
Dette spiser de norske kjendiskokkene i påsken

Landets mest kjente kokker inntar god og variert mat under den gule høytiden.
Lam, pølser, egg og biff – påsken er høytid for gode matopplevelser enten det er på fjellet eller i byen. Det gjelder også for stjernekokkene.
Til ABC Nyheter avslører Norges kjendiskokker hva de har på tallerkenen i påsken.
Dropper lammet
Vågå-mannen Arne Brimi (67) ble nærmest landskjent som sjalottløkens far på 90-tallet i «Gutta på tur». Brimi har imponert med sin kokekunst i en årrekke, og har etter hvert tatt matlagingen til sosiale medier til glede for nye generasjoner matinteresserte.
I påsken lar den folkekjære kokken lammet ligge til fordel for annet kjøtt.
– Jeg er en av dem som sjelden spiser lammelår i påsken. Jeg liker en biff på bålgrill med en smakfull urterømme. Eller en god entrecôte, sier Brimi til ABC Nyheter.
67-åringen nevner også at han gjerne disker opp en foliebakt ørret med smørsaus, samt agurksalat og rømmegrøt.
– Ellers hører god spekemat til også en dag.

Går for klassiker
Hele Norges Wenche Andersen (70) har vært fast inventar på «God morgen Norge»-kjøkkenet siden 1994, der hun lager mat til den store gullmedaljen.
For kokkeveteranen er det tradisjonell langtidsstekt lammestek med rosmarin og fløtegratinerte poteter som gjelder under påskefeiringen.
– Bacalao er også en påskefavoritt. En saftig sjokoladekake i langpanne hører med.
Til frokost er det ferskt langtidshevet grytebrød som fortæres.
– Deigen settes på kvelden, og heves gjennom natten. Førstemann opp om morgenen, har ansvar for å steke brødet i en gryte i stekeovnen, forteller kokken.

Vestlandssveler og nye mateventyr
I likhet med Andersen, er blide Christer Rødseth (35) for mange mest kjent fra TV-skjermen som kokk i «God morgen Norge».
Rødseth slenger gjerne en entrecôte på grillen i påskeferien.
– Påsken for meg innebærer ikke nødvendigvis mange tradisjoner annet enn kanskje årets første grilling – avhengig av været selvfølgelig – og eventuelt masse sveler om jeg tilfeldigvis er på Nordmøre, sier han.
Kanskje vanker det også noe annet godt denne påsken.
– I år skal jeg til Sør-Afrika i påsken, så håper det vil by på masse digge matopplevelser.

Spekeskinke som smelter på tungen
I mange år var Frode Aga (69) TV-kokk i NRK. I dag eier og driver han Hallingstuene på Geilo.
I høytiden spiser han gjerne kokt hvit asparges med hollandéssaus og Hardanger-røkt spekeskinke til forrett.
Hovedretten består av lammestek med sjysaus og rotgrønnsaker.

Skalldyrfest
Sørlendingen Trond Moi (55) er en mann med mange jern i ilden. Han er både velrenommert kokk, kokebokforfatter og grunnlegger av restaurantkjeden Bølgen & Moi. For tiden driver han restauranten Hos Moi i hjembyen Kristiansand.
Moi forteller at han spiser mye godt i påsken, som er en av hans favoritthøytider.
– Da drar jeg på hytta og samler familien, og serverer deilig skalldyr fra Reinhartsen, og så lager vi skikkelig digg lammelår med fløtegratinerte mandelpoteter.

Samler gjengen rundt lam og klippfisk
I vinter har Stavanger-kokken Kjartan Skjelde (48) hjulpet og veiledet kjendiser i kokkelering i «Kjartan rydder opp – hjemme».
For programlederen, også kjent fra «Camp Kulinaris» og «MasterChef Norge», er påsken selveste mat-høytiden.
– Vi er som regel ganske mange som feirer påske sammen, og menyene varierer litt fra år til år. Men lam er obligatorisk, og da gjerne langtidsbakt lammebog. Kylling og klippfisk hører også påsken til, sier Skjelde.

Fyrer opp grillen
Jan Henrik Syversen (45) – som går under navnet «Gladkokken» på Instagram og TikTok – har tatt sosiale medier med storm med sine matlagingsferdigheter. Senest i år var han dessuten å se i «Farmen kjendis».
Kokken og matinfluenseren tar frem klypen og grillen for litt ekte påskestemning.
– Jeg elsker å lage mat ute. I år skal det grilles mye i påsken. Det blir grilling av burgere, taco og kanskje et lammelår i smokeren.
– Hvis været blir fint, fyrer jeg sikkert opp den vedfyrte bakerovnen og lager noen deilige pizzaer også, sier han.
