
Test av Ligier Myli: Derfor får den elendig score

En mopedbil er ikke en fullverdig bil, men den nye elektriske Ligier Myli gir ungdommen mulighet til å både kjøre og råne – i inntil 45 kilometer i timen.
I USA får 16-åringer kjøre bil, fem år før de får lov til å drikke øl.
I Norge må ungdommen vente to år både for å kjøre bil og drikke øl, men de kan kjøre moped.
Det finnes imidlertid et smutthull ved at 16-åringer kan kjøre mopedbil og nå skal den elektriske Ligier Myli gjøre det mer attraktivt for ungdommen å suse rundt.
Å suse er imidlertid en sannhet med modifikasjoner, da topphastigheten for mopedbiler er begrenset til 45 kilometer i timen. Du har heller ikke lov til å kjøre på motorvei og selv kjøring på veier med 60-soner eller mer kan være krevende og skape farlige situasjoner, da enkelte sjåfører i vanlige biler ikke tar seg tid til å vente til det er klart med å kjøre forbi.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Råning
I lokaltrafikken der slike biler er ment å brukes fungerer de imidlertid utmerket og flere steder i landet, blant annet i Alta, Østfold og på Jæren, finnes det miljøer hvor ungdommen kjører og møtes i sine mopedbiler, lenge før de kan råne rundt i trimmete Volvo-er og store amerikanere.
Vanlige og rimeligere tohjulsmopeder kan selvfølgelig også benyttes til slike aktiviteter, men klimaet i Norge er ikke alltid tilrettelagt for utendørsaktiviteter.
Det største aberet med mopedbilen er prisen, som ligger rundt 200.000 kroner litt avhengig av batteristørrelsen. Det skyldes at konstruksjonen er mer avansert enn en tohjuling, men likevel mye enklere enn en vanlig bil. Et førerkort for mopedbil koster fra 11.900 kroner.
Ligier er laget i aluminuim og plast, så den fremstår litt spinkel, men du har tak, dører og vinduer som gjør den tett. 15 tommers felger, sorte detaljer og en søt fasong gjør at det er farten og ikke designen som eventuelt gjør deg flau.
Mopedbil Norge
Ligier har levert små dieseldrevne mopedbiler i Norge siden årtusenskiftet, men da 16-åringer fikk lov til å kjøre mopedbil i 2019 tok salget av.
200 biler det første året og en dobling begge de neste to, før fjoråret endte på 943.
Så langt i år er 614 biler registrert og Liger står for rundt 60 prosent av markedet og kinesiske MEV for brorparten av resten.
Ligier-forhandleren Mopedbil Norge har derfor økt omsetningen fra 20 til 86 millioner kroner de siste fem årene, mens resultatet er økt fra 0,5 til 4,0 millioner.

Spinkel
Innvendig er de to setene små, men behagelige. Interiøret er spinkelt med et enkelt varmeapparat, men også effektive varmetråder i både front- og bakruten.
En liten og enkel berøringsskjerm med ryggekamera, DAB-radio og det aller mest nødvendige samt et instrumentpanel forteller deg det du trenger å vite om hastighet og batterikapasitet.
Med Apple CarPlay, Android Auto og dobbelt USB uttak blir den likevel mer moderne.
Bagasjerommet er relativt stort og lydisolasjonen ganske dårlig, men hverken veistøy eller andre lyder blir særlig sjenerende i lave hastigheter.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ikke servo
Bilen har ikke servo, men har du armer klarer du å manøvrere bilen på trange plasser og i fart tenker du ikke på det. Styringen er naturlig nok direkte og det er ikke før du gjør ekstreme bevegelser på glatt underlag du vil få problemer med veigrepet.
Bremsene har heller ingen problemer med å retardere den 400 kilo tunge bilen raskt, selv fra toppfart.
Akselerasjonen er ikke rask med en motor på beskjedne åtte hestekrefter, men rask nok til å holde følge med trafikken opp til fartssperren. Det er både slitsomt og uvant å sitte med strakt høyreben nesten hele tiden. Understellet er hardt og enkelt, så det dunker og knirker litt på ujevnt underlag, men opplevelsen reddes av den lave vekten.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Lokalkjøring
Når du putrer rundt i en Ligier Myli kommer du deg dit du vil, i inntil 192 kilometer ifølge den offisielle WMTC-standarden, som tilsvarer bilenes WLTP. Vår kjøretur med mye kjøring i full far antydet over 16 mil, så lokalkjøringen bør være sikret.
Ladeeffektten er begrenset til 2 kW så det tar rundt fem timer å lade det 12 kWh store batteriet fra 10 til 80 prosent.
Mopedbilen Ligier Myli er enkel, treg og dyr, men gir ungdommen en mulighet til komme seg rundt, også når nedbør og lave temperaturer preger omgivelsene. Vi kunne ønske at toppfarten var noe høyere for å unngå at idioter bak rattet på vanlige biler kjører forbi på smale veier i svinger, over bakketopper og med møtende trafikk.
Annenhåndsverdien på slike biler er noe usikker, men har du en mopedbil fra du er 16 til du er 18, har du uansett egenkapital eller kapital nok til å kjøpe en ordentlig bil.
NØKKELINFO: Ligier Myli
Drivlinje: Elmotor RWD
HK/kW: 8/6
0-100 km/t: Nei
Toppfart: 45 km/t
Egenvekt: 460 kg
L/B/H: 296/150/153 cm
Batteri: 12 kWh
Rekkevidde: WMTC 192 km
Ladeeffekt: 2 kw
Tilhengervekt: 0 kg
Bagasjerom: 459 liter
Pris: 8 kWh 196.900 kr. 12 kWh 219.900 kr
Pluss:
- 16-års grense
- Helårsbruk
- Bagasjerom
Minus:
- Pris
- Maksfart
- Ukomfortabel
Design: Ser ut som en liten elbil, noe den også er.
Førermiljø: Enkelt, men minner om en bil.
Kjøreegenskaper: Tung på rattet og enkelt understell.
Ytelser: Rask nok opp til toppfarten.
Plass: Plass til to og et greit bagasjerom.
Mye for pengene: Kostbar, men åpner verdenen for 16-åringer.
Konklusjon: 3 Et alternativ for 16-åringer.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.