usikkerhet og misnøye mellom USA og dets allierte. Det gagner Kina som ønsker mindre amerikansk tilstedeværelse i Øst-Asia, spesielt i land som Taiwan, Japan og Sør-Korea.
Stille støtte til Harris
En undersøkelse viser at om europeere skulle stemme i valget, vinner demokratenes presidentkandidat, Kamala Harris. I Vest-Europa får hun 69% av stemmene og 46% i Øst-Europa. I Vest-Europa er det kun 16% som stemmer på republikaners presidentkandidat, Donald Trump.
De fleste europeiske ledere foretrekker et Harris-presidentskap. Hun regnes som mer forutsigbar og gir mer solid støtte til Ukraina. Mange europeere husker et vanskelig forhold til USA under president Trump, som var på et historisk lavnivå. Trump byr på usikkerhet rundt Nato-alliansen i en tid der europeisk sikkerhet er truet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina.
Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz har vært mer åpen om sin støtte først til Joe Biden og nå til Kamala Harris, og sier at hun ville bli en god president.
Åpner champagnen
Ungarns statsminister Viktor Orbán nøler ikke med å uttrykke hvilken presidentkandidat han håper vinner årets valg. Han skal ha sagt at de åpner flasker med champagne om Donald Trump vinner valget.
Orbán møtte republikanernes presidentkandidat i sommer. Etter møtet sa Viktor Orbán at Trump er den som kan skape fred i Ukraina.
Den ungarske statsministeren er kjent for sin vennlighet overfor Vladimir Putin og skepsis mot Ukraina. Det er syn som er overens med Donald Trump og hans visepresidentkandidat JD Vance, som begge vil prioritere USA på bekostning av deres allierte og Ukraina.

Holder seg nøytral
Volodymyr Zelenskyj leder Ukraina gjennom den største krigen i Europa siden andre verdenskrig. USA er et av landets aller viktigste støttespillere, derfor er spørsmålet om hvem som blir den neste amerikanske lederen viktig for president Zelenskyj.
Presidentkandidat Trump stiller seg stadig mer kritisk til amerikansk støtte til Ukraina og kaller president Zelenskyj for «en stor selger» for å sikre seg pengestøtte fra USA. Samtidig hevder Donald Trump at han kan raskt gjøre slutt på krigen.

Under president Joe Biden, er USA den viktigste støttespilleren for Ukraina. Presidentkandidat Harris sier at hun vil fortsette den samme støtten.
Ukraina vil ha mest nytte av et Harris-presidentskap. Demokratene er langt mer støttende for landet og krigføringen mot Russlands invasjon. Allikevel er den ukrainske presidenten helt avhengig av amerikansk støtte, både økonomisk hjelp og militært materiell. Derfor holder han seg så nøytral som mulig og kommer til å ønske å ha et godt samarbeid med valgvinneren neste uke.