Danmark er mange nordmenns favoritt-ferieland. Ifølge Statistisk Sentralbyrå reiste over 830.000 nordmenn på ferie til Danmark sommeren før pandemien brøt ut.
Blant fristelsene finner vi Jyllands mange strender og familieparker, kontinentale opplevelser i København – og ikke minst overdådige danske frokoster med høye smørrebrød, fristende wienerbrød og den danske spesialiteten brunsviger.
Ja, for du visste vel at danskenes frokost er det vi kaller lunsj eller formiddagsmat?
Men når det fortsatt er smitterestriksjoner som gir humper i veien for årets Danmarksferie, finnes det et godt alternativ: Å la maten bringe den danske feriefølelsen hjem til Norge!
– Inviter noen venner hjem på en skikkelig dansk frokost, med danske flagg på bordet og Kim Larsen i høyttaleren. Da kan du importere den danske, livsnytende feriegleden hjem til Norge , sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, i en pressemelding.
Her er oppskriftene som bringer en smak av Danmark til Norge:
Herlige danske smørrebrød signert kjendiskokken Ole Martin Alfsen. Panert fisk og reker er klassikere på høye smørbrød, og supert som middagsrett. Foto: brodogkorn.no
Sildesmørbrød er en nydelig sandwich med grovbrød, kokt egg, sild og poteter, eple, ruccolasalat og persille. Nyt den til lunsj eller middag. Foto: brodogkorn.no
Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei er en sandwich som passer til lunsj, i matpakken og til jul. Server med rødbetsalat og bacon. Foto: brodogkorn.no
Dansk rugbrød har vært hverdagskost i nabolandet vårt i over 1000 år. Brødet har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet godt til leverpostei og bacon. Foto: brodogkorn.no
Solsikkerundstykker er velsmakende gjærbakst av grov sammalt rug, hvetemel og solsikkekjerner du serverer med pålegg eller som kuvertbrød til middag. Foto: brodogkorn.no
Har du først fått et kjærlighetsforhold til skikkelige wienerbrød er det ingen vei tilbake. Og om de i tillegg er hjemmelaget. Foto: brodogkorn.no
Brunsviger er smaken av Danmark. Herlig søt gjærbakst med syndefull sukkerglasering av brunt sukker og smør. Server den fersk, og gjerne litt lun. Foto: brodogkorn.no
En bløtkake trenger ikke å være rund. Her er en firkantet bløtkake laget av et sukkerbrød vi har stekt i en brødform. Enkelt og praktisk, og fortsatt like godt! Med en slik form er det enklere å lage en liten kake. Vi har latt oss inspirere av danskenes jordbær-lagkaker - og laget en bløtkake med jordbær i kremen. Foto: brodogkorn.no
Iskrem med rugbrødsmuler er verdens beste iskrem. Sprø og søt. Den tar litt tid å lage, men er absolutt verdt ventetiden. Foto: brodogkorn.no
Durumrundstykker av hvetemel, durumhvete og fin sammalt rug er smakfulle og dekorative rundstykker som både barn og voksne vil glede seg over til lunsj. Foto: brodogkorn.no