
Eksperter: – Mobil-saken er blåst ut av proporsjoner

Det er meget vanskelig å bryte seg inn på innholdet i smarttelefoner, bærbare datamaskiner er langt mer sårbare, advarer norske sikkerhetseksperter.
I slutten av juli ble det kjent at den avgåtte fiskeriministeren Per Sandberg var på en ikke varslet reise i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes. Sammen hadde han med seg en mobiltelefon. Den hadde installert departementets saksbehandlingssystem og e-postprogram og inneholdt en kontaktliste.
Skandalen førte til Sandbergs avgang. Tidligere sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen forutsetter at mobilen er blitt hacket.
Etter hvert ble det kjent at flere andre politikere og politiske rådgivere har dratt til såkalte «høyrisikoland» med sine mobiltelefoner.

Vidar Sandland fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener mobil-saken er blåst ut av proporsjoner. Han sier det er svært vanskelig å bryte seg inn på en moderne telefon.
– Sandberg-saken er overdrevet. Det er ikke slik at bare du tar med deg en mobiltelefon til Iran, så blir den hacket, sier han til ABC Nyheter.
– I utgangspunktet er det mye vanskeligere å hacke en mobiltelefon enn både PC-er og Mac-er, sier han.
– Eksempelvis sliter både PST og NSA med å få ut informasjon fra en mobiltelefon som de råder over fysisk. Det kan faktisk være enklere å lure brukeren til å installere «overvåkingsprogrammer» selv.
Advarer mot datamaskinbruk

– Datamaskiner, på en annen side, har en mye mer åpen arkitektur, har langt flere sårbarheter i operativsystem og programmer, og er derfor langt mer sårbare for de klassiske hackerangrep. Disse angrepene kan dog også utføres i Norge, noe som dessverre skje, sier Sandland.
Sandland har bakgrunn fra Forsvaret i utvikling av taktiske kommunikasjonssystemer og har bistått flere store norske og internasjonale selskap. Han får støtte fra fagdirektør for sikkerhetskultur ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Roar Thon.
– Det er en overdrivelse å si at det er gitt at den politiske ledelsens telefoner i «høyrisikoland» er blitt hacket, sier Thon.
Med «høyrisikoland» mener Justisdepartementet land som utgjør særlig høy etterretningstrussel, som etter PSTs siste vurdering er Russland, Kina og Iran.
– Dagens mobiltelefoner er designet fra «scratch», mens datamaskiner er egentlig kun en videreutvikling av svært gammel teknologi. Derfor er det langt større teknologisk frihet på en datamaskin, sier Thon.
– Teknologien kjenner ingen landegrenser
Hacking kan gjøres overalt - men det er lettere å gjennomføre det i hackerens «hjemland», sier ekspertene.
– Hacking kan skje ved at agenter «låner» telefonen når du ikke er oppmerksom, eller at du kobles opp mod ting du ikke vet hva er. Imidlertid trenger man ikke å være i et høyrisikoland for å bli hacket - dette kan gjøres overalt. Fremmede agenter har bare større sjanse for å bli oppdaget og utsatt for mottiltak hvis de gjør det her, sier Thon.
– Teknologien kjenner ingen landegrenser. Det er kun snakk om etterretningstjenestenes vilje og kapasitet. Derfor kan man ikke legge sikkerheten i skuffen i det man tråkker over grensa tilbake til Norge, sier han.
ABC Nyheter har stilt spørsmål til Statsministerens kontor og Justisdepartementet vedrørende regjeringens bruk av bærbare datamaskiner i høyrisikoland, men han enda ikke fått svar.
Kina-feilvurdering
Mobiltelefoner er langt vanskeligere å bryte seg inn på, dermed er det større risiko for at det er overvåking det er snakk om.
– Det som er skummelt – er selve bruken av mobiltelefonen i utlandet. Operatøren vil ha tilgang til alle samtaler, sms og data som sendes over deres nett. Ved å ta med seg en mobiltelefon til utlandet med beskyttelsesverdig informasjon, risikerer man jo at de kan enten true til seg informasjon eller få fysisk tilgang til telefonen på en slik måte at de får tilgang til innholdet. Dette har likevel ikke med hacking å gjøre, understreker Sandland.
Statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet var i forbindelse med en privat reise, i Hong Kong 14. – 17. mai 2016, og på dagstur til Macao 15. mai 2016. Han hadde med seg tjenestetelefon på reisen.
Regionene ble underlagt Kina i henholdsvis 1997 og 1999.
Telefonen hadde tilgang til e-post-kontoen hans i Finansdepartementet, men uten departementets saksbehandlingssystem installert. Finansdepartementet har foreløpig ikke kunnet svare på ABC Nyheters spørsmål om den ble brukt til fortrolige samtaler mens telefonen benyttet basestasjonene der.
Tvedt har i etterkant beklaget hendelsen.
– Jeg beklager at dette har skjedd, og det er åpenbart for meg nå at jeg burde levert fra meg tjenestetelefonen på en helgetur til Hong Kong og Macao.
– Jeg gjorde en feilvurdering på bakgrunn av at disse områdene var visumfrie og hadde en annen stilling enn resten av Kina, sier han.
Aktuelt: – Regjeringspartiene fremstår som en litt dårlig episode av «Paradise Hotel»
Høsten 2017 deltok statsråd Ketil Solvik-Olsen sammen med statssekretær Tom Cato Nilsen i Samferdselsdepartementet på en veiåpning på den russiske siden av grensen. Både statsråden og statssekretæren med seg sin ordinære tjenestetelefon. Mobiltelefonene var enten slått av eller satt på flymodus, får ABC Nyheter opplyst.
PST ble kontaktet i etterkant, men vurderte det som ikke nødvendig med ytterligere tiltak.