
Arkeologi:– Ville unngå levende døde i Gamlebyen

Skjelettet av en mann med store steiner klemt inn i munnhulen ble funnet under utgravninger ved ruinene av Nikolaikirken i Gamlebyen i Oslo. Levningene er datert til 1300-tallet. – Kan ha vært et forsøk på å forebygge levende lik, tror fagfolk.
– En teori er at det å plassere stener i munnen til den gravlagte hadde sine røtter i folketroen, og at det var ment å «avverge faren fra vandøde», sier Michael Derrick i NIKU til ABC Nyheter. Han var utgravningsleder ved kirkegården til St. Nikolai (en del av Bane Nors Follobaneprosjekt) i Gamlebyen fra 2014-15.
Steinen satt fast bak fortennene, noe som tyder på at den ikke har falt inn tilfeldig, forklarer ekspertene ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Skjelettet ser også ut til å ha vært pakket stramt i et likklede, og hadde et kranium plassert i hendene.
Slike gravfunn har vært gjort over hele Europa, fra Slovakia, Polen, Bulgaria, Tyskland, Italia, Storbritannia og Irland.
Men det var ikke gjort et tilsvarende funn i Norge før utgravningen ved Nikolaikirken fra middelalderen. Etter funnet i Gamlebyen i 2015 er det gjort tilvarende funn under utgravning ved Klemenskirken i Trondheim i 2017. Les i den forbindelse: Trondheim kan være eldre enn antatt
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rituelt preg
Graven hadde også andre benrester, nedlagt etter et tilsynelatende rituelt mønster.
– En annen hodeskalle lot til å være lagt direkte i hendene til det førnevnte skjelettet. Sammen med funnet av et gravslør kan styrke teorien at de som stedte liket til hvilke forsøkte å forsikre seg om at liket forble i bakken, sier arkeologen.
Funnet ble gjort i 2015, men er ikke publisert før onsdag denne uken.
– Jeg tenkte det kunne være passende oppslag i forbindelse med Halloween, humrer Derrick.
Analysene av levningene pågår fremdeles.
Kirkegården inneholdt graver datert fra 1100-1500-tallet. Arkeologene fant et stort antall levninger av kvinner og barn graver i området der mannskjelettet med steinene i munnen ble funnet.
– Det kan tyde på at området var avsatt særlig til disse gruppene, sier Derrick.
Les også: Skjelett fra middelalderen forteller om dentragiske skjebnen til en ung Oslo-kvinne
Var spedalsk
Det ble totalt funnet 101 graver på opprinnelig sted under denne utgravningen, med 106 skjeletter. Til sammen ble det funnet levninger av over 430 individer, forteller Derrick.
Svartedauden i Norge varte fra 1349-1350, men en analyse av funnet viser at denne mannen ikke døde i pesten.
– Skjelettet fra Gamlebyen er datert til midten av 1300-tallet. Det var en mann i alderen 55-70 år, og beinene inneholdt spor etter lepra (spedalskhet).
Også fra Niku i oktober: Fant spor av vikingskip i Halden
Fra arkivet: Se hva arkeologene fant ved Follobanetraseen (2014)