USA-ekspert Hilmar Mjelde: – Trump er i et farlig territorium

– Trump vil alltid gjøre det som er politisk bra for ham selv. Hvis tollkrigen fører til at republikanerne taper lokale og nasjonale valg fremover, tror jeg han vil søke etter en utvei ut av handelskrigen, sier professor og USA-kjenner Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet.
– Trump vil alltid gjøre det som er politisk bra for ham selv. Hvis tollkrigen fører til at republikanerne taper lokale og nasjonale valg fremover, tror jeg han vil søke etter en utvei ut av handelskrigen, sier professor og USA-kjenner Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet. Foto: Luis M. Alvarez/NTB

Tollkrigen har satt sinnene i kok over store deler av verden. Mot bedre vitende har Donald Trump startet en global hevnkampanje mot alle han mener har «plyndret, voldtatt og herjet» med USA.

Mens Trump virker selvsikker og trygg på seier over USAs handelspartnere, er det svært mange økonomer, statsledere og politikere som advarer på det sterkeste mot det som nå skjer.

USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, følger den politiske og økonomiske utviklingen i USA tett. Han er ikke i tvil om at Trump nå spiller et svært høyt og risikabelt spill.

– Trump er i farlig territorium her. Ingen president har tidligere våget å sette amerikansk økonomi så til de grader i fare. Vi har ingen sammenlignbare erfaringer i etterkrigstiden med det Trump nå har begitt seg ut på, sier Mjelde til ABC Nyheter.

Fem årsaker til Trumps brutale tollkrig

Næringsminister Howard Lutnick klapper mens Donald Trump onsdag viser fram den lange listen over land hvis varer vil bli underlagt nye amerikanske tollsatser. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Næringsminister Howard Lutnick klapper mens Donald Trump onsdag viser fram den lange listen over land hvis varer vil bli underlagt nye amerikanske tollsatser. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Han ramser opp fem hovedgrunner til at Trump er villig til å ta denne sjansen, og legge seg ut både med «friends and foes» i en svært urolig tid.

– For det første liker han å bruke presidentmakt på denne direktør-aktige måten, der han bare iverksetter enorme politiske endringer uten å måtte forhandle med Kongressen. For det andre ser han toll som et forhandlingsvirkemiddel. For det tredje og fjerde tror han det vil gi store statsinntekter og føre til en ny vår for amerikansk industri. For det femte har han blikket på ettermælet sitt, forklarer Hilmar Mjelde, og legger til:

– Økonomisk uro på kort sikt er for Trump en liten kostnad hvis han om 50 år blir husket som presidenten som satte en sluttstrek for frihandel og tvang frem et nytt økonomisk system i verden.

«Et sprøtt hevntokt»

Ikke bare er utregningen for Trumps straffetoll spesiell og trolig feil i forhold til Trumps påstand om gjensidig toll. Ifølge Financial Times skal tallgrunnlaget som ledet fram til de nye tollsatsene være utregnet ved å ta utgangspunkt i USAs handelsunderskudd med de enkelte land, for så å dele dette på den totale mengden varer som importeres til USA. Deretter deles prosentandelen i to.

« Med andre ord er det pølsevev når Trump hevder at gjengjeldelse ligger til grunn for den nye økonomiske politikken. Dette er politikk etter innfallsmetoden. Et sprøtt hevntokt basert på økonomisk teori verden forlengst har forlatt, er nå en trussel mot økonomien i både Norge og verden», skriver Aftenposten på lederplass.

– Da tror jeg han vil søke etter en utvei

– Hva hvis alt går galt for Trump og USA, andre land finner nye handelsmønster- og samarbeidspartnere, og USA blir mer isolert og fattigere – vil Trump da bli desperat, og vil det innad i GOP komme krav om endring av kursen?

USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde Foto: Mauricio Pavez / Høgskulen på Vestlandet (HVL)
USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde Foto: Mauricio Pavez / Høgskulen på Vestlandet (HVL)

– Trump vil alltid gjøre det som er politisk bra for ham selv. Hvis tollkrigen fører til at republikanerne taper lokale og nasjonale valg fremover, tror jeg han vil søke etter en utvei ut av handelskrigen. Erfaringene fra Latin-Amerika er at sterkmann-presidenter som Trump kommer i politisk trøbbel hvis de vanskjøtter økonomien eller ikke klarer å håndtere kriser. Trump tapte jo selv gjenvalg i 2020 fordi velgerne mente han ikke håndterte pandemien godt, svarer Mjelde.

Han viser til at amerikanske velgere er mye mer sårbare for svingninger i økonomien enn norske velgere, fordi USA ikke har den velferdsstaten Norge har.

– Ikke noe særlig fare for politisk massevold i USA

– Det snakkes ofte om spenningene innad i USA: Er tollkrigen lunta som kan sette fyr på kruttet som ligger tørt og eksplosjonsklart i USAs delstater, det vil si stor sosial uro, massedemonstrasjoner, og i ytterste konsekvens væpnede sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Trump?

– Jeg tror vi skal slutte å tenke så mye på dette med massevold og borgerkrig i USA. Det har vært advart mot det hver gang etter eller annet viktig har skjedd i USA de siste fem årene, men massevolden har enda ikke skjedd. Hele greia er nærmest blitt en våt drøm i enkelte media. USA er polarisert, men det er ikke en kruttønne som er i fare for å eksplodere hvert øyeblikk. Det er per i dag ikke noe særlig fare for politisk massevold i USA. Mange er strålende fornøyd med innsatsen Trump gjør, fastholder USA-ekspert Hilmar Mjelde.