
Ny studie: Hudutslett kan være symptom på covid-19

Listen over symptomer som kan tyde på at et menneske er i ferd med å utvikle covid-19, blir stadig lenger. Forandringer i huden kan være et første tegn på at noe er galt, viser ny forskning.
Ved sykdommens start er symptomene nokså like som ved forkjølelse og mild influensa. Ifølge Folkehelseinstituttet kommer de mest alvorlige symptomene som regel først senere i sykdomsforløpet.
De første symptomene er ofte tørrhoste eller lett hoste, og en følelse av å være sliten eller utmattet. Feber, tung pust og muskelsmerter er også vanlig.
Fakta om coronaviruset
* Først oppdaget i den kinesiske storbyen Wuhan i desember i fjor
* Navnet på viruset er SARS-CoV-2, forkortelsen står for Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. Forårsaker sykdommen covid-19
* SARS-CoV-2 er et coronavirus. Det finnes også mange andre typer coronavirus, og noen av dem forårsaker forkjølelse hos mennesker. Andre smitter bare mellom dyr
* Oppsto sannsynligvis først blant flaggermus, i likhet med flere andre typer virus som er farlige for mennesker. Kan først ha spredt seg til en annen dyreart og derfra til mennesker i Wuhan
* Omtales vanligvis som «coronaviruset» eller «det nye coronaviruset» av medier og myndigheter både i Norge og andre land. Av og til brukes også «covid-19», selv om dette egentlig er navnet på sykdommen som viruset forårsaker
* Har spredt seg fra Kina til de aller fleste land på kloden. Utbruddet ble erklært som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO) 11. mars
* Vanligvis rammer viruset først og fremst luftveiene. Mange får en mild forkjølelse, men et mindretall får lungebetennelse og blir alvorlig syke
* Risikoen for alvorlig sykdom og død er klart høyest blant eldre og personer med andre underliggende sykdommer og helseproblemer
(Kilder: SNL, FHI, NTB)
Andre kan oppleve slimhoste eller blodig opphostet slim. Frysninger, hodepine, svimmelhet og frostanfall er også blitt rapportert.
Andre kan fortelle om sår hals, rennende nese, uvelhet, kvalme og eventuelt oppkast. I noen tilfeller er det registrert magesmerter, diaré og nedsatt smak- og luktesans.
– Uspesifikke funn som kløende, røde utslett
Nå viser nye erfaringer fra behandlingen av coronasyke pasienter at det kan være flere symptomer enn disse. Utslett og andre endringer i huden kan også være et tidlig forvarsel om at noe alvorlig er under utvikling.

