TBU øker anslaget for prisveksten til 2,7 prosent – kan få konsekvenser for lønnsoppgjøret

LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.h.) og daglig leder i NHO Ole Erik Almlid har fått endrede tall å forhandle på etter at teknisk beregningsutvalg kom med oppdaterte anslag for årsprisveksten tirsdag.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.h.) og daglig leder i NHO Ole Erik Almlid har fått endrede tall å forhandle på etter at teknisk beregningsutvalg kom med oppdaterte anslag for årsprisveksten tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Bare dager før starten på årets lønnsoppgjør, øker teknisk beregningsutvalg (TBU) anslaget for prisveksten i 2025, til 2,7 prosent.

– Oppjusteringen har sammenheng med at prisstigningen i februar ble høyere enn forventet, spesielt på matvarer, skriver teknisk beregningsutvalg (TBU) tirsdag.

TBU varslet at de ville komme med en oppdatert vurdering da de la fram det første anslaget på 2,5 prosent i februar. Det ble da understreket at anslaget var usikkert, og utvalget la seg da under anslagene på 2,6 prosent fra Norges Bank og 2,7 prosent fra SSB.

– Beregningsutvalget anslår nå at konsumprisindeksen (KPI) som årsgjennomsnitt vil øke med 2,7 prosent i 2025. Dette er en oppjustering med 0,2 prosentenheter, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i pressemeldingen tirsdag.

Lønnsoppgjøret starter

Utvalgets jobb er å beregne pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i forkant av lønnsoppgjøret. Slik skal man sørge for at partene i lønnsoppgjøret benytter samme tallgrunnlag når de forhandler.

Lønnsoppgjøret mellom partene i arbeidslivet skal etter planen starte på fredag.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare er lønn, og ikke hele tariffavtalen, som er oppe til forhandling.

Økt kjerneinflasjon

I de nye anslagene fra utvalget går det også fram en forventet kjerneinflasjon på 3,1 prosent for hele 2025. Dette er langt over styringsmålet på 2 prosent som Norges Bank forsøker å følge.

Oppjusteringen fra TBU kommer samtidig som regjeringen er samlet til årets budsjettkonferanse på Ringerike. Før møtene startet tirsdag morgen, offentliggjorde Finansdepartementet anslag for nøkkeltallene som brukes som grunnlag.

Der går det fram at regjeringen legger til grunn en reallønnsøkning på 2,8 prosent i år og 2,6 prosent for 2026. Videre anslås det en økning i offentlig konsum på 2,2 prosent for i år, mens det ikke er oppgitt noe anslag for 2026.