
Én ting er viktig å sjekke på brukt elbil

Dette kan bli svært kostbart.
(Artikkelen er først publisert av Broom): Batteripakken er den suverent dyreste delen på en elbil. Hvis noe går i stykker her, kan det bli veldig dyrt. I verste fall så dyrt at bilen må vrakes.
Derfor er det også viktig å sjekke tilstanden på batteriet når du kjøper brukt elbil. Særlig når bilen har blitt noen år.
Men hvordan gjør du egentlig det? I dag finnes det ingen standard for å sjekke kapasiteten til brukte elbilbatterier, den såkalte «batterihelsen». En slik standard kommer først på plass i EU i 2027.
Kan få store konsekvenser
Dermed må bruktbilkjøpere i stor grad klare seg selv når de skal hente ut informasjon om batteriets kapasitet.
– Vi opplever at få forbrukere har kjennskap til dette, sier analysesjef hos bruktbilforhandleren Rebil, Jonathan Parr.
Han legger til:
– Det er oppsiktsvekkende, siden det kan få store konsekvenser å kjøpe en brukt elbil med dårlig batterihelse.
Skadet og reparert - nå frykter eieren at bilen er mindre verdt
I beste og verste fall

Elbilbatteriet svekkes over tid, men hvor mye kan variere betydelig. Så langt har det vist seg at de fleste batterier holder godt på ytelsen. Men unntak finnes. I tillegg kan det oppstå skader, der for eksempel deler av batteriet blir svekket eller slutter å fungere.
I beste fall gir det bare litt kortere rekkevidde. I verste fall risikerer du en veldig kjedelig regning. Dette kan også bli et stort problem den dagen du skal selge bilen videre.
Rebil kjøper flere brukte elbiler hver dag, og har nøye rutiner for sjekk av batteriet før de gjør et kjøp.
Denne delen av bilen skader vi oftest
Gjøre jobben selv
– Nissan Leaf er den eneste modellen hvor du enkelt kan sjekke batterihelsen i dashbordet, uten verktøy. Ved siden av rekkeviddemonitoren er det et streksystem. 12 streker betyr mellom 85 prosent og full kapasitet. Ni streker betyr under 70 prosent, som utløser garanti så lenge man er innenfor perioden for det, forteller Parr.
For andre modeller understrekker Parr at det er forskjell om man kjøper av forhandler eller privatperson.
– Dersom du kjøper av en forhandler, må du be selgeren oppgi batterihelsen i kontrakten. Du kan gjerne be forhandleren sjekke batterihelsen når du er innom verkstedet. Det tar bare fem minutter. Men hvis du kjøper av en privatperson, må du nok gjøre jobben selv og bruke en feilkodeleser. Det er ikke alle feilkodelesere som viser batterihelse, så sørg for å velge en som gjør nettopp det, sier Parr.
Så enkelt sjekker du det på Leaf
Store aktører

Feilkodeleseren koster noen hundrelapper og kobles til diagnoseporten under rattet på bilen. Deretter kan du avlese batterihelsen via app. Det er ulike apper for de ulike bilmerkene. Tesla har for eksempel Scan my T3SLA, for Volkswagen er det Car Skanner som gjelder.
– Alternativt kan du få hjelp av aktører som NAF eller Elbilforeningen, så lenge selgeren er med på å kjøre bilen til dem og ta testen, avslutter Jonathan Parr.
Hvis det viser seg at batteriet er mye svekket, kan det nok være lurt å vurdere en annen bil. Eventuelt undersøke hva det koster å få det tilbake i god stand – og bruke det som et argument for å få redusert prisen.
I noen tilfeller kan problemet løses med å bytte ut enkelte battericeller. Men i andre er ny batteripakke eneste løsning. Og da blir det fort uhensiktsmessig dyrt hvis bilen har blitt noen år.