
Medier: Enighet om IA-avtalen mellom partene i arbeidslivet

Staten, arbeidsgiverne og arbeidstakerne er enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, melder Aftenposten og VG.
Det melder Aftenposten og VG onsdag ettermiddag.
Det skjer etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) og representanter fra LO, NHO, UNIO, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS møttes til et nytt forhandlingsmøte klokka 15 onsdag ettermiddag.
Bruddet kom 4. desember, etter at partene ikke klarte å bli enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), på grunn av uenighet om sykelønn. LO krevde at dagens ordning skulle fredes i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder.
9. desember brøt LO samarbeidet med arbeidsgiversiden inntil videre på grunn av det de mente var en uredelig prosess før bruddet i forhandlingene.
Målet med avtalen, som opphørte ved nyttår, var å få ned sykefraværet og redusere frafall i arbeidslivet, men utviklingen har gått motsatt vei. Fra 2018 til 2023 økte sykefraværet med 17,5 prosent.
Etter nyttår har imidlertid tonen mellom LO og NHO imidlertid blitt noe mer forsonende. NHO-sjef Ole Erik Almlid sa i januar til VG at han ikke vil «eskalere situasjonen», mens LO-sjef Peggy Hessen Følsvik dagen etter sa til samme avis at hun er åpen for å utrede sykelønnsordningen.
– Partene har strukket seg langt
– Vi er enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, og at en kraftigere innsats må til for å få ned sykefraværet. Partene har strukket seg langt for å finne en felles enighet, og det er bra. En ny IA-avtale forplikter oss alle. Vi får til mer i fellesskap enn hver for oss, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
Partene er enige om tiltak for et lavere sykefravær de neste fire årene, ifølge Brenna.
«I avtalen inngår det at partene vil bruke 2025 og 2026 til en bred kunnskapsinnhenting om sykefraværet. Basert på kunnskapen som følge av denne avtalen vil partene bruke 2027 og 2028 til å diskutere behov for justering og iverksetting av eventuelle nye tiltak.», skriver regjeringen.
Dette sier LO
LOs nestleder Steinar Krogstad sier at partene i arbeidslivet er enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, og kan legge striden bak seg.
– Dette er en avtale som gjelder for fire år. Det har vært viktig for oss, sier Steinar Krogstad
Han legger til:
– Nå kan vi legge striden bak oss, ta opp det gode partssamarbeidet igjen og jobbe sammen for å få sykefraværet ned, sier han.
Enigheten kommer etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) og representanter fra LO, NHO, Unio, KS, Akademikerne, Virke, Spekter og YS møttes til et nytt forhandlingsmøte klokka 15 onsdag ettermiddag.
Den 4. desember ble det brudd i forhandlingene, etter at partene ikke klarte å bli enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv. LO krevde at dagens ordning skulle fredes i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder.
– Dette viser bare hvor viktig og riktig det har vært at vi i LO har stått opp for sykelønna, sier Krogstad.
Han mener at LOs mobilisering for sykelønnsordningen har flyttet det politiske landskapet.
– Vi har heldigvis en regjering som har opptrådt som den beste garantisten for å beholde full lønn under sykdom. Og det har vært godt å se at solide industriledere har valgt å stå skulder til skulder med sine ansatte i bedriften. Vårt sterke engasjement har fått bred støtte. Det har nok gjort at enkelte som før har vært mot sykelønnsordningen nå har kommet på bedre tanker og snudd, sier Krogstad.
– Sykelønnsstriden har vist at folk kan stole på LO. Og alle kan være helt trygg på at vi vil mobilisere enda mer neste gang, dersom noen i fremtiden skulle finne på å foreslå nye kutt i sykelønnsordningen, sier han.