Brics: Nå samles statslederne i Russland

Ledere fra en lang rekke med nasjoner samler seg i Kazan.
Ledere fra en lang rekke med nasjoner samler seg i Kazan. Foto: Pelagiia Tikhonova / photo-summit.brics-russia2024.ru

President Putin møter i disse dager ledere fra en rekke allierte nasjoner. Det er en viktig begivenhet for det isolerte landet. 

I disse dager arrangerer Russland og president Vladimir Putin toppmøte for Brics-landene i byen Kazan i Russland.

Brics er et akronym av de opprinnelige medlemslandene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. I år ble Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater også medlemmer. Dette er det første toppmøtet som inkluderer de nye medlemslandene.

Nesten halvparten av verdens befolkning bor i medlemslandene, og med 28 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt, anser mange Brics som en betydelig motpol til de økonomiske gigantene i G7 og vestlig dominans.

Medlemslandene samarbeider om politiske, sikkerhetspolitiske og økonomiske spørsmål.

Kazan kreml, den gamle bymuren, lyses opp med velkomsthilsener på ulike språk. Foto: Ramil Sitdikov / photo-summit.brics-russia2024.ru
Kazan kreml, den gamle bymuren, lyses opp med velkomsthilsener på ulike språk. Foto: Ramil Sitdikov / photo-summit.brics-russia2024.ru

Symbolsk viktig

Toppmøtet er viktig for Russland som er årets vertsnasjon. Landet er sterkt isolert etter invasjonen av Ukraina, så årets toppmøte er symbolsk viktig der den russiske presidenten kan omgi seg med statsledere fra hele verdenen.

Gjennom Brics opprettholder Russland relasjoner til vennligstemte nasjoner og store økonomier som Kina og India. Russland håper at samarbeidsforumet kan samle flere land i en anti-vestlig krets hvor russisk innflytelse står sterkt.

Vil dominere økonomisk

Et viktig tema for årets toppmøte er den amerikanske dollarens dominans i verdensøkonomien. Russland ønsker at medlemslandene skal bli mindre avhengige av dollaren i økonomiske transaksjoner. Økt økonomisk samarbeid mellom landene skal beskytte dem mot vestlig sanksjoner og amerikansk dominans i verdensøkonomien.

– Om man ser på veksten av bruttonasjonalprodukt bidratt av forskjellige land til den globale BNP, ser man at den amerikanske andelen går nedover, mens den fra Kina, India og Brics som gruppe øker stødig, sier den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, i et intervju.

Indias statsminister, Narendra Modi, ankommer Kazan. Foto: Maksim Blinov / photo-summit.brics-russia2024.ru
Indias statsminister, Narendra Modi, ankommer Kazan. Foto: Maksim Blinov / photo-summit.brics-russia2024.ru

Reformerer FN

Tidligere i år møttes medlemslandenes utenriksministre i Russland. I en felles uttalelse uttrykker de satsning om tettere samarbeid mellom medlemslandene, ønsker om reform av FN for å gjøre organisasjonen mer demokratisk og øke representasjonen fra utviklingsland i FNs sikkerhetsråd. Utenriksministerne krever også fullt palestinsk medlemskap i FN.

– Nasjoner som India, Brasil og afrikanske representanter bør ha permanente seter i sikkerhetsrådet, skriver Det russiske utenriksdepartementet på X.

Brics

Brics (også stavet BRICS) er et samarbeidsforum som omfatter Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, der også Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er medlemmer fra 1. januar 2024.

Formannskapet går på årlig rotasjon mellom medlemslandene.

Samarbeidet omfatter tre pilarer:

  • politiske og sikkerhetspolitiske spørsmål
  • finansielle og økonomiske spørsmål
  • kultur og folk-til-folk samarbeid

Kilde: SNL

Intern splid

Flere land melder sin interesse for Brics. Årets toppmøte i Russland inkluderer den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Tyrkia, som er et Nato-medlem, uttrykker ønsker om fullt medlemskap.

Til tross for de mange fordelene Brics påroper seg, sliter de med reell og samlet slagkraft. Økonomen Jim O'Neill, som fant opp begrepet Brics, forteller BBC at påvirkningskraften til Brics hadde vært enorm om de var i stand til å samarbeide bedre.

Kina og India har hatt blodige sammentreff over en grensekonflikt . India er også del av en vestlig-vennlig allianse i Øst- og Sørøst-Asia som har som mål å hemme kinesisk innflytelse i området. Iran og Saudi-Arabia regner seg som rivaler i Midtøsten, der de ofte støtter hver sin side av ulike konflikter , som i Syria eller Jemen. De andre nye medlemmene, Egypt og Etiopia, har også konflikter som ikke ser ut til å løse seg i nærmeste fremtid.

– På mange måter er det bra for Vesten, sier Jim O'Neill til BBC.