Ved Mount Sinai Hospital's Department of Dermatology i New York har hudlege og direktør for kosmetisk og klinisk forskning, Joshua Zeichner, gjort observasjoner under pandemien i verdensmetropolen.
New York regnes som virusets episenter i USA. Så langt har 18.776 koronasmittede mistet livet i denne delstaten, som er USAs desidert hardest rammede. Det er registrert nesten 250.000 smittetilfeller i New York hittil.
Les også: WHO advarer: Ikke bevist at friskmeldte får corona-immunitet
– Vet ikke om utslett vil forutsi hvor alvorlig det vil være
– Hudforandringene som covid-19 pasienter har rapportert som symptomer på sine kropper inkluderer uspesifikke funn som kløende utslett, elveblest, et rødt utslett som ligner på andre virusinfeksjoner, og små blåmerkelignende utslett. Vi vet fortsatt ikke om utslett vil forutsi infeksjonsforløpet eller hvor
Fakta om coronapandemien: Så mange er smittet og døde
* 5.362.684 personer i 213 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.
* 341.892 (6,4 prosent) av de registrert smittede er døde.
* 2.187.423 (40,8 prosent) av de registrert smittede er friskmeldt. Enkelte land registrerer ikke friskmeldinger.
* Tilstanden for 53.578 personer (1,9 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.
Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall rapporterte dødsfall:
* USA: 1.653.507 smittet, 97.903 døde
* Storbritannia: 257.154 smittet, 36.675 døde (Det offisielle tallet omfatter bare dødsfall etter en positiv virustest. Regnes alle tilfellene der covid-19 er oppført i dødsattesten med, er tallet over 41.000.)
* Italia: 229.327 smittet, 32.735 døde
* Frankrike: 182.219 smittet, 28.289 døde
* Spania: 281.904 smittet, 28.628 døde
* Brasil: 339.687 smittet, 21.579 døde
* Belgia: 56.810 smittet, 9.237 døde
* Tyskland: 179.768 smittet, 8.354 døde
* Iran: 133.521 smittet, 7.359 døde
* Mexico: 62.527 smittet, 6.989 døde
* Canada: 82.892 smittet, 6.277 døde
* Nederland: 45.064 smittet, 5.811 døde
* Kina: 82.971 smittet, 4.634 døde
* Tyrkia: 154.500 smittet, 4.276 døde
* Sverige: 33.188 smittet, 3.992 døde
* I Norge er 8.332 smittet (235 døde), i Danmark er 11.289 smittet (561 døde), i Finland er 6.568 smittet (306 døde) og på Island 1.804 smittet (10 døde).
(Kilde: Worldometer, FHI, NTB)
alvorlig det vil være, sier Zeichner til Refinery29, et amerikansk nettsted med fokus på helse og unge kvinner.
American Academy of Dermatology (AAD) har opprettet et globalt register for helsepersonell for å kunne samle og dokumentere eventuelle dermatologiske symptomer som coronasyke pasienter opplever.
– Hvis du utvikler et nytt utslett, enten du har symptomer eller ikke, bør du ta kontakt med legen din, oppfordrer hudlege og direktør for kosmetisk og klinisk forskning, Joshua Zeichner.
Italia: 20 prosent av coronasyke hadde utslett
Italia er et av de aller hardest rammede landene med 181.228 bekreftet smittede og 24.114 døde. Lege Sebastiano Recalcati ved Institutt for dermatologi ved Alessandro Manzoni sykehus i Lecco i Lombardia i Nord-Italia, kan også rapportere om forandringer i huden hos sine pasienter, ifølge flere spanske medier.
VIDEO: Sverige kan ligge langt foran Norge i flokkimmunitet
Sammen med sine legekolleger har han registrert at 18 av 88 observerte coronavirus-positive pasienter, tilsvarende 20 prosent, hadde hudutslett enten ved sykdommens begynnelse eller etter sykehusinnleggelse . Funnene er gjengitt i Journal of European Academy of Dermatology and Venereology.
Ifølge en thailandsk studie ble det påvist at en pasient, som legene først trodde var rammet av denguefeber, viste seg å ha covid-19. Pasienten viste tegn på influensa og hadde utslett på huden.
Les også: AP: Trump reagerte for sent på coronaviruset
Nær fire av ti har nevrologisk symptom
En studie utført av Huazhong University of Science and Technology i Wuhan har tidligere advart om to milde symptomer man bør være observant på; hodepine og svimmelhet.
Fakta om coronautbruddet i Norge
* 201 personer med covid-19-sykdom er meldt døde. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å skille om pasienten har dødd av eller med covid-19. Gjennomsnittsalderen til de 191 døde som var varslet til FHI fredag, var 83 år. 57 prosent av de døde er menn.
* 7.533 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert midnatt søndag.
* Gjennomsnittsalderen til dem som er registrert smittet (per midnatt natt til 24. april), er 47 år. 51 prosent av de smittede er kvinner.
* Reproduksjonstallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var fredag beregnet til 0,66 for siste døgn.
* I alt 122 koronapasienter var innlagt på sykehus søndag.
* Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sørøst (87), Helse vest (18), Helse Midt-Norge (7) og Helse nord (10).
* 31 pasienter fikk respiratorbehandling søndag.
* Gjennomsnittsalderen på alle de 206 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 75 prosent er menn. Det er registrert 29 dødsfall ved intensivenhetene.
* 155.125 personer var fram til torsdag ettermiddag testet for coronavirus. Om lag 5 prosent av testene er positive.
* Per mandag morgen var 766 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset, ifølge VG.
(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, VG )
Forskerne analyserte 214 coronaviruspasienter og spurte dem om de første symptomene deres. 36 prosent av pasientene opplevde en form for nevrologisk symptom, inkludert hodepine og svimmelhet.
Muskelbetennelse og nervesmerter ble også nevnt blant noen pasienter. I andre tilfeller ble symptomene beskrevet ved siden av luftveissymptomer, inkludert hoste og feber, skriver express.uk.
Les også: USA-ekspert: – Nå blir det saksøkings-bonanza
Norsk hudlege: – Ikke uventede funn
Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken og Snapmed.no er ikke overrasket over at nye studier antyder en sammenheng mellom utslett og covid-19.

Hun viser til at dersom du har vært i kontakt med en som er smittet av Covid-19, og plutselig får rødt utslett på overkroppen uten kjent årsak, bør man være på vakt.
– Foreløpig er det publisert lite angående hudfunn i forbindelse med Covid-19. Det er ofte man ser dette ved ulike virusinfeksjoner, så funnene er ikke helt uventede. Det meste som er hudutslett er ikke corona-assosiert, selv i disse tider. Man gjør hele tiden nye observasjoner. Mer erfaring og tid må til før man kan trekke konklusjoner , skriver Anne Birgitte Thomas Nordal i en e-post til NRK.
Overlege ved avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer ved Oslo universitetssykehus, Jon Anders Halvorsen, sier det ikke er noe sikkert bevis for at hudforandringer kan vise om man har corona, og at det foreløpig bare er rapportert om få tilfeller internasjonalt hvor coronasyke har hatt ulike typer utslett.
2,5 millioner er smittet – over 170.000 er døde
De fleste som er smittet med coronaviruset (SARS-CoV-2) og utvikler sykdommen COVID-19, opplever mild sykdom. Men hos noen utvikler sykdommen seg mer alvorlig, og kan i verste fall ende med død.
Sykdommen har på kort tid spredt seg fra Kina, der utbruddet startet i desember 2019, og til store deler av verden.
Til sammen 2.482.598 mennesker i 210 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset. 170.484 av de registrert smittede er døde. 652.543 av de registrert smittede er friskmeldt. Tilstanden for 57.339 er alvorlig eller kritisk.
VIDEO: WHO: – Det er verste er ennå ikke kommet