
Widerøe-fly involvert i flere hendelser: – Tekniske avvik oppstår på alle fly

Det siste drøye halvåret har selskapets fly vært involvert i minst ni hendelser som har fått medieoppmerksomhet.
– Er det trygt å fly med Widerøe?
– Ja. Luftfartstilsynet kan skrive under på at vi opererer med en svært god sikkerhetskultur. Hendelser og tekniske avvik oppstår på alle fly. Antall hendelser varierer fra år til år. Det unormale er at årets tekniske driftsforstyrrelser har fått mer oppmerksomhet enn tidligere.
Det svarer kommunikasjonsrådgiver Lina Lindegaard Carlsen i Widerøe etter at fly tilhørende selskapet har vært innvolvert i flere hendelser de siste månedene.
Siden 5. april har Widerøe-fly vært involvert i minst ni hendelser som har fått medieoppmerksomhet. Enkelte av hendelsene endte med at nødetatene ble satt i beredskap, og flyene gikk inn for det som betegnes som nødlandinger. Ved samtlige tilfeller kom passasjerer og mannskap seg trygt ned på bakken.
Det var TV 2 som først omtalte saken.
Se fullstendig liste over hendelsene i faktaboksen nedenfor!
Dette er Widerøe-hendelsene
24. oktober: Et Widerøe-fly med 69 personer om bord sendte ut nødmelding da det var på vei fra Bergen til Trondheim. Ifølge Widerøe da fikk pilotene en indikasjon på at det var noe feil med det ene landingshjulet. Nødetatene ble satt i beredskap. Flyet landet som normalt.
17. oktober: Et Widerøe-fly på vei til Bergen fra Ålesund måtte snu og returnere etter at flyet fikk problemer med et hjulsett. Ifølge Widerøe da ble det oppdaget en teknisk feil på et av hjulene etter at flyet tok av, og alminnelige prosedyrer så ble fulgt. Landingen gikk som normalt og ble ikke kategorisert som en nødlanding, men passasjerer ble bedt om å innta nødposisjon.
4. oktober: Et Widerøe-fly på vei fra Trondheim til Evenes måtte lande i Bodø på grunn av tekniske problemer. Ifølge Widerøe var årsaken til at flyet ble fløyet til Bodø at selskapet hadde teknisk base der.
28. september: Et Widerøe-fly fra Ålesund med 45 passasjerer om bord fikk underveis i flygningen trøbbel med en motor og måtte lande med én motor på Flesland. Nødetatene rykket ut, og beredskapstiltak ble iverksatt på flyplassen før landing. Selve landingen foregikk på udramatisk vis.
28. juli: Et Widerøe-fly på vei fra Tromsø til Honningsvåg måtte utføre en sikkerhetslanding på Hammerfest lufthavn etter at det ble oppdaget en sprekk i frontruten.
29. mai: Nødetatene rykket ut til Flesland i Bergen da de fikk meldinger om et Widerøe-fly som hadde tekniske problemer med nesehjulet. 40 passasjerer var om bord. Flyet landet til slutt som normalt.
1. mai: Et Widerøe-fly på vei til Florø måtte snu og lande på Bergen lufthavn fordi det kom en feilmelding da hjulene skulle tas opp. Flyet landet trygt på Flesland, og det kunne fløyet videre med hjulene ute. Situasjonen ble løst i Bergen og flyet satte igjen kursen mot Florø.
21. april: Et passasjerfly fra Widerøe måtte nødlande på Flesland i Bergen etter røykutvikling om bord. Flyet var på vei fra Bergen til Kjevik lufthavn i Kristiansand. Nødetatene rykket ut med store ressurser. Ingen personer ble skadet i hendelsen.
5. april: Et Widerøe-fly sendte varsel om tekniske problemer mens det var på vei fra Bergen til Sogndal. Flyet snudde tilbake og landet trygt på Flesland. Ifølge Widerøe oppsto det røykutvikling i cockpit. Politiet har tidligere opplyst at det ble satt full beredskap.
Sendte ut mayday-meldinger

Overfor ABC Nyheter opplyser selskapet at det i fem av hendelsene, 5. april, 21. april, 28. juli, 28. september og 24. oktober, ble meldt mayday av Widerøes mannskaper.
Mayday er et internasjonalt radiotelefonisk nødsignal.
– Når kapteinen velger prosedyren om å be om ekstra hjelp på bakken, så gjenspeiler ikke det automatisk den reelle alvorlighetsgraden. I de fleste tilfeller er dette preventive sikkerhetstiltak hvis noe uforutsett skulle oppstå. Men vi forstår veldig godt at slike, pålagte sikkerhetsprosedyrer skaper sterke inntrykk hos passasjerer, sier Lindegaard Carlsen til ABC Nyheter.
Se video: – «Holy Jesus»
– Alle hendelser gjennomgås rutinemessig internt
I flere av tilfellene møtte nødetatene mannsterke opp på flyplassene Widerøe-flyene skulle lande på. Sist dette skjedde var torsdag 24. oktober. Da sendte et av selskapet fly med 69 personer om bord ut en nødmelding før det skulle lande på Trondheim lufthavn Værnes.
Lindegaard Carlsen påpeker at selskapet også har blitt møtt med beredskap ved andre tilfeller, hvor Widerøe ikke har meldt mayday eller bedt om bistand fra nødetatene.
– Sikkerheten i luften er og skal være god. Derfor er prosedyrene for å ettergå avviket minst like strenge og omfattende som rutinene for å håndtere dem i luften, sier hun.
Viser til kortbanenettet
Forrige uke opplyste Luftfartstilsynet til TV 2 at etaten ikke ser avvik fra normalen når det gjelder Widerøe, særlig med tanke på antallet flyvninger selskapet gjennomfører.
Overfor ABC Nyheter påpeker Widerøe står for store deler av trafikken på kortbanenettet.
– Korte distanser gjør at disse flyene har veldig mange landinger, som igjen er den delen av en flytur som er mest belastende for et fly.
Fra Luftfartstilsynets side ble det også påpekt at selskapets rapporteringskultur er tilfredsstillende, skriver TV 2.
– Rapporteringspliktige tekniske feil rapporteres rutinemessig inn til Luftfartstilsynet og analyseres, med mål om å opprettholde det høye sikkerhetsnivået i luftfarten, sier Lindegaard Carlsen fra Widerøe.