Alt om valget
Følg valget:

Det nye storfylket Troms og Finnmark kan bli sprengt i to i 2021

SKILSMISSE: Partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes (ikke på bildet), her under TV2s partilederdebatt 4. september, gir tommelen opp for å oppløse tvangssammenslåtte fylker som selv ønsker det. I Finnmark og Troms er den saken klar.
SKILSMISSE: Partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes (ikke på bildet), her under TV2s partilederdebatt 4. september, gir tommelen opp for å oppløse tvangssammenslåtte fylker som selv ønsker det. I Finnmark og Troms er den saken klar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dersom det blir rødgrønt flertall i fylket og etter Stortingsvalget i 2021, ligger det an til skilsmisse for tvangssammenslåtte Troms og Finnmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

63 av 64 rødgrønne førstekandidater til ordførervervene i Troms og Finnmark, og samtlige rødgrønne fylkesordførerkandidater i Finnmark sier ja til reversering av sammenslåinga av Troms og Finnmark.

I Troms er tallet 73 av 87 rødgrønne ordførerkandidater i kommunene.

Det går fram av en spørreundersøkelse organisasjonene ForFinnmark og ForTroms har gjennomført blant kandidatene fra Ap, SV, Sp, Rødt og MDG, med frist for svar 3. september.

– Tallene viser en overveldende politisk motstand i Finnmark mot sammenslåing av Troms og Finnmark og er en lovnad de må holde overfor velgerne hvis de får posisjoner de neste 4 årene.

Det sier Randi Karlstrøm, leder i ForFinnmark, i en pressemelding.

Og dersom det ikke skjer en revolusjon i løpet av helga, ser det ut til at det nye tvangssammenslåtte storfylket Troms og Finnmark blir rødgrønt etter lokalvalgene 9. september.

Støre åpner for reversering

– Jeg tror at lovnaden om reversering vil påvirke folk som går til valg mandag, og at de som stemmer også husker etter valget hvem som sa hva i denne saken, fortsetter Karlstrøm.

– Vi i Troms har et mer avslappet forhold, men vi konstaterer at våre venner i Finnmark slåss for livet for å beholde sine demokratiske organer, sier Bjørn Willumsen som er styremedlem i ForTroms til ABC Nyheter.

– Alle gallupene viser at disse folkene får makta i Fylkestinget, sier Willumsen, som ikke har sett maken til folkelig engasjement siden EU-kampen i 1994.

For at en skilsmisse skal bli aktuelt, må imidlertid Stortinget som blir valgt i 2021, gå inn for det.

Arbeiderpartiet sentralt har etter nøling, falt ned på å si ja til oppløsning av tvangssammenslåtte fylker dersom de selv ønsker det.

Det blir etter alle solemerker å dømme tilfelle i vårt nordligste storfylke.

I begynnelsen av juni satte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen kniven på strupen på Arbeiderpartiet i striden om Finnmarks framtid.

Måneden etter åpnet Jonas Gahr Støre for en reversering.

Spenning om Ap i Viken

Mens Troms og Finnmark blir desidert største fylke etter areal, blir «monsterfylket» Viken, der Akershus, Buskerud og Østfold blir tvangssammenslått av Solbergregjeringen, størst i befolkning, med 1,2 millioner innbyggere.

Her går Senterpartiet, som på meningsmålinger vil komme på vippen som 3. største parti etter jevnstore Arbeiderpartiet og Høyre, inn for å oppløse Viken.

– Jeg er overrasket over at tvangssammenslåing av Viken har gått så mye under radaren, sier Senterpartiets listetopp der, nestleder Anne Beathe Tvinnereim, til ABC Nyheter.

– Vi kommer på vippen. Og vårt hovedkrav i forhandlinger er at vi skal gå inn for å oppløse Viken igjen, sier Tvinnereim.

Arbeiderpartiet var imot tvangssammenslåingen. Men Tvinnereim venter fortsatt på hva deres listetopp Tonje Brenna sier til en skilsmisse. De øvrige rødgrønne partiene går inn for å splitte storfylket opp igjen.