Fikk tilbake bok som skulle ha vært returnert i 1917: – Ble veldig satt ut

Førsteutgave av Knut Hamsuns «Sult».
Førsteutgave av Knut Hamsuns «Sult». Foto: Kristian Ulyses Andaur / Deichman

Boken er en førsteutgave av Knut Hamsuns «Sult».

Den spesielle hendelsen fant sted på Deichman i påsken.

– Boka ble opprinnelig lånt av innlevererens svigermor for over hundre år siden. Av ukjente grunner, kanskje av frykt for høye gebyrer eller rett og slett glemt i en bokhylle, ble den aldri levert tilbake. Nå har den endelig funnet veien tilbake til et bibliotek, skriver Deichman på sine sider.

Maren Haugfos, som er fagansvarlig for bibliotekets gamle samlinger, var en av de ansatte som tok imot boken som skulle ha vært levert inn i 1917.

– En kollega av meg ringte fra resepsjonen og var veldig entusiastisk. Hun fortalte at det var en dame som stod og ventet på å få levere inn en bok som skulle ha vært levert i 1917, før hun la til at det var snakk om en førsteutgave av «Sult», forteller Haugfos til ABC Nyheter.

– Jeg kommer sporenstreks, svarte Haugfos og hoppet i heisen.

Nede i resepsjonen møtte hun kvinnen som hadde med seg boken.

– Det var en veldig hyggelig dame som fortalte av svigermoren skulle ha levert den. Vi ble så perplekse alle sammen at vi både glemte å se veldig nøye på boken og heller ikke fikk noe navn og nummer på kvinnen.

– Det var veldig morsomt. Vi ble veldig satt ut, forteller Haugfos.

Hamsuns litterære gjennombrudd

«Sult» ble gitt ut i 1890 og ble Hamsuns litterære gjennombrudd.

Boken skal ha vært lånt på Deichman, men stemplingen på innsiden av omslaget tilsier at den har tilhørt Studentersamfundets bibliotek. I boken er utlånene stemplet direkte i permen, en praksis som ikke lenger er så vanlig.

Haugfos synes det er gøy å kunne se at «Sult» var populær da den kom.

– Boken har nok vært mye i sirkulasjon mellom 1890 og 1917. Det er morsomt å ha et konkret bevis for at den var mye lest da, sier hun.

– Viktig kulturarv

Biblioteket er svært glad for at boken ble returnert.

– Til tross for sin fillete tilstand er den en viktig kulturarv, og en bok vi var veldig glad for at ble levert inn, skriver Deichman på sine hjemmesider.

Nå vurderes alternativene som finnes for å sikre at boken bevares på best mulig måte og at dens historie formidles videre. Denne historien viser også at det aldri er for sent å levere tilbake en bok, understreker biblioteket.