Redaktør Vebjørn Selbekk om Trumps politikk: – Dette er populisme på speed

– Når en person med den typen forføreriske evner er den som sitter med atomknappen, og har kontroll på verdens sterkeste militærmakter, er det alvor, sier Vebjørn Selbekk, redaktør i avisen Dagen.
– Når en person med den typen forføreriske evner er den som sitter med atomknappen, og har kontroll på verdens sterkeste militærmakter, er det alvor, sier Vebjørn Selbekk, redaktør i avisen Dagen. Foto: Heiko Junge / NTB

Konservative kristne i USA og Norge har trykket Trump til sitt bryst. Men nå slår alliansen sprekker.

– Trump er en slags politisk messias for deler av amerikansk kristenhet. Jeg tror han er en falsk messias.

Det sier Vebjørn Selbekk (55) til ABC Nyheter. Som redaktør for den konservative, kristne dagsavisen Dagen, har Selbekk god oversikt over hva som rører seg på grasrota i kristen-Norge.

Han legger ikke skjul på at han er svært bekymret for støtten Trump får blant deler av egne lesere.

– Det finnes mange enkeltsaker som man kan ha sans for. Men her er det snakk om en grunnleggende autoritær, ikke-demokratisk, innstilt person. Det har vi sett tidligere i historien hvor slike personer blir omfavnet av enkelte kristne, fordi man er enig i noen viktige spørsmål. For meg er dette spørsmålet en «dealbreaker». Hvis du ikke grunnleggende støtter demokrati, rettsstat og maktfordelingsprinsipp og andre sentrale prinsipper i vår vestlige sivilisasjon, ja, da kan vi ikke støtte dette.

– Det er en trussel mot verden

På dette grunnlag er Vebjørn Selbekk sikker i sin sak: Han må si nei til Donald Trump. Han gjorde det allerede i mars 2016. Da skrev han sin første kritiske lederartikkel: «Derfor er ikke Trump bra for USA, og ikke for deg heller».

– Trump klarer å stå imot alle angrep. Det virker som ingenting biter på ham. Da tenker man at kanskje dette er Guds mening, sier avisredaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Win McNamee / Pool Photo via AP / NTB
– Trump klarer å stå imot alle angrep. Det virker som ingenting biter på ham. Da tenker man at kanskje dette er Guds mening, sier avisredaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Win McNamee / Pool Photo via AP / NTB

– Jeg skrev om hvordan jeg hører et svært bekymringsfullt rop etter den sterke mann. Jeg synes det har stått seg godt det jeg skrev da, og har vært kritisk til Trump hele veien.

I vinter toppet det seg. Da følte han igjen behov for å advare sine lesere mot å gå i Trump-fella. I ettertid har han fått både ros og ris for oppgjøret, som han mener var helt nødvendig.

– I den grad det finnes norske miljøer som støtter Trump, så er det en overrepresentasjon av kristne. Det synes jeg som redaktør i en kristen avis, og en stemme i disse miljøene, har et stort ansvar for å si fra om. At dette er, slik jeg ser det, autoritære tendenser. Det er en trussel mot verden, som vi kjenner den, og det er en trussel mot et rettsbasert internasjonalt system.

– Det er ingenting som biter på ham

– Hva tror du er årsaken til at enkelte miljøer i Norge får tunnelsyn, og velger å se bort fra de autoritære sidene ved Trump?

– Jeg tror det handler mye om en følelse av marginalisering. Å føle at nå går samfunnsutviklingen i en retning som man ikke støtter, at man kanskje ikke kommer til å orde i media, og at det samfunnssynet man har, er på retur. Da er det mange som tenker at det vi trenger nå, er akkurat en sånn brumlebass. Selv om han er i sitt tredje ekteskap, og kanskje ikke er så lysende eksempel på kristen moral, men han får i hvert fall ryddet opp og trykket til. Trump klarer å stå imot alle angrep. Det virker som ingenting biter på ham. Da tenker man at kanskje dette er Guds mening, forklarer Selbekk.

Se video: Her tar senatoren verdensrekord

– Kraftig kost

– På videoer fra møter i konservative, kristne miljø, blir Trump hyllet og nærmest tilbedt?

– Jeg har også sett disse videoene, og det er kraftig kost. Men for å si det sånn, så tror jeg ikke de samme miljøene hadde vært like tilgivende hvis det hadde vært en demokrat som hadde sagt at man kan ta på kvinner akkurat hvor man vil. Da tror jeg det hadde vært en voldsomt motsvar. Men fordi man støtter Trump i andre spørsmål, så er man villig til å se bort fra det.

– Dobbeltmoral

– Så velgere ser gjennom fingrene på hvordan Trump egentlig er som person, og hvilke verdier han formidler?

