
Tyrkias president Recep Erdogan taler Vladimir Putin midt imot: Ber Russland gi Krimhalvøya tilbake til Ukraina

Erdogan kommer med brannfakkel mens krigen i Ukraina er på sitt mest intense og russerne er under kraftig press og trues av motoffensiv.
– Krim bør bli ukrainsk territorium igjen hvis Russland og Ukraina signerer en avtale, sier den tyrkiske presidentens talsmann, Ibrahim Kalin, i et intervju med CNN.
Helt siden 2014 har Russland annektert halvøya, men Ukraina gjør fortsatt krav på territoriet som de har lovet sin befolkning å ta tilbake med makt.
Den siste tiden har halvøya blitt rystet av en rekke angrep. Blant annet ble halvparten av Svartehavsflåtens kampfly ødelagt i flere kraftige eksplosjoner. Det er fortsatt uklart hvordan det skjedde og hvem som sto bak.
Putin og Erdogan har en god dialog
Senere har det vært droneangrep mot Svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol, samt flere attentat og uforklarlige angrep som russerne mener er sabotasjeaksjoner utført av ukrainske styrker.
Ukraina har ikke bekreftet at de har noe å gjøre med angrepene, noe som skal ha skapt stor usikkerhet på russisk side og utløst behov for å skjerpe sikkerheten.
At Tyrkia og Erdodgan, som tilsynelatende har hatt en god dialog med Russland og Putin, nå åpent går ut med et krav om at den strategisk viktige, annekterte halvøya må returneres til Ukraina, vil neppe bli godt mottatt i Kreml.
Tettere relasjoner mellom Tyrkia og Russland
I begynnelsen av august besøkte Tyrkias president Vladimir Putin i den russiske byen Sotsji ved Svartehavet. Her ble de enige om å øke handelen mellom landene og styrke samarbeidet innen økonomi og energi, ifølge Kreml.
Tyrkia har dessuten kjøpt våpen av Russland, det avanserte luftforsvarssystemet S-400, til Natos store fortvilelse. USA har tidligere utestengt Tyrkia fra F-35-samarbeidet på grunn av dette.
Under den seks måneder lange krigen i Ukraina har Tyrkia spilt en viktig rolle, blant annet i forhold til kontrollen av skipstrafikken gjennom Bosporus-stredet. Tyrkia skal også ha bidratt til FN-avtalen som sikrer at ukrainsk korn kan eksporteres via Svartehavet uten å risikere russiske angrep.
– Russlands annektering av Krim er ikke lovlig

Ifølge den tyrkiske TV-kanalen TRT Kalin gjør Erdogans talsmann det klart at Putin må trekke sine styrker ut av Krimhalvøya dersom en fredsavtale skal kunne oppnås, skriver TASS.
– Russlands annektering av Krim er ikke lovlig, og Tyrkias holdning til dette har ikke endret seg siden 2014. Krim er en uatskillelig del av Ukraina i henhold til folkeretten, fastslår Ibrahim Kalin.
Dagen før TV-intervjuet uttalte Erdogan selv dette, ifølge ukranews.com:
– Internasjonal lov krever at Krim skal returneres til Ukraina. Dette er avgjørende for hele regionen og for det globale sikkerhetssystemet, for stabilitet, opprettholdelse av Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og politiske enhet, understreket Erdogan.
– En prinsipiell holdning som ikke bare har juridisk, men også moralsk grunnlag
Den tyrkiske presidenten minnet om at Krim er fødestedet til Krim-tatarer-borgere i Ukraina, som har en historie med mye lidelse. Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu støtter Tyrkia Ukrainas territorielle integritet og avviser Russlands annektering av Krim i 2014.
– Å sikre sikkerheten og velværet til våre krimtatariske landsmenn er også blant Tyrkias prioriteringer. Dette er en prinsipiell holdning som ikke bare har juridisk, men også moralsk grunnlag, sa Erdogan, ifølge CNN.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lovet å gjenerobre Krim og resten av de russiskokkuperte områdene før en eventuell fredsavtale kan undertegnes.
Russland okkuperte halvøya på 1770-tallet under Katarina den store
Fra 1438 til 1783 var Krim-halvøya senter i et krimtatarisk rike styrt av en khan. Russland okkuperte halvøya på 1770-tallet under Katarina den store og anla en rekke nye byer som ble befolket med etniske russere. Fra 1921 var Krim en autonom tatarisk republikk under Russland, ifølge Store norske leksikon (SNL).
I 1944 ble krim-tartarene forvist til Sentral-Asia av Stalin. Ti år senere ble Krim overført fra Russland til Ukraina. Sovjetunionens daværende leder Nikita Khrusjtsjov, som selv var etnisk ukrainer, ga ordren.
I 1991 fikk Krim selvstyre. Samme år ble Ukraina en selvstendig stat.
