
Stortinget presset Solberg på når tilliten til Meyer glapp

Opposisjonen krever klare svar fra statsminister Erna Solberg på hva det var som gjorde at den avgåtte SSB-direktøren ikke lenger fikk regjeringens tillit.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har gitt uttrykk for at begrunnelsen fra finansminister Siv Jensen (Frp) ikke har vært god nok. I spørretimen onsdag ba han Solberg klargjøre.
– Hvordan kunne det gå så galt, spurte Støre.
Solberg viste i sitt svar til at omorganisering i SSB har vært et tema som både Finansdepartementet og hun selv har befattet seg med i lengre tid. Allerede i februar ble det tatt opp av partene i arbeidslivet i forbindelse med et møte i kontaktutvalget.
– Det var bekymring om planene ville gå ut over statistikkproduksjonen. Dette har vært på listen over ting vi har fulgt i styringsdialogen, sa Solberg.
– Svak styring?
Støre lurte på om styringen av etaten har vært svak, når man ser hvilket drama som har oppstått de siste ukene. I denne situasjonen har det vært ord mot ord, og spørsmål er stilt ved organisasjonens uavhengighet. Han utfordret Solberg til å svare klart og tydelig på hva det konkret var som gjorde at Meyer ikke lenger hadde tillit.
– På et tidspunkt var det klart at man ville implementer en ny reform i SSB før statistikkutvalget ville være ferdig med sitt arbeid. Da var det Finansdepartementet trakk i nødbremsen, sa Solberg.
Finansdepartementet kunngjorde tirsdag at man vil offentliggjøre alle advarsler som ble gitt Meyer i forbindelse med omorganiseringen. Meyer har hevdet at støtten fra Finansdepartementet først forsvant da det ble kjent at 25 forskere skulle flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen – inkludert innvandringsforsker Erling Holmøy.
Samtidig har kontroll- og konstitusjonskomiteen sendt Jensen et brev med en rekke spørsmål om hvordan hun har håndtert uroen rundt SSB.
Bekymring i LO og NHO
Solberg avviste i Stortinget bestemt at den tilspissede situasjonen oppsto som følge av bekymring for omplassering av enkelte forskere, eller at det hovedsakelig handlet om hvordan temaet innvandring skulle håndteres.
– Dagens medieoppslag om NHO og LO torpederer den bekymringen, sa Solberg, og viste til artikkel i Dagens Næringsliv der sjeføkonomer i de to hovedorganisasjon gir Jensen støtte for at hun grep inn i omorganiseringen.
Begge organisasjonene har helt siden i vinter uttrykt felles bekymring for hvordan endringene ville påvirke byråets evne til å levere statistikk, analyser og forskning som er viktig for hele det norske samfunnet, inkludert grunnlaget for forhandlinger mellom partene i arbeidslivet.
Vurdere tempo
Senterpartiets Marit Arnstad var kritisk til hvordan prosessen likevel kunne fortsette, sett i lys av bekymringene som hadde framkommet.
– Burde prosessen ikke bare utsettes, men umiddelbart vært stoppet, spurte hun.
Men det avviste Solberg. Det er ikke sikkert at dagens organisasjonsmodell er perfekt, men det blir viktig å vente på statistikkutvalgets konklusjon, påpekte hun.
– Jeg tror det kan være behov for å gjøre endringer, men tempoet må være et annet, sa hun.
Venstre viste til at regjeringen har som mål at offentlig sektor skal gjennom omstilling og effektivisering. Hvordan skal man klare å rekruttere ledere til å gjennomføre slike prosesser når man ser hva som har skjedd i SSB, poengterte partileder Trine Skei Grande.
Solberg erkjente at omstilling er et krevende felt. I denne situasjonen toppet det seg for noen uker siden da man så at det gikk for fort, svarte hun.