Russiske inspektører drar til Norge
Russland sender militære inspektører for å overvåke øvelsen «Trident Juncture». – Håper NATO er kloke nok til å unngå krig, sier utenriksminister Sergej Lavrov.
Inspektørene planlegger å være i Norge mellom 25. oktober til 7. november for å overvåke enkelte militære aktiviteter i Norge, opplyser det russiske militæret.
Russerne vil se om omfanget av den varslede militære aktiviteten stemmer overens med det Russland har fått beskjed om på forhånd, og om områder som skal være fri for aktivitet virkelig er det, går det fram av pressemeldingen.
Inspektørene skal besøke steder der øvelsene skal foregå og der våpensystemer skal testes. De regner med med å bli opplyst om militære formasjoner og enheter i de forskjellige områdene.
Så langt er ikke russerne spesielt fornøyde, går det fram av en uttalelse formidlet til ABC Nyheter fra Russlands utenriksministerium.
«Til tross for ganske merkelige forsøk fra alliansen på å presentere aktiviteten som defensiv, er det klart at demonstrasjonen av stridspotensialet er anti-russisk. Briefingen vi fikk fjerner ikke våre bekymringer. Spesielt med tanke på at i siste liten så økte antallet militært personell til 50.000, et atomdrevet hangarskip meldte sin ankomst, sammen med marinejegere», står det.
Fakta om Trident Juncture 2018
Den største militærøvelsen siden Den kalde krigen, nærmere bestemt 1984.
65 skip, 250 fly, 10.000 stridsvogner og 50.000 soldater fra alle de 29 NATO-landene deltar, inkludert Sverige og Finland.
180 transportflyginger måtte til, noen helt fra California.
Hoveddelen starter den 31. oktober sør for Trondheim. Tre internasjonale brigader fra den fiktive staten Murinius angriper sørover og barker sammen med tre allierte brigader som skal forsvare Norge, og komme med motangrep.
Forsvarsdepartementet har fått opplyst at det kommer to russiske observatører.
– I tillegg er vi forberedt på at det kan bli gjennomført inspeksjoner fra ande land under øvelsen. Norge er i henhold til Wien-dokumentet forpliktet til å motta inntil tre inspeksjoner hvert år, men ikke mer enn en fra ett og samme land. Det har hittil i år ikke vært gjennomført inspeksjoner i Norge, sier Ann Kristin Salbuvik, underdirektør i Forsvarsdepartementet.

– Sjansen øker for uhell
Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har ifølge nyhetsbyrået TASS uttalt at han «håper at NATO er kloke nok til å unngå en større krig».
Imidlertid har sjansen for utilsiktede hendelser økt, mener Lavrov:
– Vi er svært bekymret for den totale mangelen på profesjonell dialog mellom det russiske militæret og NATO.
Han siktet spesielt til hendelsen der en missil ble ukontrollert avfyrt under en jagerflyøvelse i Estland, fløy flere titalls kilometer, og krasjet i bakken.
– Hva om den havnet på vårt territorium? spør han.
Forsvarsminister Sergej Sjoigu mener «Trident Juncture» er en offensiv øvelse.
– Omfanget av NATOs operasjonelle trening og stridsøvelser ved våre grenser er økende, og intensiteten er økende. Medlemslandene øver på offensive stridsoperasjoner, sa Sjoigu på en pressekonferanse i Minsk på onsdag.

Avviser «offensiv øvelse»
Ann Kristin Salbuvik, underdirektør i Forsvarsdepartementet, sier at det er ingen grunn til at Russland skal finne øvelsesaktiviteten provoserende.
– Alle land har rett til å øve på militært forsvar. Det gjør også Russland. NATOs øvelser er ikke rettet mot noe land. Norge og NATO opptrer ansvarlig og viser en høy grad av militær åpenhet rundt øvelsen. Vi etterlever alle våre forpliktelser i gjeldende avtaler om rustningskontroll, sier hun.

– I tråd med forpliktelsene som gjelder for øvelser av dette omfanget i henhold til Wien-dokumentet har Norge varslet øvelsen to år i forkant, og det vil gjennomføres en observasjon under hele øvelsen. Vi følger opp de tillitsskapende tiltakene på en god måte, og Russland er altså ett av landene som kommer for å observere øvelsen, sier Salbuvik.
Flere russiske øvelser
Som Salbuvik påpeker, har Russland selv avholdt sine egne omfattende militærøvelser. «Vostok-2018», som gikk av stabelen i september, var den største russiske øvelsen siden 1981, i Sovjetunionens tid.
Øvelsen handlet blant annet om å flytte store militære grupperinger, bakkebasert utstyr for stridsstøtte, samt fly til nye områder tusenvis av kilometer unna.
Se video fra «Vostok-2018» her:
Før «Vostok-2018» avholdt Russland en overraskelses-flåteøvelse i Barentshavet med 36 skip og 20 fly, der de også testet nye våpen med skarpe skudd. Øvelsen handlet om å «støte tilbake et massivt flyangrep», ubåtforsvar og «bekjempelse av marine kampgrupper».
I tillegg planlegger Russland en øvelse sammen med sin stadig mer misfornøyde nabo Hviterussland, «Union Shield 2019». Den forrige øvelsen, «Zapad 2017», (zapad=VEST på russisk), skapte frykt i landet for at Putin kommer til å prøve å annektere Hviterussland. Les mer om saken her:
– Hittil usett militarisering
Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sier via den russiske ambassaden i Norge at Oslo har slått inn på en kurs mot en «hittil usett militarisering av nordområdene, i strid med alle tradisjoner for godt naboskap som har bestått tidens prøvelser».
I tillegg er utplasseringen av 700 amerikanske og 800 britiske soldater i Nord-Norge i strid med norske myndigheters politikk fra den kalde krigen om å ikke tillate baser for fremmede makters stridskrefter på norsk territorium, så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep, mener hun.