Her avslører de svindelen

Her har kontrollørene fra Statens vegvesen nettopp sikret seg beviset de trengte mot bilføreren.
Her har kontrollørene fra Statens vegvesen nettopp sikret seg beviset de trengte mot bilføreren. Foto: Statens vegvesen

Det lønner seg ikke alltid å spare penger på drivstoff.

(Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no)

Drivstoff er kostbart, og mange kjører langt for å finne stasjonen som selger bensin og diesel billigst. Men det er én type diesel du definitivt ikke skal fylle på tanken.

Det fikk føreren av en norskregistrert varebil nylig erfare. Han ble stoppet i en kontroll i Odalen i Innlandet, og der ble det avdekket at han hadde jukset med drivstoffet. Det var avisen Glomdalen som omtalte saken først.

Gikk på anleggsdiesel

– En ble stoppet for kontroll og det ble utført en dieselprøve, der det ble reaksjon på prøven som viser at det blir brukt avgiftsfri diesel, skriver kontorsjef Geir Thomas Finstad i Vegvesenet i sin rapport.

Det egentlige navnet på drivstoffet er anleggsdiesel, og det omtales også som farget diesel. Det fungerer helt fint på vanlige dieselbiler, men den lave prisen skyldes at anleggsdiesel er unntatt veibruksavgift.

Dette er altså drivstoff som ikke er ment for bruk i vanlige biler, men til landbruksmaskiner, anleggsvirksomhet og motorredskaper.

Les også: Tatt på fersken: Dette var ikke mulig å prate seg unna

Det er ikke alltid det lønner seg å velge den billigste dieselen ved pumpene, i hvert fall ikke hvis den er farge. Foto: Statens vegvesen
Det er ikke alltid det lønner seg å velge den billigste dieselen ved pumpene, i hvert fall ikke hvis den er farge. Foto: Statens vegvesen

Risikerer svært store bøter

Hvis det avsløres at du har fylt anleggsdiesel på bilen din, risikerer du en klekkelig bot. For personbiler på inntil 3.500 kilo er den for tiden på 20.000 kroner. Tyngre kjøretøy kan bli bøtelagt enda strengere.

Vegvesenet har i tidligere rapporter skrevet at mange sier de har fylt anleggsdiesel ved en feiltakelse, når de stoppes i kontroll.

Oppdager man dette, er det ikke smart å fortsette turen, men i stedet gi beskjed til Skatteetaten så snart som mulig. Deretter vil man måtte betale en avgift på antall liter som er feilfylt.

Denne siden hos Skatteetaten forteller deg hvordan du går fram.

Les også: Luftet høna – ble stoppet i kontroll