
Eksperter: De sosiale fordelene med sexroboter er sterkt overdrevet

Det er ingen bevis for at roboter vil minske behovet for sexarbeidere, eller gi pedofile et harmløst utløp for lystene sine.
Sexrobotene har gjort sitt inntog, men påstanden om at de kan ha helsefordeler, som å gi pedofile en trygg ventil for lystene sine, er ikke basert på fakta, mener forskere.
Markedet for virkelighetstro dukker med et utvalg hulrom for seksuell nytelse – de fleste i kvinnelige form, med store bryter, bittesmå midjer og lengtende blikk – vokser stadig.
Prisen for en slik dukke kan være flere titusen kroner.
Mens enkelte er enkle dukker beregnet for sex, er andre regelrette sexroboter som kan bevege seg og snakke. Noen av de tilbyr et utvalg av brystvorter og har kjønnslepper som kan vaskes i oppvaskmaskinen . Dukkene blir stadig mer avanserte og realistiske, og kommer nå med kunstig intelligens, systemer som tilfører glidemiddel. Til og med vaginaer som etterligner orgasmer.
– Vi har konkludert med at det er ikke er noe faktagrunnlag for påstandene om de helsemessige fordelen ved slike sexdukker, sier Susan Bewley. Hun er professor i kvinnehelse ved Kings College London, og medforfatter av den nye studien.

Ønske om å normalisere
Enkelte mener at slike påstander bunner i et ønske om å normalisere bruken av slike dukker, heller enn å tilby faktiske helseråd.
– Man kan si at denne studien er en slags akademisk bønn om ikke å legge fram ubegrunnede påstander. Og et ønske om vi undersøker dette grundig, dersom dette faktisk er noe mer enn markedsføring av et nytt produkt, sier Bewley.
Enkelte mener sexroboter ikke er annet enn det neste steget i den blomstrende sexleketøys-industrien, som omsetter for 30 milliarder dollar årlig.
Andre mener disse dukkene er noe helt annet enn tradisjonelle vibratorer, og at de kan ha omfattende sosiale implikasjoner.
Den nyeste studien er ikke den første som tar for seg sexroboter. I fjor publiserte Foundation for Responsible Robotics rapporten «Our Sexual Future with Robots». Her tok de for seg potensielle fordeler og ulemper med slike innretninger, og trakk fram det faktum at det allerede finnes sexdukkebordeller i Asia.
Bewley og medforfatter Dr Chantal Cox-George skrev i BMJ Sexual and Reproductive Health om hvordan de søkte i databaser som samler forskningsstudier, uten å finne noen studier som tok for seg de helsemessige konsekvensene av sexroboter.
I stedet oppdaget de at slike naturtro dukker tillegges en rekke positive effekter; blant annet at de gir marginaliserte mennesker muligheten til å ha et sexliv, og kan bidra i behandlingen av sexovergripere og pedofile.
– Oppriktig begjær
Bewley og Cox-George har sett nærmere på debatten rundt disse temaene, og trekker frem flere problemstillinger. For eksempel spørsmålet om hvem som har det juridiske ansvaret dersom brukeren pådrar seg skader eller infeksjoner ved bruk av en sexdukke, og om slike dukker fører til økt utnytting av mennesker i stedet for å skjerme sexarbeidere.

Og selv om dukkene testes ut som hjelpemiddel i helse- og sosialomsorg, sier Bewley og Cox-George at det er uklart hvor mye hjelp dukkene kan gi til mennesker som lider av seksuell dysfunksjon, eller rett og slett ensomhet. De mener at bruken av slike dukker kan vanskeliggjøre forholdet til menneskelige partnere, og at robotenes mangel på følelser kan bli en stressfaktor for brukeren. – Et menneske kan oppriktig begjære en sexdukke, men motparten kan bare etterligne begjæret på kunstig vis, skriver forskerne.
Motvirker ikke overgrep
Det finnes allerede sexdukker som ligner barn. Ifølge Bewley og Cox-George er det ikke noe bevis for at sexdukkene kan hjelpe pedofile, og dermed bidra til å beskytte barn mot overgrep. Tvert imot mener de at dukkene kan bidra til å normalisere slike handlinger, og dermed øke risikoen for seksuelle overgrep for både barn og voksne.
– Det er en god tanke, at disse dukkene kan ha en positiv effekt. Kanskje er det noe i det, kanskje ikke. Men det faktum at påstandene stammer fra de som selger disse dukkene, betyr at vi må ta de med en klype salt, sier Bewley.

I fjor ble en mann i Storbritannia arrestert, etter at tollen fanget opp en barne-sexdukke. Etterforskningen avdekket at mannen hadde bilder av overgrep mot barn på PC-en sin.
Forskerne sier det er flere spørsmål knyttet til temaet. For eksempel om bruken av sexdukker kan påvirke hva man ser på som attraktivt hos kvinner av kjøtt og blod. Det finnes også sexdukker som lar brukeren utforske voldtektsfantasier.
De fleste synes temaet er frastøtende
Professor Oliver Bendel hos University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland er en ledende ekspert innen etikk knyttet til maskiner og roboter. Han ser ikke behovet for å forby sexdukker, og tror dette vil forbli en nisjeteknologi, siden de fleste fortsatt vil foretrekke sex med andre mennesker.
Han er imidlertid enig i at det trengs mer forskning, men sier at det kan bli vanskelig.
– De fleste universitetene i Europa vil ikke ha noe med dette å gjøre. De fleste forskere synes temaet er frastøtende, sier Bendel.
Han legger til at det også kan bli vanskelig for forskere å finne frivillige til å delta i en studie.
– Det er en gammel drøm for mennesker, å ha kunstige elskovspartnere. Pygmalion skapte en skulptur med kvinnelige former, og lå med den. Aphrodite ga liv til skulpturen. Det å lage kunstige mennesker er et interessant område både for vitenskapen og kommersielle interesser. Men vi bør ikke la mennesker være alene med disse maskinene, sier Bendel.
Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter/ ABC Nyheter / Pressworks
© Guardian News & Media Limited