Espen Nakstads store sorg er også hans styrke: – Må gå videre

– Jeg henter mye styrke i det jeg opplevde med min bror. Det noe som er godt i det å kunne bygge på de minnene. Jeg tror alle som har opplevd å miste noen som er nær gjør det. Det gjelder å se ting i et langt perspektiv, også når det er som mørkest, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
– Jeg henter mye styrke i det jeg opplevde med min bror. Det noe som er godt i det å kunne bygge på de minnene. Jeg tror alle som har opplevd å miste noen som er nær gjør det. Det gjelder å se ting i et langt perspektiv, også når det er som mørkest, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

I uke etter uke har assisterende helsedirektør Espen Nakstad (45) stått rakrygget i coronastormen som har kostet mange nordmenn livet. Selv har han erfart hva det vil si å miste noen som sto ham svært nær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I intervju etter intervju har han snakket rolig og forståelig om beredskap, sykdom og død. I en tid hvor alt er snudd på hodet, har den tidligere fjellklatreren og fallskjermhopperen beholdt roen.

Han vet hva krise er, og hva som kreves når livet tar en ny og uventet vending. Det har han selv smertelig fått erfare. Nå deler han sin erfaring om veien ut av mørket.

– Det var noe som endret mitt liv vesentlig. Du får helt andre perspektiver. Når du er enegget tvilling og mister tvillingbroren din, da blir faktisk veldig mye annerledes. Men sånn er det. Det er en sorg som varer en stund, og et savn som vedvarer. Men man må gå videre og fortsette med det man har gjort , forteller Nakstad i et påskeintervju med TV2.

Espen Rostrup Nakstad er utdannet lege og jurist. Han har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er spesialist i indremedisin og lungesykdommer.

Frontfigur under coronakrisen

Helt siden statsminister Erna Solberg 12. mars erklærte at store deler av Norge måtte stenges ned, har Nakstad stått i bresjen for norske helsemyndigheters håndtering av coronapandemien.

Fakta om coronautbruddet i Norge

* 201 personer med covid-19-sykdom er meldt døde. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å skille om pasienten har dødd av eller med covid-19. Gjennomsnittsalderen til de 191 døde som var varslet til FHI fredag, var 83 år. 57 prosent av de døde er menn.

* 7.533 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert midnatt søndag.

* Gjennomsnittsalderen til dem som er registrert smittet (per midnatt natt til 24. april), er 47 år. 51 prosent av de smittede er kvinner.

* Reproduksjonstallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var fredag beregnet til 0,66 for siste døgn.

* I alt 122 koronapasienter var innlagt på sykehus søndag.

* Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sørøst (87), Helse vest (18), Helse Midt-Norge (7) og Helse nord (10).

* 31 pasienter fikk respiratorbehandling søndag.

* Gjennomsnittsalderen på alle de 206 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 75 prosent er menn. Det er registrert 29 dødsfall ved intensivenhetene.

* 155.125 personer var fram til torsdag ettermiddag testet for coronavirus. Om lag 5 prosent av testene er positive.

* Per mandag morgen var 766 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, VG )

Han gikk inn i rollen som fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet den 14. mars. Samme dag meldte Helsedirektoratet at over 40 personer var satt i karantene, deriblant helsedirektør Bjørn Guldvog, etter at en medarbeider hadde fått påvist coronavirus. 39 av disse er ansatt i Helsedirektoratet, deriblant helsedirektør Bjørn Guldvog.

Les også: AP: Trump reagerte for sent på coronaviruset

40 kolleger ble satt i karantene

Et helikopter fra Norsk luftambulanse styrtet på Sollihøgda 14. januar 2014. Om bord i helikopteret var Espen Nakstads tvillingbror Anders Rostrup Nakstad, som omkom i ulykken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Et helikopter fra Norsk luftambulanse styrtet på Sollihøgda 14. januar 2014. Om bord i helikopteret var Espen Nakstads tvillingbror Anders Rostrup Nakstad, som omkom i ulykken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det var assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen som fikk påvist smitten. Han var ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet, men ble hentet inn til Helsedirektoratet på grunn av den prekære situasjonen som oppsto da også Norge ble rammet.

Dermed rykket Espen Nakstad inn som Helsedirektoratets ansikt utad.

I de fire ukene som har gått siden de strengeste restriksjonene siden 2. verdenskrig ble innført i Norge, har Espen Rostrup Nakstad blitt en viktig og tydelig talsperson for norske helsemyndigheter.

