Ingen aldersgrense for barn på motorsykkel: – Ikke nødvendig å endre regelverket

Det er fullt lovlig å ha med barn i alle aldre på motorsykkel. De må sitte bakpå og ha på motorsykkelhjelm, utover det er det ingen ytterligere sikkerhetskrav i lovverket. Illustrasjonsbilde.
Det er fullt lovlig å ha med barn i alle aldre på motorsykkel. De må sitte bakpå og ha på motorsykkelhjelm, utover det er det ingen ytterligere sikkerhetskrav i lovverket. Illustrasjonsbilde. Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock / NTB scanpix

I motsetning til de fleste europeiske land har ikke Norge aldersgrense for barn som sitter på med på motorsykkel. – Ikke et trafikksikkerhetsproblem, mener Trygg Trafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn kan fritt sitte på med voksne motorsyklister, både på solosykkel og i sidevogn, uansett alder.

I flere andre europeiske land må barn være fylt 12 år for å ha lov til å sitte på med voksne på motorsykkel, eller de må være over en viss høyde.

I det norske lovverket finnes det imidlertid ingen slike begrensninger.

Barn kan sitte på med voksne på motorsykkel både på solosykkel og i sidevogn. Det eneste kravet er at de har på seg godkjent motorsykkelhjelm og sitter bak sjåføren. Ellers er det en anbefaling at barnet rekker ned til fotpinnen.

Til sammenligning skal barn under 135 centimeter i bil skal alltid være sikret med godkjent barnesikringsutstyr, ifølge loven.

Det kan umiddelbart virke påfallende at regelverket for barn i bil er strengere enn for barn på motorsykkel. Særlig fordi risikoen for personskade er seks ganger høyere per kjørte kilometer på motorsykkel enn i bil, ifølge Trygg Trafikk. Men det viser seg at det norske regelverket har en god forklaring.

– Ikke et trafikksikkerhetsproblem

– Hadde det vist seg å være et stort trafikksikkerhetsproblem, måtte vi ha gått hardere til verks. Men det er det ikke, sier Bård Morten Johansen til ABC Nyheter.

Han er seniorrådgiver i Trygg Trafikk, og viser til ulykkesstatistikk for dødsfall og skader av barn på motorsykkel.

Mellom 1999 og 2015 var det tre barn mellom 0 og 15 år som omkom i motorsykkelulykker. Antall skadde i samme periode var 77 barn, for alle skadetyper.

Bård Morten Johansen er seniorrådgiver i Trygg trafikk.
Bård Morten Johansen er seniorrådgiver i Trygg trafikk.

– Hadde det vært nødvendig, ville vi sett på muligheten for en nedre aldersgrense eller et høydekrav, men vi har ikke satt i gang noe slikt arbeid, og man kan derfor ikke si at Trygg Trafikk krever, ønsker eller vil ha noen lovendring, sier Johansen.

Han opplever at det norske motorsykkelsamfunnet tar sikkerheten på alvor, selv om det alltid vil være enkeltpersoner som tar større risiko.

– Sånn situasjonen er i dag ser det ut til at voksne greier å ta dette ansvaret selv. Det ansvaret er todelt: Ikke ta med barna på motorsykkel for tidlig, og vær bruk tilstrekkelig sikkerhetsutstyr selv om loven ikke krever det.

– Synes du det er påfallende at lovverket er så mye strengere for barn i bil enn for barn på motorsykkel?

– Ved første øyekast er det påfallende, men ulykkesstatistikken er veldig annerledes for barn i bil. I flere år ble barn i trafikken hardt skadd i i bil i større grad enn hvis de var fotgjengere og syklister. Det var et alvorlig problem, så samfunnet tok tak, laget nye lover, holdt kurs og kampanjer.

Råd til førere med barn

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) mener også et strengere lovverk er unødvendig, og ønsker ikke en endring av reglene som gjelder i dag.

Frode Asphaug-Moe i NMCU. Foto: NMCU
Frode Asphaug-Moe i NMCU. Foto: NMCU

– Min egen erfaring og erfaring fra andre som har kjørt med barn bakpå, er at det er voksne, ansvarsbevisste mennesker. Norske motorsyklister er kjent for å beskytte seg betydelig bedre enn minstekravet i loven, sier kommunikasjonsmedarbeider i NMCU Frode Asphaug-Moe til ABC Nyheter.

Medlemsorganisasjonen har noen tydelige råd og anbefalinger til motorsyklister som vil ta med barn på tur.

– Selv om det kun er krav til hjelm, bør barnet være utstyrt med minst like gode kjøreklær som deg selv. Det inkluderer kjørebukse, kjørejakke, hansker, ryggskinne og egnede kjøresko.

Barnet bør nå ned til fotpinnen fordi det er en forutsetning for å holde seg stabil på sykkelen.

– Det er stor forskjell på motorsyklene. Noen har fothvilerne langt nede, andre langt oppe. Som regel er det en enkel operasjon å bygge om fothvilerne hvis det er behov for det.

– Det fraråder vi på det sterkeste

NMCU synes det er positivt at hver enkelt MC-fører har friheten til å velge å ha med passasjerer i alle aldre. Én ting vil organisasjonen imidlertid fraråde alle som kjører med barn fra å gjøre.

– Det finnes en sele-innretning hvor barnet er spent fast til føreren. Det anbefaler vi ikke, for det er rett og slett livsfarlig for barnet i en eventuell ulykke, sier Asphaug-Moe.

Han sier barnet kan fungere som en airbag for føreren dersom ulykken skulle være ute.

– Hvis en motorsykkel for eksempel blir påkjørt av en bil, kan føreren gå kast i kast bortover asfalten. Da vil det ikke være et bein igjen i kroppen på ungen hvis den er spent fast til sjåføren. Vi fraråder det på det sterkeste, selv om slike seler er i salg og enkelte bruker det. Videre er det viktig å lytte til barnet.

– I likhet med voksne, så er barn forskjellige. Noen barn elsker å være med og kjøre motorsykkel. Andre synes ikke det er noe stas. Ta det med i vurderingen før du drar ut på tur.