Victor Sotberg misbrukt i krypto-svindel – fans skal ha tapt 15.000 kroner

Programleder Victor Sotberg har blitt misbrukt i falske artikler om AI-basert krypovaluta investering.
Programleder Victor Sotberg har blitt misbrukt i falske artikler om AI-basert krypovaluta investering. Foto: Javad Parsa / NTB

Victor Sotberg føyer seg i rekken blant kjendiser som er misbrukt i falske artikler. Denne gangen handler det om KI-basert kryptovaluta-investering. 

Det er ikke nytt at en kjent profil blir et offer for misbruk i falske nyhetssaker.

Youtuber og programleder Victor Sotberg (33) har de siste ukene fått brettet navnet sitt på flere falske nyhetsartikler som har blitt delt på sosiale medier.

Sotberg har vært aktiv på TV-skjermen de siste årene, både som programleder og realitydeltaker.

33-åringen har ytret seg i fortvilelse på Instagram, der han ber folk ikke la seg påvirke av artiklene.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Fan skal ha blitt hardt rammet

Victor Sotberg advarer følgerne sine på Instagram om å ikke la jeg lure av de falske artiklene. Foto: Skjermdump Instagram @victorsotberg
Victor Sotberg advarer følgerne sine på Instagram om å ikke la jeg lure av de falske artiklene. Foto: Skjermdump Instagram @victorsotberg

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, men jeg håper de fleste skjønner at det er falske artikler og at de ikke skal trykke inn på dem, sier Sotberg til TV 2 denne uken.

Den siste måneden skal han ha mottatt tips om flere falske artikler fra Facebook og Instagram. I artiklene står det at de har avslørt hvordan Sotberg har blitt rik gjennom en KI-basert kryptovaluta-investering.

Artiklenes formål er å lure leserne til å benytte seg av den samme metoden.

Dessverre har også flere gått i fella. Ifølge meldinger som programlederen har fått tilsendt, har flere av fansen hans blitt svindlet for penger.

Noen skriver at de har blitt svindlet for flere tusen kroner, mens andre hevder at de har tapt 15.000 kroner i svindel.

Sotberg har vært i kontakt med andre som har vært utsatt for lignende svindel, og fått høre at det er vanskelig å spore opp gjerningsmennene. Derfor tror han ikke det vil hjelpe å anmelde denne saken heller.

Programlederen mistenker at svindlerne har hatt et ønske om å nå ut til den yngre målgruppen, som ofte er mer lettpåvirkelig.

Ikke uvanlig blant kjendiser

De siste årene har flere kjente profiler blitt utsatt for svindelforsøk, der navn og bilder blir brukt for å lure forbrukere på sosiale medier. Kjendisene kan nevnes i fleng: Else Kåss Furuseth, Johan Golden, Fredrik Solvang, Jon Almaas, Anne Lindmo og Kaveh Rashidi.

Kjendislege Rashidi ble tidligere i år utsatt for svindel ved at det ble markedsført for en mirakelkur mot prostatakreft. Han opplevde det som urovekkende da han ble kontaktet av flere som hadde kjøpt det de trodde skulle kurere kreft.

– Dette er så kynisk og jævlig som det går an å få det. Å lure penger ut av kreftpasienter!? Jeg anmelder det, men tviler på at det hjelper stort med det første. Så vær forsiktige, det er mye dritt på internett som angivelig skal gjøre oss friskere, skrev Rashidi i et Instagram-innlegg tidligere i år.

Mats Bønnes, underdirektør i Forbrukertilsynet, forteller til Kom24 at de mottar klager om misbruk av kjendisers navn og bilder uten deres samtykke.

– I tillegg til spørsmål etter markedsføringsloven vil slik bruk reise opphavsrettslige spørsmål som faller utenfor vårt tilsynsområde, sier han.

Fagdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Roar Thon, forteller til TV 2 at kjente mennesker ofte er brukt i svindelsaker ettersom de har stor troverdighet ut mot folket.

Thon råder alle som oppdager slike svindelsaker om å ta kontakt med politiet. Både de som blir misbrukt og de som blir svindlet bør anmelde slike saker.