
Norges Bank holder styringsrenta uendret

Rentekuttet mange håper på, lar vente på seg. Det er usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, mener Norges Bank.
Det er klart etter torsdagens rentemøte.
Styringsrenta har ikke blitt satt ned siden mai 2020, da den nådde et historisk nullnivå. Siden den gang har renta blitt hevet 14 ganger, til 4,5 prosent. Det tiende rentemøtet siden toppen ble nådd i desember 2023 endte som de ni foregående – Norges Bank lot saksen ligge i skuffen.
– Prisveksten har tiltatt og vært klart høyere enn ventet. Setter vi renta ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt. Derfor holder vi renta uendret nå, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en uttalelse.
Norges Bank skriver i en pressemelding at det er usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenta «mest sannsynlig settes ned i løpet av året».
Oppjustert prognose
I den nye rapporten er prognosen for styringsrenta forenlig med at renta avtar til 4 prosent innen utgangen av året og gradvis videre de neste årene.
Prognosen er noe oppjustert fra forrige rapport.
– Det er større usikkerhet om utsiktene enn normalt, og det videre forløpet for renta vil avhenge av den økonomiske utviklingen, skriver banken.
Norges Bank advarer om at dersom mer omfattende handelsrestriksjoner skulle føre til et tilbakeslag internasjonalt, vil også utsiktene for norsk økonomi kunne svekkes.
Renta kan bli satt ned raskere enn Norges Bank nå ser for seg dersom oppgangen i prisveksten viser seg å være mer midlertidig enn det som nå legges til grunn, eller dersom arbeidsledigheten øker.
Det finnes også ett scenario hvor det kan bli behov for en høyere rente enn sentralbanken nå ser for seg. Det er dersom det blir utsikter til at lønns- og prisveksten holder seg opp lenger enn anslått.
– En kalddusj
Sjeføkonom Roger Bjørnstad, som i lengre tid har vært en av de fremste forkjemperne i Norge for snarlig rentekutt, er skuffet.
– LO mener det er på høy tid å slippe opp grepet for norske husholdninger og boliglånskunder, som i lang tid har betalt mye for mat, strøm og lån, sier Bjørnstad i en pressemelding.
– Norsk inflasjon har kommet ned på linje med inflasjonen i utlandet. Alle andre land har satt styringsrenten ned. Vi ser ingen grunn til at Norge skal være eneste landet som ikke gjør det, legger han til.
Norgessjefen i Bluestep Bank og Bank 2 omtaler rentebeslutningen som en kalddusj.
– Den økonomiske handlingsfriheten skrumper inn, sier Sebastian Mikolajczyk.
– Norges Bank signaliserte at det skulle komme et rentekutt i mars. Mange er skuffet, sier Mikolajczyk.
Handelsbanken venter kutt i september og desember
Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge, sier at det varslede kuttet kommer, men at det bare tar litt lengre tid.
– Den dårlige nyheten er at det tar lengre tid før rentekuttet kommer og at det blir færre kutt enn det Norges Bank tidligere har signalisert, sier Knudsen til NTB.
Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken mener rentebeslutningen var som ventet.
– Det ser ut til at Norges Bank legger opp til to rentekutt i år. Vi venter at det blir kutt i september og i desember, sier Alsvik til NTB.
Derfor har økonomene snudd
Lenge trodde «alle» at det første kuttet på fem år skulle komme torsdag.
– Går det slik vi nå ser for oss, setter vi renten ned i mars, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache etter rentemøtet i januar.
Ny informasjon snudde senere opp ned på økonomenes forventninger.
Tidligere i mars ble det klart at prisene har steget med 3,6 prosent de siste tolv månedene. Sentralbankens estimat for samme tid var på 2,6 prosent. Inflasjonsmålet som banken opererer etter, er på 2 prosent.
I forrige uke la Norges Bank frem sin undersøkelse blant bedriftene i Regionalt nettverk. Der melder norske bedrifter om utsikter til at veksten skal holde seg opp fremover. Arbeidsledigheten er i tillegg lav. Den har gått ned de tre siste månedene, og er lavere enn banken hadde sett for seg.
– Jeg må lete hardt, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea da ABC Nyheter onsdag ba han komme med tre argumenter som talte for et rentekutt.
Bare én av fire trodde på kutt
Nordmenns syn på renta har blitt mer pessimistisk, viser nye undersøkelser.
I en Sparebank 1-undersøkelse var det bare 24 prosent som trodde på et kutt torsdag, mens 22 prosent ikke tror på et kutt i år i det hele tatt.
OBOS-banken har også spurt nordmenn om deres forventninger til renta.
I bankens undersøkelse svarer 32 prosent at de ikke tror på kutt i år.