Mistet tvillingbroren i helikopterulykke

45-åringen har lang erfaring fra norske sykehus, og vet hvilke påkjenninger mennesker kan bli stilt overfor når sykdommen rammer.

Tirsdag 14. januar 2014 ble han selv sterkt personlig berørt da et helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet under utrykning til en alvorlig trafikkulykke ved Sønsterud-tunnelen i Buskerud. Helikopteret kom i berøring med høyspentledninger, og piloten mistet kontrollen.

Om bord var også tvillingbroren Anders Rostrup Nakstad (38). Han var på oppdrag som luftambulanselege, og ble bekreftet omkommet på stedet.

I minneordet fra Norsk Luftambulanse, ble tapet av 38-åringen beskrevet slik:

«Våre tanker går til hans kone og to barn som har lidd et stort tap av ektemann og pappa. Anders brant for faget og for pasientene. Han var en dyktig praktiker, omsorgsfull lege og kollega og hadde en enorm arbeidskapasitet. Anders fikk raskt lederansvar ved luftambulanseavdelingen, og ivaretok undervisning og verv ved siden av. Norsk Luftambulanse har mistet en av sine aller beste samarbeidspartnere og kolleger.»

– Det noe som er godt i det å kunne bygge på de minnene

Den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad omkom i helikopterulykken ved Sollihøgda i januar 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad omkom i helikopterulykken ved Sollihøgda i januar 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I dag, seks år etter den tragiske ulykken, minnes Espen Rostrup Nakstad sin tvillingbror.

– Jeg henter jo mye styrke jeg, i det jeg opplevde med min bror. Det noe som er godt i det å kunne bygge på de minnene. Jeg tror alle som har opplevd å miste noen som er nær, gjør det. Det gjelder å se ting i et langt perspektiv, også når det er som mørkest, forteller assisterende helsedirektør Espen Nakstad til TV2.

Fakta om coronapandemien: Så mange er smittet og døde

* 5.362.684 personer i 213 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.

* 341.892 (6,4 prosent) av de registrert smittede er døde.

* 2.187.423 (40,8 prosent) av de registrert smittede er friskmeldt. Enkelte land registrerer ikke friskmeldinger.

* Tilstanden for 53.578 personer (1,9 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall rapporterte dødsfall:

* USA: 1.653.507 smittet, 97.903 døde

* Storbritannia: 257.154 smittet, 36.675 døde (Det offisielle tallet omfatter bare dødsfall etter en positiv virustest. Regnes alle tilfellene der covid-19 er oppført i dødsattesten med, er tallet over 41.000.)

* Italia: 229.327 smittet, 32.735 døde

* Frankrike: 182.219 smittet, 28.289 døde

* Spania: 281.904 smittet, 28.628 døde

* Brasil: 339.687 smittet, 21.579 døde

* Belgia: 56.810 smittet, 9.237 døde

* Tyskland: 179.768 smittet, 8.354 døde

* Iran: 133.521 smittet, 7.359 døde

* Mexico: 62.527 smittet, 6.989 døde

* Canada: 82.892 smittet, 6.277 døde

* Nederland: 45.064 smittet, 5.811 døde

* Kina: 82.971 smittet, 4.634 døde

* Tyrkia: 154.500 smittet, 4.276 døde

* Sverige: 33.188 smittet, 3.992 døde

* I Norge er 8.332 smittet (235 døde), i Danmark er 11.289 smittet (561 døde), i Finland er 6.568 smittet (306 døde) og på Island 1.804 smittet (10 døde).

(Kilde: Worldometer, FHI, NTB)

Selv om antall smittede og innlagte har stabilisert seg den siste tiden, og på enkelte dager har vist en svak nedgang, advarer 45-åringen mot å senke guarden for tidlig.

Ber nordmenn ta ansvar for hverandre

– Det er nok viktig at vi i hele 2020 må holde avstand til hverandre, teste oss når vi blir syke, og at vi ikke sender barn på skole eller barnehage, eller selv går på jobb, hvis vi blir syke, har Nakstad tidligere uttalt.

Gjentatte ganger har han oppfordret nordmenn til å ta del i dugnaden og ta ansvar for hverandre, også de som ikke defineres som risikogrupper.

– Selv om unge mennesker i liten grad blir alvorlig syke av coronaviruset, vil de kunne bidra til at andre blir alvorlig syke. Derfor må unge også ta sin del av ansvaret på lik linje med alle andre i samfunnet, sier Espen Rostrup Nakstad.

VIDEO: Sykehusleder: – Unge og friske rammes blindt