Alt om valget
Følg valget:

– Er bilen snart historie? Svaret er utvilsomt ja

På grunn av plassmangel og mangel på materialer mener Jon Winding-Sørensen at bilen slik vi kjenner den i dag, snart er dø.
På grunn av plassmangel og mangel på materialer mener Jon Winding-Sørensen at bilen slik vi kjenner den i dag, snart er dø. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Bil og bilisme er i ferd med å spise opp seg selv. Det er først nå vi begynner å lure på om det er en selvfølge å bruke gatearealet på bil, sier redaktør i Bilforlaget, Jon Winding-Sørensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): Hvordan ser den norske bilparken ut etter 2025? Det var spørsmålet Kongelig Norsk Automobilklubb (KNA) stilte under Arendalsuka mandag kveld.

Norge har et mål fastsatt i Nasjonal transportplan om at alle nye personbiler og lette kjøretøy som selges etter 2025 skal være nullutslippsbiler, altså elbiler eller hydrogenbiler. Målet skal nås blant annet ved hjelp av en avgiftspolitikk som gjør det svært økonomisk gunstig å kjøpe elbil.

En av Norges mest rutinerte biljournalister, Jon Winding-Sørensen, var invitert opp på scenen for å synse rundt problemstillingen:

– Uten å spå fremtiden riktig, er det vanskelig å planlegge riktig. Innvendingen jeg får til det er at vi trenger ikke spå utvikling, for vi kan legge utvikling til rette så vi får det mer eller mindre som vi vil. Det er en god teori. Men fungerer det i praksis? Vi skulle vel ha 800 kilometer med motorveier i 1980 tror jeg, basert på gode prognoser. For fire år siden manglet vi minst 350 kilometer på det der.

(Artikkelen fortsetter under)

I 1957 prøvde KNA og Harald A. Møller AS å spå hvordan bilen kom til å se ut i 2007. De hadde rett i at den ville være mer trafikksikker, men ellers traff de ikke på så mye. Jon Winding-Sørensen gjør et poeng ut av at det er vanskelig å spå fremtiden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
I 1957 prøvde KNA og Harald A. Møller AS å spå hvordan bilen kom til å se ut i 2007. De hadde rett i at den ville være mer trafikksikker, men ellers traff de ikke på så mye. Jon Winding-Sørensen gjør et poeng ut av at det er vanskelig å spå fremtiden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Snart slutt på bilen som vi kjenner den

Mens Winding-Sørensen i likhet med mange andre synes det er vanskelig å spå elbilsalg og bilparkens sammensetning i 2025, er han sikker på en ting:

– Er bilen slik vi kjenner den snart historie? Svaret er utvilsomt ja, sa han fra scenen.

Han peker på at vi først nå de siste årene har begynt en diskusjon om bilene skal ha rett på å bruke gatearealet i byene våre, i form av parkering og kjøring.

– For oss er det en selvfølge at vi får parkere gratis i byen hver søndag. Men bør det være det? Dagens Næringsliv har stilt spørsmålet «er bilkøring en rettighet på lik linje med god helsehjelp?» Det spørsmålet hadde du ikke hørt for noen år siden, men nå begynner det å bli en realitet.

Winding-Sørensen utdyper hva han mener overfor ABC Nyheter:

– Et scenario hvor jeg eier min egen bil, som jeg låser opp med nøkkel før jeg setter meg bak rattet og kjører hvor jeg vil. Den er dau.

– Bil og bilisme spiser opp seg selv. Det er snart ikke areal tilgjengelig lenger. Det er ikke materiale nok i verden til å produsere alle disse svære elbilene, blant annet. Det blir mangel på en del materialer som er nødvendig for å skyve utviklingen inn i himmelen, som noen tror.

– Istedenfor å produsere 100 millioner biler i året, holder det kanskje med 10 millioner, hvis vi gjør ting litt smart.

Lite tro på 2025-målet

Tilbake til 2025-målet. Den aggressive elbilpolitikken staten fører virker. Av alle nye biler som ble solgt i fjor, var 31,2 prosent elbiler, opp fra 20,8 prosent i 2017. Men virker den «raskt nok»? Vil tallet ha steget til 100 prosent om seks år? Hvordan påvirker det avgiftspolitikken i Norge?

Jon Winding-Sørensen og Børre Skiaker diskuterer den norske bilparken etter 2025 på Arendalsuka. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Jon Winding-Sørensen og Børre Skiaker diskuterer den norske bilparken etter 2025 på Arendalsuka. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Kun 15 prosent av den norske befolkningen tror målet vil bli nådd, ifølge en fersk undersøkelse presentert av TNS Kantar på Arendalsuka. 1000 personer har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført i samarbeid med bilimportøren Harald A. Møller AS.

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA, har heller ikke troa. Han viser til utspill fra en rekke ulike bransjeaktører, og konkluderer med følgende:

– Transportøkonomisk Institutt sier at i 2025 vil det være cirka 1 million elbiler på veien. Om disse erstatter fossile biler betyr det at det vil være cirka 2 millioner fossile kjøretøy på veien. Én tredjedel av bilparken vil være elektrisk i 2025, og to tredjedeler vil være fossil.

Skiaker påpeker at fossile biler produsert i 2024 vil ha en levetid på 15-20 år. I tillegg må alle transportbehov dekkes.

– Vi må leve med fossile biler lenge, enten vi vil eller ikke.

Mulig brems for elbilsalget: Bil-sjef: Mener tiden er moden for moms på elbiler

– Hva med resten av verden?

Jon Winding-Sørensen mener Norges elbilpolitikk er navlebeskuende.

– Er det bare i Norge vi skal få ned klimagassutslipp? Hva med resten av verden?

– Det er så dumt. I den grad resten av verden er litt normal, så selges det over 98 prosent fossile biler. Der har de også mulighet til å velge elbiler hvis de vil. Men de gidder ikke. Det er ikke bra nok for dem. Jeg er ikke i tvil om at elektrifisering er helt nødvendig, men det må ikke haste så fært, sier han.

Les også:

NAF advarer mot ladekrise for elbiler

Bruktbilsalg av elbiler øker: – Svenskehjelpen er i gang

– Kun halvparten av nordmenn vurderer elbil som sitt neste bilkjøp