
Så mye får bilopphuggere for gamle elbilbatterier

Elbiler er blitt god butikk for landets største bilopphuggeri, Grønvolds Bil-Demontering. – Det har vært en eksplosiv interesse fra utlandet for disse batteriene, sier Tom Grønvold.
Hyppigere bruk av brukte bildeler har løftet hele bildemonteringsbransjen de seneste årene, men hos Grønvolds Bil-Demontering er veksten ekstraordinær.
Der har inntektene siden 2020 steget fra 74 millioner kroner, til 91 millioner i 2021 og til 118 millioner kroner i 2022 – en vekst på 59 prosent på to år.
– Med elbilene har det åpnet seg opp et marked spesielt for brukte høyvoltsbatterier. Det har vært en eksplosiv interesse fra utlandet for disse batteriene. Nedover i Europa har de hatt høye strømpriser i flere tiår, og de har kommet ganske mye lenger enn oss når det gjelder energilagring, sier daglig leder og eier Tom Grønvold til Finansavisen Motor.
– Hvor mye får dere for en batteripakke på 85 kilowattimer (kWh)?
– På det meste fikk vi 120.000–130.000 kroner for et slikt elbilbatteri, altså netto; etter eksportkostnader. Da kjøpte vi faktisk uskadede Teslaer på Finn.no, som vi demonterte og solgte, sier han.
I dag er prisen kommet noe ned, til rundt 1.000 kroner pr. kWh. Ekskluderer man eksportkostnadene, er prisen fortsatt over 1.000 kroner pr. kWh.
– Vi sitter igjen med 85.000–90.000 kroner for en batteripakke på 85 kWh. Så kan man regne med at kjøperen, som gjerne er utenlandsk, må betale moms og andre ting for batteriet.
Artikkelen fortsetter under bildet

God business i brukte elbiler
Grønvold betaler forsikringsselskapene 10–15 prosent av bilens førverdi når de kommer inn til vraking. For eksempel vil en 2013-modell Tesla Model S ofte være høymarginvirksomhet. Tilsvarende biler ligger til salgs på Finn.no for mellom 170.000 kroner og 300.000 kroner, avhengig av tilstand og utstyr.
10–15 prosent av for eksempel 200.000 kroner, vil si at Grønvold betaler 20.000–30.000 for en bil, der han kan selge batteriet for to–tre ganger så mye. I tillegg vil han sitte igjen med en delebil som vil bidra med ytterligere inntekter. I nettbutikken til selskapet får man tak i alle slags deler til en elbil, inkludert elmotorer, DCDC-omformere, invertere og andre høyvoltkomponenter, samt diverse andre deler.
– Det siste halvannet året har vi kjøpt Teslaer med motorhavari eller batterifeil fra privatpersoner, sier Grønvold.
Hvis det er problemer med batteriet som gjør at elbilen vrakes, er det mindre lønnsomt. Men hvis problemet kun gjelder én av flere moduler i batteriet, og man kan ta ut de friske modulene, kan disse likevel selges.
Artikkelen fortsetter under bildet

Trend med brukte bildeler
Blant norske bilverksteder som hyppig kjøper bildeler fra Grønvold er de nye frittstående elbilverkstedene, deriblant EV Services, EV Hub og Elbilmek.
– De kjøper masse deler hele tiden. Det var på tide at det kom noen frittstående aktører i dette markedet. Det bidrar til å forlenge levetiden for elbilene, sier han.
Elbilene forklarer mye av inntektsveksten for Grønvolds Bil-Demontering, men også hos andre i bransjen, som Østfold Bil-Demontering og Bjarne Brøndbos «Bil1Din», er det fin vekst å spore.
– Det er en generell trend med å kjøpe brukte deler, både fra privatpersoner, men også fra verksteder som har mer fokus på bærekraft. Pandemien og krigen i Ukraina har også bidratt til at det er blitt vanskeligere å skaffe nye deler, sier Grønvold.
Anders Greftegreff, daglig leder hos Bil1Din, merker også til trenden med hyppigere bruk av brukte bildeler. Dog har ikke Bil1Din satset like mye på elbiler og batterisalg som Grønvolds Bil-Demontering.
Bil1Din hadde 62 millioner kroner i inntekter i fjor. Ifølge Greftegreff håper de på 75 millioner kroner i år.
– Vi selger også batterier, gjerne da som eksport. Kjøperne bygger batteribanker og lignende. Men for oss har ikke elbiler i seg selv gjort noen stor forskjell for veksten, sier han.
Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.