Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen

Sauer på beite ved Eitrestølen i Ål kommune. Norsk dyrehelse er fortsatt på verdenstoppen, viser ny rapport fra Veterinærinstituttet.
Sauer på beite ved Eitrestølen i Ål kommune. Norsk dyrehelse er fortsatt på verdenstoppen, viser ny rapport fra Veterinærinstituttet. Foto: Halvard Alvik / NTB

Dyrehelserapporten for 2024 viser at Norge fortsatt har noen av verdens friskeste dyr, men advarer samtidig om nye trusler.

Norsk dyrehelse holder seg i verdenstoppen, men møter økende utfordringer, ifølge Veterinærinstituttets årlige rapport.

I september 2024 ble virussykdommen blåtunge påvist i Norge for første gang siden 2009. Veterinærinstituttet forventer økt risiko for flere tilfeller i 2025. Fugleinfluensa, som har skapt problemer i USA, er også en økende bekymring for pattedyr i Norge.

Avdelingsdirektør Merete Hofshagen ved Veterinærinstituttet understreker viktigheten av smittevern og biosikkerhet.

– Det er avgjørende for norsk beredskap at vi følger med på sykdomstruslene både i Norge og i resten av verden. For ikke å snakke om hvordan det daglige arbeidet med smittevern og biosikkerhet hos alle som driver med dyr, er en forutsetning for å opprettholde god sykdomsstatus, sier hun i en pressemelding.

Hun påpeker at økt reisevirksomhet og vareimport øker risikoen for spredning av smittsomme sykdommer.

Til tross for utfordringene fremhever rapporten at Norges små besetninger gjør sykdomsbekjempelse lettere.

– Sammenlignet med andre, større land har vi små besetninger. Dette gjør bekjempelse av enkeltutbrudd lettere å håndtere, sier Hofshagen, men understreker at kontinuerlig årvåkenhet er viktig for å hindre spredning av sykdom.

Dyrehelserapporten for 2024 er den sjette i rekken der Veterinærinstituttet sammenstiller kunnskapsgrunnlag fra flere år.