På tur med Kona

Som mange andre små SUV-modeller er Hyundai Kona tøff å se på, men samtidig unik. Foto: Hyundai
Som mange andre små SUV-modeller er Hyundai Kona tøff å se på, men samtidig unik. Foto: Hyundai

Navnet på Hyundais nye SUV-modell inviterer til morsomme ordspill, men bilen er seriøs nok og tetter enda et hull i porteføljen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEOUL, SØR-KOREA/Finansavisen: SUV-segmentet deles i fem fra A til E, hvor Tucson i C- og Santa Fe i D- har vært Hyundais representanter til nå. Som en av verdens største bilprodusenter må Hyundai Kia Motors være tilstede i de fleste segmentene og de små bilene i A- og de store i E-segmentet skal ifølge Hyundai også fylles.

Kona er fra september på plass for å dekke etterspørselen i B-segmentet, hvor de skal ta opp konkurransen med biler som Nissan Juke, Honda HR-V, Toyota C-HR, Mitsubishi ASX, Ford EcoSport, Renault Captur og en rekke andre SUV-modeller hvor firehjulstrekk er valgfritt og sjelden valgt.

Bra førsteinntrykk

Siden vi var på verdenspremieren i juni har søsterselskapet Kia lansert sin Stonic, som er en liten SUV i det samme segmentet, så litt kannibalisme tåler den koreanske bilprodusenten tydeligvis.

I forbindelsen med verdenspremieren i juni fikk vi bare en kort kjøretur på Hyundais testbane i Namyang så noen avgjørende konklusjoner skal vi ikke trekke, men førsteinntrykket er bra.

Både motorene og girkassene er kjent fra øvrige modeller, og 177 hestekrefter, en syvtrinns dobbeltclutchkasse og firehjulsdrift kler bilen godt. Da gjør den unna sprinten fra 0 til 100 på 7,7 sekunder, noe som er bra i denne klassen.

Som en ekte liten SUV leveres bilen med både to- og firehjulsdrift. Førstnevnte har en enkel torsjonsaksel for en komfortabel og enkel kjørestil, mens bilen med firehjulsdrift og låsbar senterdifferensial får uavhengig bakhjulsoppheng og betydelig bedre kjøreegenskaper. Bilen er basert på en hel ny plattform og det ble røpet at denne også er tilpasset en mer vanlig B-segmentbil som vil dukke opp litt frem i tid.

Les også: BMW og Fiat Chrysler skal samarbeide

(Saken fortsetter under)

Mens fronten har tre doble lyselementer for mer dramatikk, er hekken roligere med to doble lykter og en enkel diffusor. Foto: Hyundai
Mens fronten har tre doble lyselementer for mer dramatikk, er hekken roligere med to doble lykter og en enkel diffusor. Foto: Hyundai

Inne og ute

Designmessig er bilen smådramatisk og tøff utvendig, men mykere innvendig, noe som ifølge designerne SangYup Lee og Luc Donckerwolke er helt bevisst.

– Det er morsommere å tegne en bil når vi kan blande flere elementer og linjer. Her har vi skapt et helt nytt ansikt med tredelte lykter og forsøker å vekke folks følelser, sier Donckerwolke.

– Innvendig er bilen mykere, da det skal være et oppholdsrom man skal trives i. Det skal samtidig være funksjonelt, sier SangYup Lee.

Sjefen deres er tidligere Audi-designer Peter Schreyer som har gjort underverker for først Kia, og nå også Hyundai på flere måter.

– Ut fra gitte forutsetninger deltar alle Hyundais designere og designsentre i en slags konkurranse før vi finner det beste, legger Donckerwolke til.

Les også: Hyundais råskinn revet bort

Funksjonell

Interiøret er i alle fall blitt funksjonelt, med store lettleste instrumentklokker, intuitiv betjening og relativt solide materialer, selv om både luksusfølelsen og wow-faktoren uteblir. Utvendig føyer bilen seg inn i rekken av tøffe små SUV-modeller, selv om denne også er unik.

Fronten viser nye designtanker fra Hyundai. De smale frontlyktene er plassert høyt opp mot panseret, mens grillen virkelig ruver i fronten.
Fronten viser nye designtanker fra Hyundai. De smale frontlyktene er plassert høyt opp mot panseret, mens grillen virkelig ruver i fronten.

På testbanen så vi dessuten en lett kamuflert Kona som suste lydløst rundt uten eksosrør. Det ble da også bekreftet at bilen vil komme i elektrisk versjon neste år, noe som passer informasjonssjef Morten Brusletto i Hyundai Norge godt.

– Vi venter naturligvis i spenning på elbilen og det er allerede nå mulig å sette seg på venteliste, informerer han.

Det gjøres uforpliktende ikke på konami (sic.), men minkona.no. Dette er en bil som er ventet å få en rekkevidde på over 500 kilometer etter NEDC-standarden. I tillegg til den nevnte 1,6-liters bensinmotoren som kan leveres med firehjulstrekk, kommer bilen med en 1-liters motor på 120 hestekrefter.

Les også: Sjekk ut Ford GT ’67 Heritage Edition!

Mest forhjulstrekk

– Volummodellen her blir trolig den minste varianten, med forhjulstrekk og manuelt gir. Vi vurderer også andre drivlinjer, sier Brusletto om bilen som dukker opp i månedsskiftet oktober-november.

Prisene er ikke klare, men Hyundai hevder at bilen med mye standardutstyr vil være konkurransedyktig. Vi testet bilen med skinnseter, oppgradert stereo, kjøling i setene og soltak, så det er mulig å betale seg litt opp også.

Plassen ombord er relativt god. Fem voksne kan presse seg inn og bagasjerommet øker fra 361 til 1.143 liter når du legger ned det 60/40-delte baksetet. Bilen har det meste av moderne komfort- og sikkerhets-utstyr, og Kona blir Hyundais første bil med Head-up Display. Den store skjermen over midtkonsollen har en kombinasjon av berørings- og knappefunksjoner som fungerer godt.

Så gjenstår det å se om du blir fornøyd med Kona.

Les også:

Hyundai tror på storsalg av ny små-SUV

Hyundai Ioniq: Et kinderegg av en bil

Revolusjon eller blindspor

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen