
Miljødirektoratet om elbiler som klimatiltak:Så stor blir regningen for å få nordmenn til å kjøre elbil

Det vil koste samfunnet 2,5 milliarder kroner i året å redusere klimautslippene med 2,3 millioner tonn ved å gå over til elbiler.
Overgang til elbil for å redusere norske klimautslipp fra transportsektoren, er blant middels dyre klimatiltak, har Miljødirektoratet kommet fram til i en ny rapport om samfunnets kostnader med overgang til elbil.
– Transport er den største utslippskilden, med 16,5 av Norges samlede utslipp på 54 millioner tonn i 2014, sa seksjonsleder Siri Sorteberg da Miljødirektoratet mandag morgen presenterte resultatene.
Av transportutslippene står personbilene for cirka fem millioner tonn CO2-ekvivalenter, som målestokken på klimautslipp heter. Dermed kan det være mye å hente i klimasammenheng, ved å gå over til elbil.
Les også: Du kan spare 14.000 kroner ved å bruke elbil i jobben
Slik blir kost og nytte
Miljødirektoratets beregninger viser at det vil koste samfunnet mellom 574 og 1104 kroner per tonn CO2-ekvivalenter som blir kuttet ved å fase inn elbiler helt opp til 100 prosent av nybilsalget i 2030.
Kenneth Birkeli, rådgiver ved miljøøkonomiseksjonen i direktoratet, forklarer at beregningene ser på samfunnets kostnader og nytte ved å bytte ut fossilbiler med elektriske.
– I kostnadene ligger det at elbiler er dyrere å produsere, krever ladeinfrastruktur og gir noen ulemper for bilistene, mens eventuelt behov for å oppgradere strømnettet ikke er tatt med, sier Birkeli.
– Nytten består i sparte driftskostnader, for strøm er billigere. Vedlikeholdskostnadene blir lavere, og det er helsegevinster ved reduserte partikkel- og NOx-utslipp, legger han til.
Fordelene med redusert støy og redusert behov for infrastruktur for bensin og diesel, er ikke tatt med.
Les også: Hele seks av ti bilister vurderer elbil
Elbiler verre i produksjon
Men produksjonen av elbiler gir i seg selv mer klimautslipp, enn dagens bensin- og dieselbiler.
– Grovt sett må du kjøre en elbil to år for å ta igjen økt klimautslipp ved produksjon, sier seksjonsleder Siri Sorteberg.
Men her skjer det en rivende teknologisk utvikling.
– Dette forbedres år for år, sier hun.
Mye av klimautslippene ved produksjon av elbiler, dreier seg om energikildene for å produsere batterier. Det skjer i stor grad i Kina, som i dag har stort innslag av kullkraftverk, men på sikt ønsker å legge om mer til fornybar energiproduksjon. Hva som skjer der, vil avgjøre hvor klimavennlige elbiler blir i framtida.
Men utslippene ved produksjon av biler kommer uansett ikke med på Norges klimaregnskap.
Det som heller ikke er med i beregningene, er statskassas tap av avgifter for å få bilistene til å gå over til elbil. Beregningene dreier seg om samfunnsøkonomi, ikke bilistens privatøkonomi eller statsbudsjettet.
Les Miljødirektoratets rapport: Tiltakskostnader ved elbil