Kypriotisk president med harde utfall mot Espen Barth Eide

FNs spesialutsending Espen Barth Eide. Foto: AP / Petros Karadjias / NTB scanpix
FNs spesialutsending Espen Barth Eide. Foto: AP / Petros Karadjias / NTB scanpix Foto: Petros Karadjias / AP

Kypros' president mener FN-utsendingen Espen Barth Eide er partisk og har unødig hastverk i forhandlingene om å samle den delte øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades mener Eide ser ut til å ha samme synspunkter som den tyrkisk-kypriotiske siden. Anastasiades sier Eide må forstå at «uttalelser eller trusler» vil føre til det motsatte enn at Kypros samles til en føderasjon.

– Jo mindre Eide snakker, jo bedre, sier Anastasiades.

Han legger til at nordmannen ser ut til å ha det travelt. Anastasiades kritiserer også Eide for å ignorere Tyrkias protester mot Kypros' leting etter olje og gass.

Les også: Barth Eide: – Sannhetens øyeblikk for Kypros

Har varslet comeback i Norge

FNs generalsekretær António Guterres har etter en samtale med Espen Barth Eide gått ut og oppfordret de kypriotiske lederne til å gjøre sitt ytterste for å komme fram til en fredsavtale, særlig tatt i betraktning at «tiden kan løpe ut for prosessen».

Eide har selv sagt at han mener en fredsavtale må komme på plass innen sommeren hvis prosessen skal lykkes.

Selv akter han å reise tilbake til Norge til høsten for å delta for fullt i valgkampen før stortingsvalget. Eide har varslet comeback i norsk politikk og er nominert på antatt sikker plass for Oslo Ap.

Les også: Fredssamtalene på Kypros gjenopptas neste uke

Spesialutsending

Eide ble utnevnt til spesialutsending av daværende generalsekretær Ban Ki-moon i 2014. Det har siden vært gjort store framskritt for å få til en avtale om gjenforening av den delte øya, men prosessen har opplevd tilbakeslag de siste månedene på grunn av økende mistillit på begge sider.

Kypros ble delt i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del i 1974, etter en tyrkisk invasjon av øya for å hindre en fullstendig gresk overtakelse. Tyrkia anerkjenner ikke Kypros som selvstendig stat, kun en selvstendighetserklæring fra den tyrkisk-kypriotiske delen. Tyrkia har fortsatt 35.000 soldater på øya.