Derfor velger vi Kina-bil

Kinesiske BYD er verdens største produsent av elektrifiserte biler. Her i landet er Dolphin foreløpig den minste personbilmodellen, en liten SUV som får med seg mer enn du tror.
Kinesiske BYD er verdens største produsent av elektrifiserte biler. Her i landet er Dolphin foreløpig den minste personbilmodellen, en liten SUV som får med seg mer enn du tror. Foto: Frank Williksen / Broom

Mye for pengene lokker – men manglende tillit bremser salget.

(Denne artikkelen ble først publisert av Broom)

Antallet nye kinesiske elbilmerker på det norske markedet - og i Europa – øker raskt. Felles for mange av dem er at salgstallene er relativt lave, noe som tyder på at det foreløpig ikke er mange som har kinesisk elbil på handlelisten. Økningen er likevel klar, kineserne biter fra seg på flere markeder.

Det som først og fremst får bilkjøpere til å vurdere kinesisk elbil er to ting. For det første mener seks av ti som vurderer kinesisk bil at de får mye bil for pengene, mens nesten like mange liker designet, både inn- og utvendig.

Rekord for Kina-bilene - nå blir det tøffere

Kjøpsvaner globalt

Dette viser en stor internasjonal undersøkelse av kjøpsvaner i bilbransjen globalt. Mobility Consumer Index gjennomføres 1-2 ganger årlig av Ernst & Young (EY), som er et globalt revisjons- og rådgivningsselskap. EY er en av de fire store i bransjen, som i tillegg utgjøres av Deloitte, KPMG og PricewaterhouseCooper.

Ernst & Young-undersøkelsen oppdateres et par ganger årlig, og ser på utviklingen av kjøpsvanene i bilbransjen globalt. Undersøkelsen omfatter også et større antall respondenter her i landet.

12 prosent

Den nyeste undersøkelsen av dette slaget viser tydelig at det er stor forskjell på hvilken aksept kinesiske bilmerker har, avhengig av region. I APAC – Asia Pacific regionen - har hver tredje elbilkjøper minst ett kinesisk merke blant sine topp tre valg.

I Latin-Amerika synker dette til 16 prosent, mens andelen europeiske elbilkjøpere som vurderer et kinesisk merke som et av topp tre er bare 12 prosent. I Nord-Amerika er andelen bare tre prosent.

Tror vi får en flom av billige biler

Manglende tillit

Blant dem som vurderer kinesisk elbil, blir dette oppgitt som de viktigste årsakene:

– Attraktive modeller tilgjengelig

– Mye bil for pengene

– Kvalitet og tilgjengelighet på tekniske finesser.

For dem som ikke vurderer kinesisk elbil, er mangel på tillit oppgitt som den viktigste årsaken. Mange oppgir også at de vil forholde seg til et kjent og etablert merke, mens andre er skeptiske til oppfølgningen på servicemarkedet.

Straffetoll innført - nå vil Kina ta hevn

Økende andel

Det undersøkelsen uansett slår fast, er at kinesiske elbiler vinner terreng i alle verdensdeler, selv om det fortsatt er regionale merker som dominerer på de fleste markeder.

Tallene taler likevel for seg – mens kinesiske merker sto for to prosent av det globale elbilsalget i 2020, var denne andelen økt til 7,6 prosent i 2023.

Klare til å ta over Europa

Fortsetter å satse

– Det har vært et spesielt år for kinesiske elbilmerker. De er i ferd med å bli bestselgere globalt, og er i ferd med å spise seg innpå salget til tradisjonsrike produsenter på vestlige markeder. Kinesiske merker tilbyr attraktive pakker til forbrukerne, med prisgunstige elbiler spekket med teknologi som ikke finnes i sammenlignbare bensin- eller dieselbiler.

– Likevel er manglende merkekjennskap, og noe sviktende tillit fortsatt en utfordring, spesielt utenfor Asia-Pacific regionen. Vi venter at kinesiske merker vil fortsette å investere i styrket lokal tilstedeværelse og kampanjer for å bygge merkekjennskap, sier EYs globale leder for mobilitet, Martin Cardell, i en kommentar.

Vedum: Uaktuelt med straffetoll på Kina-biler