
Menneskeskapte klimaendringer påvirker lengden på dagen, viser studie

Kan ha store innvirkninger.
De menneskeskapte klimaendringene påvirker oss på flere måter enn vi kanskje ser for oss.
Prosesser i naturen som oppvarming, høyere vannstand, endring i havstrømmene.
Og lengden på dagene?
Bremser planetenes rotasjon
En studie, publisert i The Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, har med observasjoner og datarekonstruksjon analysert hvor mye smeltet is fra dag til dag, og hvor stor sammenheng det har med lengden på dagen.
Der fant de at isen som smelter på Grønland og Antarktis, som skyldes global oppvarming, har omfordelt havvann ved høyere breddegrader, noe som igjen har ført til mer vann i havene nærmere ekvator. Dette bremset planetenes rotasjon, da jorden blir ørlite mer flat i formen og roterer langsommere.
– Vi kan se vår innvirkning som mennesker på hele jordas system, ikke bare lokalt som temperaturstigning, men det fundamentale, endringen i hvordan den beveger seg i rommet og roterer, sa Benedikt Soja, professor ved ETH Zürich i Sveits som deltok i forskningen.
Og hvor mye lengre blir dagene?
Vel, bare noen millisekunder. Likevel er dette nok til å kunne påvirke internettrafikk, økonomiske transaksjoner, GPS og lignende. Grunnen er at dette er avhengig av ekstremt nøyaktig tidsmåling.
Se også: Ny forskning forbløffer: – Ekstremt sjeldent
Fremskritt
– Vi trenger også presis kunnskap om tid for navigasjon, og spesielt for satellitter og romfartøy, sier Soja.
At dagene gradvis blir lengre over tid på grunn av gravitasjonen mellom månen og jorden, er et geologisk fenomen. Derimot kan studien skille mellom naturlige og menneskeskapte prosesser, som ser at både smeltende havis og og endringshastigheten av dagen har akselerert etter år 2000, og vil fortsette de neste tiårene dersom utslippene ikke kuttes.
Dr. Santiago Belda ved Universitetet i Alicante i Spania var ikke med på studien, men kaller den for et stort fremskritt da den avslørte hvor kritiske implikasjoner endring i daglengde kan medføre, skriver The Guardian.