
Hva skjer med pensjonen når jeg dør?Eksen kan ha rett på penger når du dør

I enkelte tilfeller må din nåværende livsledsager dele pensjonen med din tidligere flamme.
(Vi.no): Har du giftet deg på nytt? Eller har du hatt samboer før? Dine tidligere flammer kan faktisk få penger når du dør.
Alexandra Plahte er leder for pensjon i Gabler Pensjon og Rådgivning, og forklarer hvorfor:
Reglene er ulike for etterlattepensjon (gjenlevende pensjon) fra folketrygden, og for tjenestepensjonsordninger, forteller Plathe.
– Når det gjelder pensjon til gjenlevende fra folketrygden, kan faktisk både nåværende partner og eksen være berettiget til «full pott».
Men når det gjelder tjenestepensjon er reglene annerledes.
– Er begge berettiget til ektefellepensjon, skal pensjonen som hovedregel deles i forhold til hvor mange år man har vært gift med avdøde, sier hun.
Les også: Les dette før du tar ut pensjon
Folketrygden:
Når det gjelder etterlattepensjon fra folketrygden er det et vilkår for rett til etterlattepensjon etter deg, at din eks ikke har giftet seg igjen.

I tillegg er det en forutsetning at du faller fra innen fem år etter skilsmissen, samt at ekteskapet deres varte i minst 25 år. Eventuelt minst 15 år dersom dere har barn sammen.
– Også tidligere samboere kan være berettiget til etterlattepensjon. Vilkåret er da at dere var samboere i minst 15 år og har/har hatt felles barn. For rett til pensjon må det være mindre enn 5 år siden dere flyttet fra hverandre. Antall år dere var samboere regnes fra barnet deres ble født, sier Plathe.
– Dersom både nåværende og tidligere partner er berettiget til pensjon etter det får de begge «full» pensjon. Pensjonen er følgelig ikke noe de må «dele på», legger hun til.
Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen
Tjenestepensjon:
PENSJONSOVERSIKT
På nettsiden Minpensjon.no får du en nøytral oversikt over alderspensjon. Ta kontakt med din arbeidsgiver for å høre om muligheten for ulike pensjonskurs.
Du som allerede har begynt å ta ut alderspensjon kan lese mer om det her.
Også når det gjelder etterlattepensjon, opparbeidet gjennom arbeidsforhold, kan fraskilt ektefelle være berettiget til pensjon.
Det er da et vilkår at man var gift i minst 10 år og fraskilte var minst 45 år ved skilsmissen.
– Dersom avdøde var gift på nytt, og den nye ektefellen også har rett til ektefellepensjon, deles pensjonen mellom nåværende og fraskilt ektefelle, sier Plathe.
Fordelingen skjer i forhold til antall påbegynte år hver av dem var gift med avdøde.
Les også:
Artikkelen er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne