
Steve Bannon: Ytre høyres fallende stjerne

Både i USA og i Europa vender stadig flere ryggen til Steve Bannon. – Men han må ikke undervurderes, advarer den britiske journalisten Paul Lewis.
Den omstridte ytre høyre-strategen er et av trekkplastrene når åpningssignalet for Nordiske Mediedager lyder kl. 18 i Bergen onsdag. Torsdag skal han intervjuet på scenen under overskriften «Steve Bannon – hva vil han?».
Mediedagenes leder Guri Heftye har måttet tåle mye kritikk for å ha invitert en av høyrepopulismens mest synlige ideologer, i fjor kåret til «Den store manipulatoren» av Time Magazine, inn i manesjen. Hun forsvarer valget med at det er interessant å høre hva en av vår tids sentrale aktører innen medier og politikk har å si når han blir intervjuet og utfordret.
– Han var en sentral aktør i en av de mest betydningsfulle politiske begivenhetene i vår tid: Valget av Donald Trump til amerikansk president i 2016. Han var strategen bak Trumps seier, og mange mener Trump ikke hadde vært president i dag uten Bannons medvirkning, sier Heftye til NTB.
Les også: Hundrevis av jurister mener Trump burde tiltales
Bannons fall
Siden den gang har mye endret seg for Bannon: Han er blitt persona non grata i Det hvite hus og blant USAs republikanere, og i januar i fjor ble han sparket ut av det høyreorienterte nettstedet Breitbart, som han hadde bygget opp til et av de fremste alternative mediene i USA.
Møtene hans trekker stadig færre: Da Bannon skulle lansere filmen «Trump @ War» i fjor høst, møtte bare 38 personer fram, ifølge amerikanske medier.
– Hans posisjon har helt klart bleknet, sier den britiske Guardian-journalisten Paul Lewis, som fulgte Bannon i flere måneder i fjor som ledd i et prosjekt med å kartlegge høyrepopulismens frammarsj. Han beskriver Bannon som en «kingmaker» med et temmelig oppblåst selvbilde.
I stedet vendte Bannon seg mot Europa. Sammen med Mischaël Modrikamen, leder for ytre høyre-partiet Folkets Parti i Belgia, lanserte han bevegelsen «The Movement», som skulle samle alle Europas partier på ytre høyre fløy under én paraply.
Les også: Oslo Børs ned fra start etter Trump-uro
Planla revolusjon
Planen var å overta hele EU i forbindelse med valget til EU-parlamentet denne måneden. En revolusjon, proklamerte Bannon.
Men en etter en har Europas høyrepopulister vendt ryggen til Bannon.
– Bannon er ikke på vår radar, sier en høytstående person i det italienske ytre høyre-partiet Lega til nettstedet Politico. Bannon har tidligere hatt kontakt med Lega-leder og Italias statsminister Matteo Salvini, men det er lenge siden de to er blitt sett sammen.
– Han var veldig ambisiøs på hvilken rolle han skulle spille, han skulle trekke i trådene. Men faktum er at han spiller en nærmest ikke-eksisterende rolle, sier Lewis til NTB.
Les også: Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin
Avhengig av oppmerksomhet
Dette er i seg selv er interessant, mener Heftye.
– Men får Bannon mer oppmerksomhet enn han egentlig fortjener ved å bli invitert til Mediedagene?
– Uavhengig av om Bannon lykkes eller ei med sitt prosjekt i Europa, er hans historiske rolle noe som gjør ham interessant for våre delegater, svarer Heftye.
Lewis peker på sin side på at Bannon er helt avhengig av å forbli i medienes søkelys.
– Ingen må undervurdere ham når det gjelder å bruke mediene til sin fordel. Han er svært dyktig når det gjelder å skaffe seg medienes oppmerksomhet, sier Guardian-journalisten.
– Hvem er det som finansierer kampanjen hans?
– Godt spørsmål. Han nekter å si det, sier Lewis.