– Ja, dette er ikke bare klassisk populisme. Dette er populisme på speed. Populister er dyktige til å legge vekt på visse ting i visse miljøer, og andre ting i andre miljø. Trump har gjort dette til en kunstform. Og det er slik han manøvrerer i kristne miljø. Jeg vil også si at det er en typisk sterk kritikkverdig dobbeltmoral fra det kristne miljøet.

– Dersom Trump ikke hadde vunnet nominasjonen i det republikanske partiet, og senere blitt valgt til president, kunne han teoretisk sett ha blitt satt i fengsel som en kriminell. Nå har han immunitet, og er beskyttet. Hva tenker du om det?

USAs president Donald Trump under talen til sine støttespillere før stormingen av Kongress-bygningen 6. januar 2021. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB
USAs president Donald Trump under talen til sine støttespillere før stormingen av Kongress-bygningen 6. januar 2021. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB

– Trodde Trump var ferdig

– Det mest utrolige er jo at han klarte å overleve stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Da må jeg si at jeg trodde han var ferdig. Jeg tenkte at «Dette går ikke. Nå er det ingen som kan støtte ham når han står der og oppildner tilhengere til å marsjere mot landets nasjonalforsamling, og sier at hvis de ikke kjemper nå, så har de ikke noen nasjon.» Men til og med dette klarte han å komme seg gjennom, konstaterer Dagen-redaktøren.

De dårlige egenskapene til tross, så mener Selbekk at Trump er en eksepsjonell personlighet, med evne til å fascinere, manipulere og overbevise sine tilhengere.

– Trump er jo en veldig, veldig, veldig ekstraordinær person på mange måter. Han har jo den frekkhetens nådegave til å sette fri 1.500 personer som deltok i angrepet på Kongressen i verdens viktigste demokrati. Bare en sånn enkelt ting som det, burde det være nok å ta avstand.

Trekker paralleller til mellomkrigstiden

Dagen-redaktøren ser også paralleller til mellomkrigstiden da markante religiøse personligheter snakket varmt om Hitler, og ikke innså hvilken fare som var under oppseiling.

– Man kan fort bli stående som en slags Nostradamus her. For meg handler dette om politikk, om å ha muligheten til å se helt åpenbare politiske sammenhenger og historiske paralleller. Ta for eksempel teologiprofessoren Ole Hallesby. I årene 1933-34 hyllet han Hitler og synes han var en bra mann som fikk orden på ting og sto opp mot dekadansen i det tyske samfunnet. I dag ser vi de samme parallellene hvor man er villig til å se bort fra det autoritære, det antidemokratiske. Det skremmer meg.

– Nå er det ikke er morsomt lenger

– Noen har sammenlignet Trump med eventyret om Keiserens nye klær?

Benito Mussolini og Adolf Hitler sammen i München i 1938.
Benito Mussolini og Adolf Hitler sammen i München i 1938.

– I starten synes jo mediene at det var helt topp, at det var stor humor, og ga avisene overskrifter. Problemet er bare at det ikke er morsomt lenger. Og det er lenge siden det har vært det. Når en person med den typen forføreriske evner er den som sitter med atomknappen, og har kontroll på verdens sterkeste militærmakt, er det alvor. Selv har jeg begynt å telle ned antall år til barnebarnet mitt skal inn i militæret. Rett og slett fordi jeg tenker på hvordan verden vil se ut noen år frem i tid.

– Den viktigste høytiden

– Nå er det påske. Hva betyr den for deg personlig?

– Det er den viktigste høytiden i året for meg når det gjelder min tro. Det handler om at Jesus døde for mine synder. Jeg tror det er derfor jeg er en kristen. Jeg er en synder, og jeg trenger tilgivelse og forsoning. Derfor feirer jeg påske, det vil si både hans død og hans oppstandelse. Jeg tror det er et liv etter døden. Selv mistet jeg moren min for 1,5 år siden. På grunn av påskens budskap, så tror jeg at jeg skal se henne igjen en gang.

– Livet er alvorlig

– Vi lever i en alvorlig tid hvor mye er i spill og står på spill?

– Det er veldig gjenkjennelig for meg. Livet er alvorlig. Vi stilles alle mennesker inn for livets store spørsmål, som «Hvor kommer jeg fra? Hvorfor er jeg her? Hvor er jeg på vei?» Når alt er enkelt og lyst, og alle pilene peker oppover på børser og levestandard, og det er fred og frihet ute i verden, så kommer de spørsmålene litt mer på avstand. Men når det drar seg til, når ting blir farlige, så kommer de spørsmålene nærmere igjen. Det tror jeg er noe av det vi ser nå, understreker Vebjørn Selbekk.