Bernie Sanders' høyre hånd i Oslo for å sprite opp Rødt

LARRY COHEN: Han var leder for et fagforbund med 700.000 medlemmer inntil han kastet seg ut i kampen for Bernie Sanders og oppbyggingen av en revolusjon i Det dermokratiske partiet.
LARRY COHEN: Han var leder for et fagforbund med 700.000 medlemmer inntil han kastet seg ut i kampen for Bernie Sanders og oppbyggingen av en revolusjon i Det dermokratiske partiet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Lørdag snakker Larry Cohen, en av Bernie Sanders nærmeste partnere, på partiet Rødts strategikonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er her for å snakke – men også for å lære. Lære mer om suksessen i Norge økonomisk og om fagforeningenes situasjonen, som er radikalt bedre enn i USA. Vi føler slektskap med Rødt.

Det sier en av de mest betydningsfulle personene rundt Bernie Sanders' kampanje for å bli Demokratenes presidentkandidat, Larry Cohen, til ABC Nyheter.

Temaet hans er lærdommer fra USA om grasrotas kamp mot høyrepopulismen.

Fredag formiddag ankom han Oslo for å delta på Rødts strategikonferanse lørdag - der partileder Bjørnar Moxnes og hans partikamerater skal suge lærdom av erfaringene med massemobilisering på venstresiden i USA.

Satte betingelse for Bernie

Budskapet hans blir hva venstresiden prøver å gjøre, og hvordan de kjemper mot høyresiden.

– Motstand og protest er ikke tilstrekkelig. Vårt budskap kan ikke vær mot noe. Det må være for noe – som arbeiderrettighetr, miljø. Du må fortelle hva du kjemper for.

– Jeg sa til Bernie at jeg vil jobbe frivillig for deg ti timer i uka – på betingelse av at du vil bygge en bevegelse. Han la hånda på armen min og forsikret: Vi skal bygge en bevegelse, forteller Cohen.

Da avsluttet Cohen sitt lederverv i en fagforening med 700.000 medlemmer i USA og Canada og kastet seg ut i valgkampen for Sanders.

Verver Demokratene i Norge

Bernie Sanders holdt ord og bidro til å fortsette en bevegelse som lever og blomstrer, Our Revolution (Vår revolusjon), som Larry Cohen nå er leder for.

Bevegelsen oppsto da Demokratenes nominasjon av Hillary Clinton - på bekostning av Sanders - var et faktum.

Det er en svær organisasjon med 550 lokale grupper, hvorav flesteparten innretter sin politiske virksomhet på å reformere Demokratene, mens andre er utenfor.

Besøket hos Rødt vil Cohen kombinere med medlemsverving her på berget.

– Søndag skal jeg møte Demokratene i Norge og prøve å få dem til å danne en gruppe i Our Revolution. 9 millioner amerikanere bor i utlandet, forteller Cohen.

– Verdens verste stemmeregler

– Hvilket håp har du for Det demokratiske partiet?

– Jeg er også medlem av Unity Reform Commision, enhets- og reformkommisjonen som ble laget etter landsmøtet for å lage mer rettferdige regler for primærvalget. Der har vi åtte medlemmer, Clinton ti og lederen tre, svarer Cohen og fortsetter:

– Den gode nyheten er at denne kommisjonen har kommet med et 30 siders forslag for partiet inneholdende mye av det vi ønsket. Nå må vi få det gjennom hos de 447 medlemmene i partiets Nasjonalkomité, som skal møtes 8. mars.

Larry Cohen nekter å akseptere at Demokratene forblir som partiet er.

– Kanskje er det naivt. Vi får se. Det dreier seg ikke om å håpe, men å bygge partiet. Første punkt er å styrke stemmerettigheter. USA har verdens verste regler. Bare 2/3 av de som skulle vært velgere, er registrert, sier han.

Ifølge aktivisten er mye er gjort for å hindre de øvrige å blande seg inn i valg. Blant annet koster det hele 1000 dollar, 8000 kroner, å registrere seg. Dessuten er det mye papirarbeid.

Banket inn på norsk skipsside

Også innad i Det demokratiske partiet er det store hindringer for rettferdige valg, hevder mannen som i 18-årsalderen fikk hyre på et norskeid skip. Det var på den tida han hadde våknet politisk, som motstander av USAs krig i Vietnam.

– Jeg ble satt med en hammer til å pikke rust på skipssida og banket inn med svære bokstaver på norsk: «Fred i Vietnam».

– Hva har en sosialdemokrat fra store USA å lære bort til et revolusjonært miniparti i lille Norge?

– Ingenting. Samfunnsforholdene er som i OL: Norge har flest medaljer. USA er nr. 15 i demokrati, sier Larry Cohen og konkluderer:

– Norge er ikke perfekt. Men jeg vet at vi i min levetid ikke vil komme på langt nær så langt i USA.