
Tollkrig og børsuro: Dette kan være positivt

– En ørliten mulighet for at politikken på sikt kan føre til lavere tollbarrierer i verden.
Etter at USA og Donald Trump innførte toll mot nesten hele verden, har det blitt uttrykket at ingen land vil tjene på handelskrig. Ikke vi i Norge heller.
Det er spådd økte priser, en økt prisvekst kan gjøre at Norges Bank setter opp styringsrenta, og en risiko for arbeidsplasser hvis eksportbedrifter kommer under press.
Men kan det være noe positivt ved en slik tollkrig?

Kan bli en fordel
– En del av landene som USA innfører høye tollbarrierer mot har allerede høye barrierer mot USA. Faktisk kan dette føre til at de i forhandlinger setter ned barrierene. Det kan bli en fordel.
Det sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til ABC Nyheter.
– Det finnes altså faktisk en ørliten mulighet for at politikken på sikt kan føre til lavere tollbarrierer i verden, sier han.
For de norske husholdningene tror han også det kan bety noe positivt.
– En annen fordel er at innenlands produsenter vil satse mer på hjemmemarkedene og konsumentene der, sier Grytten.
Se video: Her tar senatoren verdensrekord
Kraftig børsfall kan også være positivt
Mandag falt børsene i verden kraftig. Og finansminister Jens Stoltenberg sier at børsuroen kan minne litt om finanskrisen. Men også dette kan være positivt for nordmenn.
– I dette urolige bildet vil erfaringsvis det norske boligmarkedet være en trygg havn, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norsk Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.
Når børsverdiene faller mye, kan det utløse kutt i styringsrenten for å motvirke fall i norsk økonomi, påpeker han.
Han viser til koronapandemien da nettopp dette skjedde, noe som løftet boligverdiene og ga husholdningene mer å rutte med.
– Norges Bank er den siste banken som ikke har senket styringsrenten etter at inflasjonen falt, og bør derfor ha mye å gå på for å motvirke et fall i norsk økonomi, sier Geving.

Positivt med mer avstand fra USA
At Europa tar mer avstand fra USA tror Grytten også kan være positivt.
– På sikt kan det bli positivt at Europa tar større ansvar for seg selv sikkerhetsmessig og forsvarsmessig og at det settes mer fokus på bekjempelse av underskudd i utenrikshandel og statsfinanser i USA, sier han og fortsetter:
– Europas sovepute kan tas bort, som kan fremme mer samarbeid om økonomisk bærekraft i Europa og mellom Europa og andre.
NHH-professoren tror også amerikanske næringer kan tjene på dette.
– Enkeltnæringer kan vinne, som får beskyttelse, som for eksempel amerikansk bilindustri, sier han.
Grytten tror USAs statsfinanser kan bedres på kort sikt.
– Men de vil også svekkes på lang sikt på grunn av lavere økonomisk aktivitet og dermed lavere skatteinngang på sikt, sier han til ABC Nyheter.