
Tyrkia avfeier kritikken fra EU

Tyrkia avfeier kritikken fra EU, som forsøker å dempe ordkrigen som raser mellom president Recep Tayyip Erdogan og flere europeiske land.
– EUs kortsynte kunngjøring betyr ingenting. Våre motparter i EU har et selektivt syn på demokratiske verdier, grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en kunngjøring fra tyrkisk UD.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom sent mandag med et nytt utfall mot europeiske land og anklaget Tysklands statsminister Angela Merkel for å støtte terrorister.
Erdogan viste til at Tyrkia har gitt tyske myndigheter opplysninger om 4.500 "terrormistenkte", blant dem personer som er knyttet til den kurdiske PKK-geriljaen og til det mislykkede kuppforsøket sist sommer.
– Fru Merkel, hvorfor skjuler du terrorister i landet ditt? Hvorfor gjør du ikke noe, sa Erdogan, som også gjentok sin tidligere nazi-anklage.
– Det som skjer i Europa er nazisme. Vi kan kalle det neo-nazisme, en ny nazi-tendens, sa han.
– Absurd, lyder svaret fra Merkel, som ifølge en talsmann ikke akter å delta i noen "provokasjons-konkurranse" med Erdogan.
Roe ned
EU ba mandag Tyrkia tone ned ordbruken og blant annet slutte å slenge om seg med nazi-anklager.
– EU oppfordrer Tyrkia til å avstå fra å komme med overdrevne uttalelser og handlinger som kan gi en risiko for ytterligere eskalering av situasjonen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse.
EU-talsmann Margaritis Schinas understreker at det nå er viktig å redusere spenningsnivået og roe ned den opphetede konflikten, som blant annet har resultert i at Nederlands ambassadør er kastet ut av Tyrkia.
– Saker som skaper bekymring, kan bare løses via åpen og direkte kommunikasjon, sier Schinas.
USA er også bekymret over striden som har blusset opp mellom flere av landets NATO-allierte.
– Vi har bedt dem om ikke å trappe opp situasjonen ytterligere, men i stedet arbeide sammen for å løse dette, sier en talsmann for amerikansk UD.
Bisarre
Nederlands statsminister Mark Rutte, kaller Tyrkias trusler om sanksjoner for bisarre.
– Jeg finner de bisart at Tyrkia snakker om sanksjoner, når man tydelig kan se at vi har grunn til å være veldig sinte for det som skjedde i helgen, sier Rutte.
Utenriksminister Børge Brende (H) vil nødig ta direkte stilling i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber i likhet med Mogherini partene om å roe seg ned.
– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, sier Brende.
Les også: Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet