Mangel på norsk kjøtt

Det er nå mangel på norsk kjøtt i butikkhyllene.
Det er nå mangel på norsk kjøtt i butikkhyllene. Foto: Morten Holm / NTB

– Vi håper situasjonen bedrer seg så snart som mulig.

Ifølge TV 2 opplever dagligvarekjedene at det er mangelfull tilgang på norsk storfekjøtt.

Dette skal ha ført til at enkelte produsenter må bruke kjøtt fra utlandet.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier de først og fremst ønsker å selge norsk kjøtt.

– Det er det kunden vil ha. Når det er underskudd i det norske markedet, benytter vi oss av importerte råvarer for å unngå tomme hyller, sier hun til TV 2.

Se video: Ekspert: – Kjøper produkter vi ellers ikke ville kjøpt

Flere opplever det samme

Søyland sier at det nå benyttes utenlandsk kjøtt i deres kjøttdeiger fordi det ikke er nok ferskt kjøtt i de norske hyllene.

– Vi håper situasjonen bedrer seg så snart som mulig, slik at vi kan ha mer norsk kjøtt i hyllene, sier Søyland.

Også i Coop og hos Rema 1000 opplever de mangel på kjøtt fra Norge.

Kommunikasjonssjef Silje Verlo Alisøy i Coop sier de kun bruker norsk kjøtt i Coop-merkevaren. Men i deres Xtra-serie kan det være importert kjøtt.

Kjøtt-skilt på Rema 1000. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Kjøtt-skilt på Rema 1000. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Helt vanlig

Hos Rema 1000 er det Nordfjord Kjøtt som både leverer sin egen merkevare og produserer for Rema 1000s egne merkevarer.

Rema sier til TV 2 at de opplever en lavere leveringsgrad på enkelte produkter.

I Norge er det Nortura som er markedsregulator for kjøtt og egg.

Ifølge dem står norsk kjøtt for rundt 92 prosent av det norske markedet. De opplyser til TV 2 at det har vært noe lavere innmeldinger av ku etter 1. mars enn ventet.

– Det er helt vanlig at de fleste import­kvotene blir brukt på våren, fordi vi i Norge slakter flest storfe på høsten. På den måten kan dyrene gå ute og beite i nydelig norsk natur lengst mulig, sier kommunikasjons­rådgiver Matilda Aronsson til TV 2.