Bruktbil: Unngå disse tabbene

Bruktbiler på utstillinger på Ensjø i Oslo.
Bruktbiler på utstillinger på Ensjø i Oslo.  Foto: Lise Åserud / NTB

Dette bør du sjekke når du kjøper bruktbil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år selges det rundt 500.000 bruktbiler i Norge. Det er om lag tre ganger så mange som kjøper brukt enn nye biler.

Jan Harry Svendsen i NAF forteller hva som er viktig å sjekke før man kjøper bruktbil.

– Sjekk at bilen har fulgt alle servicer. Før gjorde man det ved å sjekke servicehåndboken, men mange nye biler har elektroniske servicehåndbøker. I de tilfellene må man sjekke med forhandler, sier han til ABC Nyheter.

Svendsen oppfordrer også til å se på den generelle tilstanden på bilen.

– Er det rust? Unormal slitasje eller lekkasjer? Undersøk om bilen har vært innblandet i ulykker eller om den har hatt større reparasjoner. Er du usikker bør du ta en NAF-test av bilen. Også fordi det er mange skjulte feil som du selv ikke kan oppdage.

– Hva er de vanligste tabbene folk gjør når de kjøper bruktbil?

– De bruker ikke god nok tid til å sjekke tilstanden på bilen og mange kvier seg også for å stille spørsmål som kan virke kritiske overfor selger. NAFs råd er å bruke god tid og få gjerne noen som er kyndige til å se over bilen, svarer Svendsen.

– Kan få utgifter raskt etter kjøp

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier det er viktig å tenke på bilbehovet man har når man skal kjøpe bruktbil.

– Man må tenke på plass og last, og kanskje ikke kjøpe større bil enn det man trenger. Deretter er det viktig å ta høyde for eventuelt vedlikehold og reparasjoner, særlig hvis du går for en litt eldre bruktbil, sier Iversen til ABC Nyheter.

– Som en tommelfingerregel kan man si jo eldre bil du kjøper, jo høyere er risikoen for at du kan få leie utgifter raskt etter kjøp. Disse utgiftene er ingen andre ansvarlig for enn deg selv, legger han til.

Ikke hold tilbake informasjon

Når man skal kjøpe bruktbil, må du velge om du vil kjøpe av en privatperson eller en bruktbilhandler.

– Fordelen med bruktbilhandler er at du har litt bedre rettigheter; fem års klagefrist og forbrukerkjøpsloven som vernelov. Kjøper du av en privatperson, har du to års klagefrist etter kjøpsloven, i tillegg kan man avtale seg bort fra en del feil og mangler. Risikoen er litt høyere, men da betaler du ofte også litt mindre, sier Iversen.

Han påpeker til at det kan være lurt å se etter bil i nærområdet, slik at man ta en liten prøvetur med bilen. Han anbefaler å lese annonsen nøye og eventuelt andre dokumenter som ligger vedlagt.

– Tilstandsrapport er noe vi anbefaler at man ser etter. Da får man vite mer om bilens tekniske tilstand. Man bør også merke seg kilometerstand og bilens alder. Har bilen gått over 150.000 kilometer, eller er mellom åtte ti år, må du regne med en del slitasje og at en del må vedlikeholdes på kort sikt.

Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Helen Mehammer / Forbrukerrådet
Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Helen Mehammer / Forbrukerrådet

Når man skal selge bruktbil, er det viktig å oppgi informasjon om ting du vet ikke er som det skal med bilen.

– Holder du tilbake informasjon som du kjenner til, kan det være noe kjøperen kan komme tilbake og klage på.

Elbiler attraktive

Bruktbilsalget så langt i 2024 følger trenden som har vært de siste årene, forteller Svendsen.

– Vi ser at biler med forbrenningsmotor fortsatt er populære på bruktmarkedet, noe som kan forklares i at vi i Norge har en relativt høy gjennomsnittsalder, 10,7 år, på bilparken. Samtidig kommer nå en del elbiler, som også har god rekkevidde, ned i pris. Det gjør dem attraktive som bruktbiler, sier han.

I skrivende stund ligger det 53.000 bruktbiler til salgs på Finn.no. 9.000 av disse er lagt ut av private selgere.