USA-general Christopher Cavoli bekrefter: Ukraina får flere F-16

USAs F-16 jagerfly i aksjon under en øvelse i India 13. februar 2025. Nå varsler USAs general Christopher Cavoli, sjef for USAs europeiske kommando, at Ukraina vil få flere kampklare F-16 i nær fremtid.
USAs F-16 jagerfly i aksjon under en øvelse i India 13. februar 2025. Nå varsler USAs general Christopher Cavoli, sjef for USAs europeiske kommando, at Ukraina vil få flere kampklare F-16 i nær fremtid. Foto: Idrees MohAmmed / NTB / AFP

Midt under fredsdialogen med Russland om å få slutt på den blodige krigen i Ukraina, varsler amerikansk general at flere kampklare F-16 er på vei til Ukraina.

Nyheten ble bekreftet av USA-general Christopher Cavoli, sjef for USAs europeiske kommando, under en høring i Senatet 3. april, melder flere medier, deriblant The New Voice of Ukraine og Kyiv Independent.

– Flere F-16 er klare til å bli utplassert i Ukraina, sa Cavoli, uten å opplyse om eksakte tall eller når det vil skje.

Amerikanerne har frem til i dag ikke levert egne kampfly til Ukraina, men har i stedet overlatt dette til sine allierte i Europa. USA har gitt allierte grønt lys til dette.

Under høringen i Senatet la general Christopher Cavoli vekt på flyenes evne til å delta i kampoperasjoner, patruljering og til å ta ut russiske kryssermissiler.

Natos militære øverstkommanderende i Europa, den amerikanske generalen Chris Cavoli. Foto: AP / NTB
Natos militære øverstkommanderende i Europa, den amerikanske generalen Chris Cavoli. Foto: AP / NTB

USA har trent opp ukrainske piloter

Nå varsler USAs forsvarsledelse at flere enheter av det svært potente kampflyet snart er klar til innsats i krigen mot Russland.

Tidspunkt for levering av flyene, og hvilke land som skal levere flyene, er foreløpig ikke kjent, men nyheten kommer samtidig som USA prøver å overbevise Putin om å inngå våpenhvile og starte fredsforhandlinger.

USA har hittil trent opp ukrainske piloter til å betjene F-16, men ikke levert noen av sine fly. USA bidrar imidlertid med teknisk ekspertise, teknologi, ammunisjon og etterretning.

Offensive operasjoner

F-16 brukes i både offensive og defensive operasjoner. Flyene har blitt brukt til å avskjære russiske missiler og droner under luftangrep mot Ukraina. F-16 kan også benyttes for å angripe russiske posisjoner langs den 1.000 kilometer lange frontlinjen.

Ifølge en ukrainsk pilot, som har fått opplæring i Nato-land, så er erfaringene med F-16 veldig gode.

– De vestlige våpensystemene treffer 80 prosent av målene deres. Den eneste virkelige ulempen med oppdragene er at flyene ikke kommer nær nok de russiske hovedmålene, såkalte guidede bomber, på grunn av russernes luftforsvar, skriver Kyiv Post.

Dette utdelingsfotografiet, tatt 16. mars 2025 og utgitt 17. mars 2025, viser soldater fra den 24. mekaniserte brigaden av ukrainske væpnede styrker i aksjon på et ikke avslørt sted i den russiskekontrollerte regionen Yar-regionen i Ukraina i Donetsk-regionen i Ukraina. Foto: AFP/NTB
Dette utdelingsfotografiet, tatt 16. mars 2025 og utgitt 17. mars 2025, viser soldater fra den 24. mekaniserte brigaden av ukrainske væpnede styrker i aksjon på et ikke avslørt sted i den russiskekontrollerte regionen Yar-regionen i Ukraina i Donetsk-regionen i Ukraina. Foto: AFP/NTB

Norge har gitt bort seks F-16

Under en pressekonferanse i Washington DC i fjor sommer, varslet statsminister Jonas Gahr Støre at Norge vil donere seks F-16 jagerfly til Ukraina.

– Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften, er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland. Norge bidrar sammen med flere andre land til at Ukraina får F-16 jagerfly, som vil være viktige for å forsvare landet mot angrepene fra russiske styrker, sa Støre.

I januar bekreftet Forsvarsdepartementet at donasjonen av norske F-16 går i henhold til planen.

Hittil har Nederland, Danmark og Norge bidratt med flere titalls F-16. Belgia har varslet at de vil avse fly i løpet av 2026.

Russland har foreløpig ikke reagert på nyheten om den nye våpenleveransen fra Trump-administrasjonen.