Tina Bru: – Det ble for stor risiko

Tina Bru blir ikke å se på Stortinget etter valget i 2025.
Tina Bru blir ikke å se på Stortinget etter valget i 2025. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Flere politikere takker nei til Stortinget grunnet familiesituasjonen. – Jeg tror det sender et signal om at politikere er som folk flest, sier Høyre-nestleder Tina Bru. 

I april kunngjorde Høyre-nestleder Tina Bru (38) at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget. Begrunnelsen var at hun ønsker mer tid med familien i Stavanger.

Arbeiderparti-politikerne Kari Nessa Nordtun og Eigil Knutsen har også takket nei til Stortinget og begrunnet det med ønske om fleksibilitet og mer tid med familien.

Bru sier i et intervju med ABC Nyheter at hun brukte lang tid på avgjørelsen.

– Den var kjempevanskelig. Jeg tenkte på det ekstremt lenge. Selv etter jeg hadde tatt avgjørelsen, var det en grad av usikkerhet om det var rett eller ikke. Jeg synes det er veldig gøy å drive med politikk, så jeg har egentlig ikke lyst til å slutte. Men jeg føler stortingsrollen ikke lar seg kombinere med der jeg står i livet nå, forteller Bru.

– Brukte du lang tid på avgjørelsen?

– Ja. Jeg brukte nok opp mot ett år på å finne ut hva jeg skulle lande på.

Åpen for å bli statsråd

Bru forteller at hun var innom tanken om å gi seg på Stortinget ved valget i 2021 også. Da hadde hun fått sitt første barn.

– Den gangen tenkte jeg at «jeg klarer en runde til», men ting ble ganske annerledes for meg etter at jeg fikk barn nummer to, sier hun.

Tina Bru med datteren Kitty på Høyres landsmøte i 2023. Foto: Heiko Junge / NTB
Tina Bru med datteren Kitty på Høyres landsmøte i 2023. Foto: Heiko Junge / NTB

Bru har tidligere vært olje- og energiminister. Hvis Høyre skulle få makten etter stortingsvalget neste høst, utelukker ikke Bru å bli statsråd igjen.

– Jeg er åpen for det. På det tidspunktet man sier ja til Stortinget, binder man seg i fem år frem i tid. Og du har ingen vei ut, om du skulle trenge det. Det ble for stor risiko for meg å ta.

– Den store diskusjonen vi hadde hjemme var om vi skulle flytte til Oslo eller ikke. Resultatet av diskusjonen ble at vi ikke hadde lyst til å flytte, og da ble nei til Stortinget den naturlige konsekvensen, legger Bru til.

– Finnes kanskje en smerteterskel

Høyres nestleder har sittet på Stortinget siden 2013. I 2018 fikk hun sitt første barn. Fire år senere fikk hun sitt andre.

– Når jeg er i Oslo, mister jeg hverdagen med barna mine. Ikke alle kveldene i Oslo er like travle, og når man da sitter på en liten hybel alene, kjenner man litt ekstra på det. Jeg savner barna masse når jeg er i Oslo.

– Hva slags signal sender det at flere har sagt nei til Stortinget grunnet familiesituasjonen?

– Jeg tror det sender et signal om at politikere er som folk flest. Jeg har vært på Stortinget i en del år, så det er jo ikke sånn at det overhodet ikke går. Men det finnes kanskje en smerteterskel til slutt.

Bru poengterer at de som peker på utfordringene med å forplikte seg til Stortinget for fire år, er de som har familie bosatt et helt annet sted i landet.

Tina Bru tok over som olje- og energiminister etter Sylvi Listhaug i 2020. Foto: NTB
Tina Bru tok over som olje- og energiminister etter Sylvi Listhaug i 2020. Foto: NTB

– Det er kanskje en bekymringsfull trend at de som ikke bor i Oslo-området er de som synes at dette i mindre grad lar seg forene enn det andre gjør.

– Har Stortinget gjort noen grep for å prøve å tilrettelegge for de som pendler?

– Det er ikke så mye Stortinget kan gjøre, rett og slett. De har for eksempel innført faste voteringstidspunkt, og det er kjempebra for de som bor i Oslo-området, men det hjelper ikke oss som bor så langt unna. Jeg tror dessverre det egentlig ikke er så mange løsninger på det, sier Bru.

Hun påpeker at diskusjonen politikerne kunne hatt, er å diskutere om det er for vanskelig å få fritak fra Stortinget hvis man skulle trenge det.

– Norge er jo et av landene som har strengest reglement på dette. Men det er ikke en lett politisk diskusjon det heller, det er gode grunner for at det skal være tilnærmet umulig å si fra seg vervet når man først er valgt inn.

– Hvis Høyre ikke kommer til makten etter valget neste år, hva skal du gjøre da?

– Nei, det aner jeg ikke. For å være helt ærlig så klarer jeg ikke å innstille hodet mitt på det fordi det føles så lenge til. Jeg er veldig fokusert på å vinne valget, så jeg får ta det når det kommer, svarer Bru.

– Noen velger å ta med hele familien

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Morten Wold sier det i utgangspunktet ikke ser bra at at flere velger å takke nei til Stortinget grunnet familiesituasjonen.

Frp-politiker Morten Wold mener Stortinget har lagt til rette småbarnsforeldre. Foto: NTB
Frp-politiker Morten Wold mener Stortinget har lagt til rette småbarnsforeldre. Foto: NTB

– Men man skal huske på at Stortinget har gjort mye for å legge til rette for at også småbarnsforeldre skal kunne ta på seg oppgaven som stortingsrepresentant. Før varte møtene ofte til langt på kveld, nå er det faste voteringstidspunkter og lettere å planlegge hverdagen, sier han til ABC Nyheter.

– Burde Stortinget gjøre grep for å legge til rette for pendlere med barn?

– Det er vanskelig å se hva slags grep det kan være. Det er allerede slik at mandager og fredager nesten alltid er plenumsfrie dager. Noen velger å ta med seg hele familien til Oslo i de årene man er representant, men det passer selvsagt ikke for alle, svarer Wold.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe mener plassen på Stortinget krever mer tilstedeværelse i Oslo i dag enn da hun begynte som stortingsrepresentant i 2009.

– For dem med barn i Oslo er det blitt lettere å hente og bringe i barnehagen. Men det er ikke blitt enklere for dem som pendler, har Toppe tidligere uttalt til Bergens Tidende.